Home / Ειδήσεις / Κιλκίς: Τέσσερα κέντρα προσφύγων για εκτόνωση της κατάστασης στη Β.Ελλάδα

Κιλκίς: Τέσσερα κέντρα προσφύγων για εκτόνωση της κατάστασης στη Β.Ελλάδα

Πάνω από 15.000 πρόσφυγες στα βόρεια της χώρας

Θεσσαλονίκη

Πάνω από 15.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στη Βόρεια Ελλάδα σε μικρή απόσταση από τα σύνορα και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.

Περισσότεροι από 7.000 βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Για την εκτόνωση της κατάστασης στη Β.Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί τέσσερα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην ανατολική πλευρά του νομού Κιλκίς σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όπου δεν υπάρχει φράχτης.
Και τα τέσσερα πρώην στρατόπεδα που έχουν επιλεγεί για να μετατραπούν εκτάκτως σε κέντρα μετεγκατάστασης βρίσκονται ανατολικά της εθνικής οδού, ενώ τα τρία από αυτά είναι στην περιοχή της Δοϊράνης, πολύ κοντά στα σύνορα, όπως αναφέρει το Έθνος.

Τα πρώτα δύο, στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα, ετοιμάστηκαν σε χρόνο-ρεκόρ και από το βράδυ της Κυριακής δέχτηκαν από 1.500 πρόσφυγες.

Χάρτης
Δορυφόρος

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Σε δεύτερη φάση προβλέπεται να ενεργοποιηθούν και αυτά του Δροσάτου και του Κεντρικού που απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα από τη μεθοριακή γραμμή.

Η κυβέρνηση σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζήτησαν, συγκεκριμένα, από τους παριστάμενους εκπροσώπους των ΟΤΑ, να γνωστοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους και που προσφέρονται για τη φιλοξενία προσφύγων, όπως κάμπινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια κ.λπ.

Κατά προτίμηση οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών – Ειδομένης.

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis