Home / Ειδήσεις / Κοροναϊός : Στο επίκεντρο η Αττική – Πάνω από 1 ο δείκτης R και γεμάτες οι ΜΕΘ

Κοροναϊός : Στο επίκεντρο η Αττική – Πάνω από 1 ο δείκτης R και γεμάτες οι ΜΕΘ

Αναγκαία κρίθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα για την Αττική, καθώς ο κοροναϊός «σφυροκοπά» την πιο πολυπληθή περιοχή της Ελλάδας.

Η επιστροφή των εκδρομέων και στα γραφεία, καθώς και οι συνωστισμοί που παρατηρούνται καθημερινά στην πρωτεύουσα (είτε στα ΜΜΜ, είτε στις δημόσιες υπηρεσίες κτλ.) έφεραν με μαθηματική ακρίβεια την έξαρση των κρουσμάτων του ιού, ο οποίος δείχνει παγκοσμίως μια προτίμηση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Εστίες διασποράς του ιού έχουν γίνει μάλιστα οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της Αττικής. Όπως σημείωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, το 29,07% των κρουσμάτων αφορά σε ιδιωτικούς υπαλλήλους, ενώ ακολουθούν με περίπου 13% οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Για τα υπόλοιπα είδη εργαζομένων τα ποσοστά είναι μονοψήφια.

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι στην Αττική ο δείκτης μεταδοτικότητας R είναι πάνω από το 1.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάσταση από τα 4.084 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, τα 2.100 (πάνω από τα μισά δηλαδή) βρίσκονται στην Αττική. Από αυτά, μάλιστα, τα 966 βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων. Συγκεκριμένα, στο λεκανοπέδιο νοσηλεύονται 263 άνθρωποι και 1.637 τελούν καραντίνα κατ’ οίκον.

Την Παρασκευή, από τα συνολικά 339 νέα κρούσματα, τα 164 βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής – εμφανίζονται δηλαδή ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με άλλες μέρες.

Γέμισαν οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής

Στα όριά τους είναι πλέον τα νοσοκομεία αναφοράς των Αθηνών που καθημερινά προσθέτουν και νέες κλίνες για περιστατικά κοροναϊού.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε Ευαγγελισμό, Σωτηρία και Αττικό είναι σχεδόν πλήρεις. Ενδεικτικό είναι ότι στην Αττική από 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid οι 53 είναι κατειλημμένες.

Για τον μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων έκανε λόγο και ο πρωθυπουργός, στη σημερινή σύσκεψη που είχε με τους λοιμωξιολόγους.

Χαρακτηριστικό της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία αναφοράς είναι η κατάσταση που επικρατεί στις εφημερίες. Και σήμερα στον Ευαγγελισμό επικρατούσε το αδιαχώρητο με πολίτες να συνωστίζονται στην είσοδο, προκειμένου να εξεταστούν στα εξωτερικά ιατρεία

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη μάχη για τον κοροναϊό μπαίνουν τρία ακόμη νοσοκομεία. Πρόκειται για το Γεννηματάς, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Παράλληλα μέσα στην επόμενη εβδομάδα άλλες 40 κλίνες ΜΕΘ θα προστεθούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, αποκλειστικά για covid περιστατικά.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει για πολύ καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα γρίπη και κορoναϊός θα αποτελέσουν επικίνδυνο κοκτέιλ για τις αντοχές των νοσοκομείων.

Σε συναγερμό βρίσκεται και το ΕΚΑΒ που καλείται πλέον να διαχειριστεί δεκάδες ύποπτα περιστατικά καθημερινά. Το υπουργείο Υγείας πάντως έχει θέσει σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Στο «πορτοκαλί» η Αττική – «Είμαστε πολύ μακριά από οποιοδήποτε lockdown»

O κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η Αττική είναι στο «πορτοκαλί», από μέτριο έως υψηλό επιδημιολογικό κίνδυνο, με σταθερή αυξητική τάση.

Ο υφυπουργός κάλεσε τους εργοδότες να εφαρμόσουν αυστηρά τα μέτρα και τους πολίτες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις και τον συνωστισμό, ενώ απηύθυνε έκκληση για χρήση μάσκας ιδιαίτερα στα μέσα μεταφοράς.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο νέου lockdown, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε πως «είμαστε πολύ μακριά από οποιοδήποτε lockdown».

Από την πλευρά του, ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν εισηγήσεις κάποιων επιδημιολόγων της επιτροπής για ολιγοήμερο lockdown, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι το ενδεχόμενο αυτό «δεν έχει έρθει ως μέτρο προς συζήτηση», ωστόσο παρατήρησε ότι «πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό μετρό».

Τόνισε όμως ότι «είναι η τελευταία λύση» και συγκεκριμένα ανέφερε «έχουμε πολλά μέτρα πριν να πάμε εκεί και είμαστε μακριά από το σημείο αυτό».

Μαγιορκίνης: Πάνω από 1 ο δείκτης R στην Αττική

Αυξητική τάση με επίκεντρο της Αττική παρουσιάζει η εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα όπως επισήμανε στην ενημέρωση για την Covid-19 o επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, σχεδόν διπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής.

Για την Αττική, ο καθηγητής είπε ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας R έχει ανέβει λίγο πάνω από το 1, όμως το πού θα «κλειδώσει» ο δέικτης θα είναι σίγουρο σε 10 μέρες. «Όλα τα αστικά κέντρα είναι εκκολαπτήρια, δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει», είπε.

Η άνοδος των κρουσμάτων συμπίπτει με την επάνοδο των αδειούχων, συμπλήρωσε ο καθηγητής και τόνισε ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα θα φανούν σε περίπου 10 μέρες, ενώ τα σημερινά σε 20 μέρες.

Επανέλαβε ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενισχύονται οι συστάσεις σε όσους είναι πάνω από 65 ετών και τόνισε την αναγκαιότητα της χρήσης της μάσκας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανάφερε: «Πρέπει να αποφύγουν οι άνω των 65 ετών τις μετακινήσεις και τον συγχρωτισμό. Τόνισε ότι καταγράφονται τάσεις υπέρβασης από την προηγούμενη εβδομάδα και διπλασιασμός στην Αττική, στοιχεία που ανησυχούν, αλλά και πιέζουν το σύστημα Υγείας.

Τα νέα μέτρα για την Αττική

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο τη λήψη μέτρων για τις ευάλωτες ομάδες και γενικότερα για όλον τον πληθυσμό από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου.

  • Όριο 9 ατόμων σε συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
  • Όριο 20 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις (βαφτίσια, γάμοι, κηδείες)
  • Ισχυρή σύσταση σε ηλικιωμένους και σε ευάλωτες ομάδες τις επόμενες 14 μέρες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους (ειδικά με ΜΜΜ) και να αποφεύγουν την επαφή με άτομα εκτός του οικογενειακού τους κύκλου

Ειδικά μέτρα στην Αττική για τους εργαζόμενους και για ευάλωτες ομάδες

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τους εργοδότες να συμπράξουν στο έργο της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας και τηρώντας τα αυστηρά μέτρα.

Έτσι, για τους χώρους εργασίας αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
  • Κλιμακωτό ωράριο στο Δημόσιο: προσέλευση σε τρία κύματα (στις 7, 8 και 9 το πρωί) και αποχώρηση σε 4 κύματα (εντός διώρου από τη λήξη εργασίας)
  • Σαρωτικοί έλεγχοι σε χώρους εργασίας και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα στους χώρους εργασίας
  • Rapid test σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων

Τέλος, αποφασίστηκε η διαμονή σε ξενοδοχεία καραντίνας για τα ασυμπτωματικά θετικά κρούσματα μεταξύ ευάλωτων ομάδων (πρόσφυγες κτλ).

Πηγή

About ingr