Home / Ειδήσεις / Κοροναϊός : Στο «κόκκινο» η Αττική – Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας το χειμώνα

Κοροναϊός : Στο «κόκκινο» η Αττική – Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας το χειμώνα

Σε υψηλά νούμερα παραμένουν τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα, ενώ η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί, ειδικά για την Αττική.

Η Αττική και χθες είχε περισσότερα κρούσματα από όλη η υπόλοιπη χώρα μαζί καθώς κατέγραψε 213 από τα 399 και η κατάσταση είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη και τα νέα μέτρα προ των πυλών.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης  αναφορικά με την Αττική, η οποία βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα είπε πως εμφανίζει καθημερινά εδώ και κάποιες εβδομάδες περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα.

Όλοι παρακολουθούν με αγωνία τη διασπορά του κοροναϊού, τις νέες λοιμώξεις και την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, και αναμένουν να δουν την επίδραση που θα έχουν τα περιοριστικά μέτρα.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία να επιβάλλει κάτι καινούργιο καθώς περιμένει να δει πως θα πάνε τα ήδη υπάρχοντα μέτρα ενώ για τη χρήση μάσκας παραμένει η ισχυρή σύσταση αλλά επί της ουσίας δεν την έχει καταστήσει υποχρεωτική όπως έγινε στην Αχαΐα ή στα Γιάννενα.

Το σχέδιο για τον κοροναϊό

Ένα νέο σχέδιο περιορισμού της πανδημίας θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Σχέδιο που θα τεθεί σε λειτουργία τον Χειμώνα. Αυτή την στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί, ετοιμάζεται και θα είναι έτοιμο την επόμενη Παρασκευή.

Τα χρώματα «φεύγουν» και έρχεται η αρίθμηση για τις ζώνες επικινδυνότητας. Από το 1 ως το 4. Το 1 θα ισούται με το «κόκκινο» όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε.

Κάθε ζώνη θα αντιμετωπίζει τα μέτρα του κορωνοϊού ενιαία, κι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε περιορισμούς από τη μία ζώνη στην άλλη.

Την επικείμενη Παρασκευή οι πολίτες θα γνωρίζουν σε μια ζώνη ανήκει η περιοχή που διαμένουν και ποιος είναι ο βαθμός επικινδυνότητας και με τον ταχυδρομικό μας κώδικα θα μπορούσε από τα τέλη αυτής της εβδομάδας να ξέρουμε ποια μέτρα ισχύουν στην περιοχή μας.

Αναφορικά με το κλείσιμο της εστίασης στις 10 το βράδυ, είναι κάτι που δεν συζητιέται από την κυβέρνηση και τους ειδικούς. Επιπλέον η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λέει «αυστηρή σύσταση στη χρήση μάσκας» και όχι υποχρεωτική γενικευμένη χρήση της.

Η πορεία του κοροναϊού στη χώρα

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 399 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20.541, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες, ενώ 3.122 (15.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.385 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 229 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 420 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στο «κόκκινο» η Αττική

Η Αττική ανέφερε 213 κρούσματα εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 συσχετίζονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Ακολουθούν η Αχαΐα και τα Ιωάννινα, με 12 κρούσματα που υπενθυμίζεται ότι από εχθές βρίσκονται σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση.

Άλλα 11 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στη Λέσβο, όλα συνδεόμενα με συρροή στη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στο Καρατεπέ, και 10 στην Πέλλα.

Με 9 κρούσματα βρίσκονται στον επιδημιολογικό χάρτη η Εύβοια και η Καρδίτσα.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται με μόλις 8 κρούσματα στον επιδημιολογικό χάρτη. Επίσης, 8 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στα Τρίκαλα.
Άλλα 6 κρούσματα αναφέρονται στην Αιτωλοακαρνανία, 5 στην Ξάνθη και 4 στην Κορινθία.

Με 3 κρούσματα αναφέρονται η Μαγνησία, η Λάρισα, η Κοζάνη. Από 2 κρούσματα εντοπίστηκαν σε Φθιώτιδα, Σάμο, Ροδόπη, Πιερία, Κιλκίς, Βοιωτία.

Από 1 κρούσμα καταγράφεται στις εξής περιοχές: Ζάκυνθος, Αργολίδα, Ηλεία, Ηράκλειο, Κέα, Κεφαλονιά, Μεσσηνία, Ρόδος, Σποράδες, Φλώρινα, Χαλκιδική και Χανιά. Τέλος, 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Πηγή

About ingr