Τρεις ποινικές υποθέσεις στο 21ο Ποινικό Πρωτοδικείο της Αγκυρας αντιμετωπίζει ο τουρκοκύπριος εκδότης της «Αβρούπα» και αρθρογράφος, Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη παρουσιάστηκε ενώπιον γυναίκας «δικαστού» στα κατεχόμενα που τον ενημέρωσε γι’ αυτό και τον κλήτευσε ως μάρτυρα.

Αρνήθηκε να καταθέσει

Ο ίδιος, όπως σημειώνει σε άρθρο του για την υπόθεση, αρνήθηκε να δώσει κατάθεση, περιγράφει την εμπειρία του, και σε σειρά άρθρων από τότε απευθύνεται στον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το philenews.com και το ΚΥΠΕ, οι τρεις υποθέσεις αφορούν το άρθρο του με τίτλο «Οι Κούρδοι κι εμείς», ημερομηνίας 1 Ιουνίου 2016. Η δεύτερη αγωγή αφορά στο άρθρο με τίτλο «Zorba The Cypriot», ημερομηνίας 1 Φεβρουαρίου 2018, και η τρίτη αγωγή αφορά στη γνωστή γελοιογραφία, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2017, με το αρχαίο ελληνικό άγαλμα που ουρεί στο κεφάλι του τούρκου προέδρου (κάτω).

Στο άρθρο του την επομένη της κλήτευσής του, που δημοσιεύθηκε στις 24 Δεκεμβρίου, ο Λεβέντ γράφει ότι στο κείμενο της αγωγής που εστάλη από την Αγκυρα δεν αναφέρθηκε ολογράφως το όνομα του ενάγοντος, ποιος τον ενάγει, αλλά μόνο τα αρχικά Κ.Χ.

Και οι τρεις αγωγές καταχωρίσθηκαν με την κατηγορία της προσβολής κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το άρθρο 299/1 του τουρκικού ποινικού κώδικα που προβλέπει ποινή φυλάκισης 1-4 χρόνια.

«Απέρριψα τις κατηγορίες»

«Αρνήθηκα να δώσω κατάθεση. Η δικαστής έγραψε ότι άσκησα το δικαίωμά μου να μην μιλήσω. Απέρριψα τις κατηγορίες. Το έγραψε και αυτό η δικαστής. Υπέγραψα. Τι θα κάνουν; Αφού δεν θα πάω σε εκείνο το δικαστήριο, μήπως θα με δικάσουν ερήμην μου; Οπως τον Τζιαν Ντουντάρ δηλαδή; Θα επιβάλουν ποινή φυλάκισης; Θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης εναντίον μου; Ας εκδώσουν. Πάλι θα γράφω αυτά που έχω να γράψω. Αν δεν τα γράφω, γιατί εκδίδω εφημερίδα;» τονίζει.

Καταδίκασαν ερήμην του τον Τζιαν Ντουντάρ σε 27 χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση, επειδή έκανε έντιμη, τίμια δημοσιογραφία, αποκάλυψε τα όπλα και τα υλικά που πήγαιναν από την Τουρκία στους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία, προσθέτει, θυμίζοντας ότι ο τούρκος δημοσιογράφος οδηγήθηκε στο δικαστήριο, μετά έγινε απόπειρα δολοφονίας του και ύστερα εγκατέλειψε την Τουρκία.

«Θα δούμε» από την ΕΕ

«Είμαι πολίτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον, έχω και ένα “Βραβείο Πολίτη”. Ομως, όταν ρώτησα στο Ευρωκοινοβούλιο τι σκέφτεται να κάνει η ΕΕ στην αγωγή για τη γελοιογραφία που καταχωρίσθηκε εναντίον μου υπό την προστασία του Ταγίπ Ερντογάν έμεινε αναπάντητο το ερώτημά μου αυτό. Είχαν λεχθεί πράγματα άνευ ουσίας όπως “θα δούμε”», αναφέρει ο Λεβέντ.


Στιγμιότυπα από την επίθεση εθνικιστών κατά της Αβρούπα, στις 22 Ιανουαρίου 2018.

