Home / Ειδήσεις / Κλείδωσε το ντιλ για το Ελληνικό

Κλείδωσε το ντιλ για το Ελληνικό

Kλειδώνει η νέα συμφωνία για το Ελληνικό

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για την ανάπτυξη του μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού.

Η νέα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει ορισμένες τροποποιήσεις στο σχεδιασμό ορισμένων σημείων του σχεδίου ανάπλασης της έκτασης των 6.000 στρεμμάτων.
Βασική αλλαγή είναι η αύξηση των χώρων πρασίνου σε σχέση με αυτό που προβλέπει η αρχική συμφωνία.

Μία από τις σημαντικές εκρεμμότητες που παραμένει είναι η μεταγκατάσταση των φορέων που βρίσκονται στο Ελληνικό (αμαξοστάσιο ΕΘΕΛ, κεντρικές εγκαταστάσεις ΥΠΑ, Εθνική Μετερεολογική Υπηρεσία, ΚΤΕΟ Περιφέρειας Αττικής, Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά), και οι οποίοι θα πρέπει να έχουν μετακομίσει μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.

Μέχρι σήμερα από τους 69 χρήστες που ήταν εγκατεστημένοι στο Ελληνικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, έχει μετακομίσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αναθεωρημένη συμφωνία να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το φθινόπωρο.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που θα πρέπει να γίνουν για την ψήφιση της συμφωνίας, με το βασικότερο να θεωρείται η κατάρτιση μελετών για την κατάρτιση του Ειδικού Σχεδίου Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), το οποίο και θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για το Ελληνικό που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2014, προβλέπει ότι η Lamda Development του ομίλου Λάτση στηριζόμενη σε αραβικά και κινεζικά κεφάλαια θα αναλάβει για 99 χρόνια την εκμετάλλευση των περίπου 6.200 στρεμμάτων του παλαιού αεροδρομίου αλλά και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Το τίμημα ανέρχεται στα 915 εκατ. ευρώ συν 1,2 δις. ευρώ τα οποία θα δαπανήσει η κοινοπραξία για έργα υποδομών (κατασκευή πάρκου 2.000 στρεμμάτων, κοινόχρηστοι χώροι 1.500 στρεμμάτων,  μερική υπογειοποίηση λεωφόρου Ποσειδώνος, επέκταση των υφιστάμενων δικτύων μέσων μαζικής μεταφοράς, δίκτυα ηλεκτρισμού – ύδρευσης κ.α.).

Συνολικά θα επενδυθούν πάνω από 7 δις. ευρώ εντός 15 ετίας.

Σε πρώτη φάση θα απασχοληθούν πάνω από 30.000 άτομα ενώ το ΙΟΒΕ σε πρόσφατη μελέτη του αναφέρει πως η επένδυση θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 2%. Το Δημόσιο θα έχει συμμετοχή 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή.

Πηγή:Insider.gr

About Vassilis Batzis