Home / Ειδήσεις / Κομισιόν: Διπλή εγγύηση για την αποπληρωμή του δανείου-γέφυρα

Κομισιόν: Διπλή εγγύηση για την αποπληρωμή του δανείου-γέφυρα

Διπλή εγγύηση για τα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι θα αποπληρωθεί η συμμετοχή τους στο δάνειο-γέφυρα, ύψους 7 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, προβλέπει η σχετική συμφωνία που οριστικοποιείται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Υπάρχει μία διπλή προστασία» για τις χώρες της Ευρωζώνης και τις εννέα χώρες εκτός της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Εκτός από ελληνικά κεφάλαια που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως ενέχυρα, οι χώρες θα προστατευθούν επίσης, επειδή το δάνειο θα δοθεί «με εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν αποπληρωθεί το δάνειο, υπάρχει και η δυνατότητα παρακράτησης από την Ελλάδα μελλοντικών πληρωμών της από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό να ανακτηθεί το δάνειο».

Κράτη-μέλη της ΕΕ, που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους, επειδή το δάνειο-γέφυρα θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), στον οποίο μετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ.

Υπάρχει πολιτική συμφωνία για το δάνειο αυτό, «συνεπώς δεν περιμένω εκπλήξεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

 

πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500013256#ref=latestarticles

About basilis progressive