Home / Ειδήσεις / Κατρούγκαλος: Οι Γάλλοι έδειξαν δυσαρέσκεια στις κατεστημένες πολιτικές

Κατρούγκαλος: Οι Γάλλοι έδειξαν δυσαρέσκεια στις κατεστημένες πολιτικές

Δυσαρέσκεια στις κατεστημένες πολιτικές, απόρριψη του νεοφιλελευθερισμού και αντίσταση στην επέλαση των ακροδεξιών δυνάμεων ήταν το μήνυμα των Γάλλων στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. «Οι γαλλικές εκλογές αποδεικνύουν την τάση την οποία υπέδειξε και η αυστριακή εκλογή του Προέδρου της Αυστριακής Δημοκρατίας» με την ήττα των ακροδεξιών, ξενοφοβικών δυνάμεων, παρατήρησε ο κ. Κατρούγκαλος. Μάλιστα, στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και της λιτότητας αντέταξε την προώθηση των προοδευτικών πολιτικών ανάπτυξης από μια νέα συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την πεποίθηση πως «η επικείμενη εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν» στη Γαλλική Προεδρία θα ενταχθεί στην τάση ανάπτυξης νέων προοδευτικών συμμαχιών στην Ευρώπη.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε ειδική αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας χαρακτηρίζοντας τες ως στρατηγικές, επισήμανε πως οι δύο χώρες έχουν κοινές αντιλήψεις για την Ευρώπη και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση αυτή που βασίζεται στη συναντίληψη και σε κοινές αξίες, θα συνεχιστεί και υπό την προεδρία του κ. Μακρόν.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αποτέλεσμα του α’ γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών:

«Οι γαλλικές εκλογές αποδεικνύουν την τάση, την οποία υπέδειξε και η αυστριακή εκλογή του Προέδρου της Αυστριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή, τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις κατεστημένες πολιτικές και από την άλλη μεριά, την αντίστασή τους στην επέλαση των ακροδεξιών δυνάμεων.

Είναι αλήθεια ότι οι πολιτικές της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας απορρίπτονται. Δεν είναι όμως ο τρόπος υπέρβασής τους οι ξενοφοβικές προτάσεις των νοσταλγών ενός χρυσού παρελθόντος που ποτέ δεν υπήρξε. Αλλά αντίθετα η προώθηση προοδευτικών πολιτικών ανάπτυξης και όχι λιτότητας από μια νέα συμμαχία.

Θέλω να πιστεύω ότι η επικείμενη εκλογή Μακρόν στη Γαλλία θα ενταχθεί σε αυτή την τάση της ανάπτυξης νέων προοδευτικών συμμαχιών στην Ευρώπη μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.

Ούτως ή άλλως Γαλλία και Ελλάδα έχουν στρατηγική σχέση, κοινά συμφέροντα, κοινές αντιλήψεις για την Ευρώπη. Είχαμε τη στήριξη της Γαλλίας στο θέμα της διαπραγμάτευσης και τα άλλα εθνικά θέματα την προηγουμένη περίοδο. Ευελπιστώ ότι η κατάσταση αυτή που βασίζεται στη συναντίληψη και σε κοινές αξίες, θα συνεχιστεί και υπό την προεδρία του κ. Μακρόν.

About Andreas Chondros