«Δήμιος της δικαιοσύνης» είναι ένας δικαστής σε μια χώρα στην οποία ένας φασίστας δικτάτορας πέρασε στη θέση του δικαστή. Ας με δικάσουν. Είναι εκείνοι που θα δικαστούν οπωσδήποτε μια μέρα.

Ενταλμα σύλληψης ή έκδοσης του Σενέρ Λεβέντ στην Τουρκία δεν έχει ζητηθεί ακόμα από το ψευδοκράτος.

Ποιος είναι ο Σενέρ Λεβέντ και η Αβρούπα

Ο Σενέρ Λεβέντ είναι τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και πολιτικός. Ηταν υποψήφιος ευρωβουλευτής στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2019 με το κόμμα «Γιασεμί».

Σύμφωνα με τη wikipedia.org, σπούδασε δημοσιογραφία στην πρώην Σοβιετική Ενωση. Οταν επέστρεψε από τις σπουδές του στην Κύπρο, εργάστηκε για λογαριασμό αριθμού τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Από το 2001, εκδίδει την εφημερίδα Αφρίκα, γνωστή για τις θέσεις της εναντίον της τουρκικής κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

Αριστερές αξίες

Η εφημερίδα Αβρούπα είναι ημερήσια εφημερίδα που κυκλοφορεί στα κατεχόμενα με αρχισυντάκτη τον Σενέρ Λεβέντ και υποστηρίζει και αυτή την επανένωση της Κύπρου, εμπλέκοντας αριστερές αξίες, ενώ η θέση της χαρακτηρίζεται ως ριζοσπαστικά αριστερή.


Ο τέως τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε καταδικάσει την επίθεση κατά της Αβρούπα

Η εφημερίδα αντιτέθηκε στις πολιτικές του πρώην τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς καθώς και στον ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στο Κυπριακό. Αυτό οδήγησε σε περισσότερες από 100 αγωγές εναντίον της και προσπάθεια κλεισίματος με κατάσχεση της περιουσίας της.

Σε όλη την μακρόχρονη πορεία έκδοσής της, οι υπεύθυνοι της εφημερίδας δέχθηκαν απειλές, επιθέσεις, διώξεις και πρόστιμα σε μια προσπάθεια να τους αναγκάσουν να την κλείσουν.

Δέχτηκε επίθεση

Στις 6 Νοεμβρίου 2004 το γραφείο της εφημερίδας δέχτηκε επίθεση από πλήθος 60 εθνικιστών λόγω της υποστήριξής της στο αποτυχημένο σχέδιο Ανάν.

Οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν διάφορα συνθήματα και απειλές θανάτου, ενώ έριξαν αυγά, με τα κυριότερα συνθήματα να είναι «μη δοκιμάζεις την υπομονή μας», «να σπάσουν τα χέρια εκείνων που παρεμποδίζουν τους Τούρκους» και «η μοίρα σας θα είναι χειρότερη από των Ρωμιών».

Στις 21 Ιανουαρίου 2018, η εφημερίδα κατέληξε σε διαμάχη με την Τουρκία λόγω της κριτικής της για την επιχείρηση στην Αφρίν, με τίτλο «Αλλη μία εισβολή από την Τουρκία».

Υποστήριξη από τον Ακιντζί

Το άρθρο περιελάμβανε αναφορές και ομοιότητες της επιχείρησης με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μετά τις προκλητικές παρατηρήσεις του Ερντογάν για την εφημερίδα, με τη δήλωση «οι συμπατριώτες του στη Βόρεια Κύπρο θα πρέπει να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτό», πλήθος 500 διαδηλωτών βανδάλισε τα γραφεία της, χτυπώντας με αυγά, πέτρες και μπουκάλια νερού. Η αστυνομία παρούσα, παρακολουθούσε το περιστατικό χωρίς να επεμβαίνει.

Ο Μουσταφά Ακιντζί (Mustafa Akınci), ο τέως τουρκοκύπριος ηγέτης, καταδίκασε την επίθεση και μετέβη επιτόπου για να ζητήσει πρόσθετη ασφάλεια για την εφημερίδα, δεχόμενος ο ίδιος επίθεση.

Η Ε.Ε. καταδίκασε την επίθεση κατά της εφημερίδας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο