Home / Διεθνή / Κομισιόν: Ανεξάρτητη Καταλονία είναι αυτόματα εκτός ΕΕ

Κομισιόν: Ανεξάρτητη Καταλονία είναι αυτόματα εκτός ΕΕ

Ξεκάθαρο -αν και αναμενόμενο- ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι Βρυξέλλες στη Βαρκελώνη, όπου σε λίγες μέρες θα γίνουν πρόωρες εκλογές-διακήρυξη ανεξαρτησίας.

«Οποιαδήποτε περιοχή χώρας-μέλους ανεξαρτητοποιείται, αυτομάτως είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ.

Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το 2014, όταν οι καταλανοί είχαν και πάλι κινητοποιηθεί στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος που ποτέ δεν έγινε.

Αντίστοιχη ήταν η άποψη που είχε διατυπωθεί και στην περίπτωση της Σκοτίας.

Ο συνασπισμός κομμάτων Junts Pel Si (Μαζί για το ναι) και το CUP έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση νίκης στις εκλογές, θα προχωρήσουν άμεσα τα σχέδια για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι τα δύο αυτά κόμματα εξασφαλίζουν την πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Η δήλωση των Βρυξελλών, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε ικανοποίηση στην συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει κατ΄επανάληψη τονίσει ότι δεν υπάρχει καν ζήτημα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας.

Ο Ραχόι εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα επικρατήσει ο κοινός νους. «Το εύχομαι και το επιθυμώ ως πρωθυπουργός και Ισπανός» σημείωσε.

Η El Pais δημοσίευσε επίσης έρευνα του Fundacion Alternativas, το οποίο υπογραμμίζει ότι τυχόν ανεξάρτητη Καταλονία θα έμενε εκτός ΕΕ, αλλά επίσης εκτός Ευρωζώνης και Σένγκεν.

Υπέρ μιας ενωμένης Ισπανίας έχουν ταχθεί αρκετοί ηγέτες, από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πριν από δύο 24ωρα συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον βασιλιά Φίλιππο Στ’, μέχρι την Άνγκελα Μέρκελ και τον Πάπα Φραγκίσκο.

Πιο ξεκάθαρος στο μήνυμά του υπήρξε πρόσφατα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, δεδομένου ότι η Σκωτία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος.

«Οι χώρες που φεύγουν από την ΕΕ μπαίνουν στην ουρά για να ξαναμπούν στην Ένωση» ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.

About admin