Home / Ειδήσεις / Κορωνοϊός: Φωτογράφοι και βιντεοληπτες σε απόγνωση

Κορωνοϊός: Φωτογράφοι και βιντεοληπτες σε απόγνωση

O κ. Κωστας Τάγκαλος, Πρόεδρος του ΣΕΚΑΦ, εκφράζει την αγωνία του σχετικά με την πορεία της φωτογραφικής αγοράς στο σύνολό της και την ενίσχυση της.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση του:

«Ανοιχτά ή κλειστά;   
Το πιο συνηθισμένο ερώτημα τόσο κατά την έναρξη και την διάρκεια του 1ου Lockdown του Μαρτίου όσο και στις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου που έβγαινε με αγωνία από τις περισσότερες φωτογραφικές επιχειρήσεις.

Και για να είμαστε πιο σαφείς:

Τα φωτογραφικά καταστήματα – δεν εντάχθηκαν στην λίστα των ΚΑΔ που έκλεισαν με κρατική εντολή. Άρα θεωρητικά μπορούσαν να είναι ανοιχτά.

Ανοιχτά – αλλά πως; Και για ποιο πελατολόγιο;

Όταν ο καταναλωτής δεν είχε το δικαίωμα να κάνει τις αγορές του από τα καταστήματα – μιας και η λιανική είχε κλείσει με κρατική εντολή.
Όταν τα ταξίδια και οι μετακινήσεις εχουν περιοριστεί – έως εξαφανιστεί
Όταν οι Γάμοι και οι βαπτίσεις εχουν ή απαγορευτεί (ουσιαστικά) ή περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να αναβάλλονται συνεχώς;
Από την άλλη μεριά οι φωτογραφικές επιχειρήσεις – αντιπροσωπείες – εισαγωγείς – διανομείς είναι ανοιχτά αλλά πως και για ποιο πελατολόγιο;

Για τα φωτογραφικά καταστήματα που λειτουργούν εν τέλει μόνο για φωτογραφίες πιστοποιητικών με ραντεβού;
Για προμήθεια υλικών στα εργαστήρια εκτύπωσης φωτογραφιών – που και αυτά δεν εχουν αντικείμενο εργασίας λόγω της μείωσης – εξαφάνισης των μυστηρίων;
Για την προμήθεια των αλυσίδων λιανικής με προϊόντα για τον καταναλωτή; Μα και αυτή η κατηγορία είναι κλειστή με κρατική εντολή.
Εν τέλει ανοιχτά ή κλειστά;   Μα φυσικά εν τοις πραγμασι κλειστά.

Και τώρα τι;  Τι γίνεται;

Τα περισσότερα φωτογραφεία είναι ατομικές επιχειρήσεις με μικρούς  τζίρους και μικρές δυνατότητες συμμετοχής στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Κεντρικού κράτους ή των περιφερειών. Με τρέχοντα έξοδα και σημαντικές απώλειες εισοδήματος από την υγειονομική κρίση και τα επακόλουθα της.

Από την άλλη οι φωτογραφικές επιχειρήσεις και αυτές εχουν τα δικά τους προβλήματα βιωσιμότητας – ειδικά αυτές που η πλειοψηφία των προϊόντων τους και του τζίρου τους απευθύνεται στην φωτογραφική αγορά. Εδώ βέβαια λόγω μεγέθους και τύπου επιχειρηματικού σχήματος υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία συμμετοχής σε χρηματοδοτικά εργαλεία και υποστήριξη από την κεντρική διοίκηση (αναστολές εργασίας, πληρωμή εισφορών εργαζομένων κλπ ).

 
Φυσικά και εδώ υπάρχουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν εχουν αυτές τις προσβάσεις στα παραπάνω εργαλεία.

Τελικά η φωτογραφική αγορά στο σύνολό της πλήττεται κύρια από την υγειονομική κρίση που έρχεται σε συνέχεια της τεχνολογικής αλλαγής που έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην συμπεριφορά του καταναλωτή – ειδικά στον τομέα της εκτύπωσης φωτογραφιών.

Η στήριξη του κλάδου από την Κεντρική Κυβέρνηση και τα περιφερειακά προγράμματα είναι περιορισμένη και προβληματική.»

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr