Home / Ειδήσεις / Κοροναϊός: «Καταιγίδα» κρουσμάτων στην Αττική – To σενάριο που τρομάζει τους ειδικούς

Κοροναϊός: «Καταιγίδα» κρουσμάτων στην Αττική – To σενάριο που τρομάζει τους ειδικούς

Μπορεί τα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού που ανακοινώθηκαν το Σάββατο να ήταν μειωμένα, όμως οι αρχές συνεχίζουν να είναι σε επιφυλακή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Το Σάββατο, ο ΕΟΔΥ έκανε γνωστό ότι εντοπίστηκαν 267 νέες μολύνσεις και  επτά νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, ενώ 79 άτομα παραμένουν διασωληνωμένα.

Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο», καθώς καταγράφηκαν 123 κρούσματα.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων:

-25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

-3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

-123 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

-11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-11 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

-2 κρούσματα από Π.Ε. Έβρου

-5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

-6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς

-7 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

-9 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

-6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

-3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

-3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

-16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Κομβικός ο Οκτώβριος

Καθοριστικός για την πορεία της πανδημίας φαίνεται πως θα είναι ο Οκτώβριος, καθώς τα νούμερα που θα καταγραφούν θα κρίνουν αν θα χρειαστούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές, καθώς οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εφαρμογή των μέτρων που υφίσταται σήμερα, προκειμένου να μην φτάσει το ΕΣΥ στα όριά του.

Πονοκέφαλος οι εστίες υπερμετάδοσης και οι ασυμπτωματικοί φορείς

Τα δύο δεδομένα  που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο για τους λοιμωξιολόγους είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς και οι εστίες υπερμετάδοσης.

Συγκεκριμένα, ένας ασθενής χωρίς συμπτώματα μπορεί να αλλάξει την πορεία της πανδημίας, καθώς χωρίς να το ξέρει ενδέχεται να μεταδίδει τον ιό στις επαφές του.

Παράλληλα, οι ειδικοί δεν αφήνουν στην άκρη τις εστίες υπερμετάδοσης, καθώς όπως έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες στα δύο γηροκομεία σε Αθήνα και Καρδίτσα, αλλά και στο εργοστάσιο στην Πέλλα, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από το πουθενά, με τα αποτελέσματα να φαίνονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Έρχεται «μαύρος χειμώνας»

Κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία διασποράς του κοροναϊού στη χώρα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι το σενάριο της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, φαίνεται να έχει ανασταλεί προς το παρόν στην Ελλάδα, αλλά όπως εξήγησε διεθνώς αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα όσο οι άνθρωποι επιστρέφουν σε κλειστούς χώρους κάτι που θα συμβεί και στη χώρα μας από τα τέλη του Οκτώβρη.

Όπως είπε ο καθηγητής, στην Ελλάδα αυξάνεται την τελευταία εβδομάδα και ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη. Συγκεκριμένα είπε ότι προηγούμενη εβδομάδα ήταν κάτω από 70 και τώρα είναι πάνω από 80.

Αναφερόμενος στην Αττική είπε ότι εξακολουθεί να παραμένει μία επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή όσον αφορά τον κορωνοϊό, καθώς και από τα σημερινά κρούσματα, τα 207 καταγράφονται εκεί.

Όπως επεσήμανε, υπάρχει δυναμική της πανδημίας δυσανάλογη στο λεκανοπέδιο της Αττικής, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, καθώς εκεί καταγράφονται πλέον τα μισά από τα συνολικά κρούσματα.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στην υπέρ μετάδοση κυρίως από ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού και εξήγησε ότι αυτή η πορεία μπορεί να αλλάξει μόνο αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα διατηρώντας παράλληλα τις αποστάσεις.

Πότε θα ανακοινωθούν νέα μέτρα

Αναφορικά με τα μέτρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Παρασκευής τόνισε ότι το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ενώ συμπλήρωσε ότι «οι έλεγχοι έχουν ενταθεί, όμως δεν γίνεται να υπάρχει ένας ελεγκτής σε κάθε σημείο της χώρας. Η μη τήρηση των μέτρων προστασίας δεν έχει να κάνει με την αποφυγή κάποιου καταναγκασμού από την πλευρά του κράτους. Τον εαυτό μας και τους γύρω μας προστατεύουμε, άτρωτοι δεν υπάρχουν».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενα νέα μέτρα, ανέφερε ότι ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερός. Δηλαδή η καμπύλη νέων κρουσμάτων παραμένει επίπεδη. «Αυτό σημαίνει πως βρισκόμαστε σε μία φάση που πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που υπάρχουν. Από τη μέρα που εξαγγείλαμε τα καινούρια μέτρα, υπάρχει κάποια έξαρση η οποία να μας τρομάξει; Βλέπουμε πού υπάρχουν αυτά τα κρούσματα, η συντριπτική πλειοψηφία είναι στην Αττική, δουλεύουμε στο κομμάτι που λέγεται Αττική», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Ένα από τα μέτρα που εξετάζεται πάρα πολύ σοβαρά είναι η η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες και θεωρείται ότι μπορεί να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του κοροναϊού.

Ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης είναι και το κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα από ότι τώρα δηλαδή, για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.

Η κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή τις ρεαλιστικές επιλογές που υπάρχουν, με την απόφαση για το αν και πότε θα επιβληθούν νέα μέρα, να λαμβάνεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οποίος σημείωσε πως «είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο,  να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown».

Kατά τη συζήτηση που είχε με τον ιστορικό και συγγραφέα Yuval Noah Harari, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Όταν «χτύπησε» το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν ξέραμε πολλά για τον ιό. Έτσι, η απόφαση ήταν καθαρή. Πήγαμε σε lockdown. Πήραμε την απόφαση πολύ-πολύ νωρίς και ήταν καθαρά η σωστή απόφαση αφού καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό σε αυτό το πρώτο κύμα. Και ξέραμε ότι ήταν η σωστή απόφαση εκείνη τη στιγμή γιατί χρειαζόμασταν χρόνο να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τον ιό και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας. Ξέραμε επίσης ότι θα έχει οδυνηρές οικονομικές συνέπειες μολονότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, χώρες που δεν επέλεξαν το lock down αρχικά όπως η Σουηδία, πλήρωσαν τελικά και το οικονομικό τίμημα. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα από αυτά που ήδη λαμβάνουμε. «Ομως αν ρωτήσει κάποιος αν αυτό μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, η απάντηση είναι καθαρά «όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Μεταρρύθμιση του ΕΣΥ

Ιδιαίτερο βάρος δίνουν στην κυβέρνηση στη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξει αύξηση των κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ. Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας:

«Στη μεταρρύθμιση που ετοιμάζουμε για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα κέντρα υγείας θα παίξουν έναν κομβικό ρόλο και θα καταφέρουμε μετά από όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών να μεταρρυθμίσουμε το ΕΣΥ.

Ήδη, στο τέλος του έτους, θα έχουμε 1.200 ΜΕΘ και ΜΑΦ με μόνιμο προσωπικό, με πενταετή εκπαίδευση και με όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται».

Πηγή

About ingr