Home / Ειδήσεις / Και όμως οι Έλληνες πιστεύουμε οτι είμαστε καλοί οδηγοί…

Και όμως οι Έλληνες πιστεύουμε οτι είμαστε καλοί οδηγοί…

Δυο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες για να πάμε και να γυρίσουμε με ασφάλεια διακοπές. Η δική μας συμπεριφορά στο δρόμο αλλά και η κατάσταση του οχήματός μας.

Όσον αφορά την επιθετική οδική συμπεριφορά, στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχεί η.. μοιρολατρία. Λιγότεροι από 1 στους 2 Ευρωπαίους (49%) πιστεύουν ότι ο αριθμός των θανάτων στους δρόμους μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Οι Έλληνες οδηγοί (33%) ανήκουν στους πιο απαισιόδοξους όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και ακολουθούν οι Γερμανοί (36%) και οι Σλοβάκοι (32%). Ωστόσο, οι οδηγοί πιστεύουν ότι ο κίνδυνος προέρχεται από τους άλλους. Όταν οι οδηγοί ρωτήθηκαν σχετικά με τα θετικά χαρακτηριστικά τους, σε ποσοστό 95% χρησιμοποίησαν ένα θετικό επίθετο: «προσεκτικός» (79%), «ήρεμος» (42%) ή «ευγενικός» (20%) αντίθετα με μόνο το 22% που χρησιμοποίησε αρνητικά επίθετα (μόνο 16% των Ελλήνων ερωτηθέντων χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους «αγχωμένους»).

Και όταν καλούνται να χαρακτηρίσουν την οδηγική συμπεριφορά των συμπατριωτών τους, χρησιμοποιούν σε ποσοστό 98% ένα αρνητικό επίθετο και τις περισσότερες φορές τους κρίνουν «ανεύθυνους» (66%), «επικίνδυνους» (39%) «αγχωμένους» (33%) και «επιθετικούς» (32%). Παρόλο που η απροσεξία θεωρείται η πρωταρχική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων (59% των απαντήσεων), και ακολουθεί το αλκοόλ (55%) και η ταχύτητα (46%), η χρήση του τηλεφώνου κατά την οδήγηση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους Έλληνες οδηγούς: o Πάνω από 1 στους 2 οδηγούς (55%) δηλώνει ότι πραγματοποιεί κλήσεις ενώ οδηγεί χωρίς τη χρήση hands free (32% ο μέσος όρος στην Ευρώπη).

Σε αυτούς ανήκει το 62% είναι κάτω των 35 ετών. o 52% πραγματοποιούν κλήσεις ενώ οδηγούν με μικρό ακουστικό ψείρα ή ακουστικά (31% των Ευρωπαίων), εκ των οποίων το 56 % όσων είναι κάτω των 35 ετών. o 55% πραγματοποιούν κλήσεις ενώ οδηγούν με ένα σύστημα ανοιχτής συνομιλίας Bluetooth (42% των Ευρωπαίων), εκ των οποίων το 52 % κάτω των 35 ετών. o 31% των Ελλήνων οδηγών στέλνουν ή διαβάζουν SMS στο κινητό ή email ενώ οδηγούν, εκ των οποίων το 50 % κάτω των 35 ετών. o 25% των Ελλήνων οδηγών ενημερώνουν τους άλλους οδηγούς για κάποιο συμβάν μέσω μιας εφαρμογής smartphone ή μέσω ενός συστήματος υποβοηθούμενης οδήγησης ενώ οδηγούν.

Πέρα όμως από το τι κάνουμε εμείς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζουμε και για την άρτια κατάσταση του αυτοκινήτου μας. Επειδή αυτή την εποχή περισσότερο ίσως από κάθε άλλη οι υποχρεώσεις τρέχουν καλό είναι ν αφήσουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου στους ειδικούς.

Είτε πρόκειται για αυτοκίνητα πόλης που δε θα χρησιμοποιηθούν στο ταξίδι είτε για οικογενειακά αυτοκίνητα, αυτοκίνητα diesel ή αυτοκίνητα βενζίνης καλό είναι προτού ταξιδέψουμε να κάνουμε τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο.

Αρκετές εταιρείες κάνουν εποχικές προσφορές. Για παράδειγμα οι κάτοχοι αυτοκινήτου Citroen είναι απο τους τυχερούς καθώς η προσφορά της γαλλικής εταιρείας ξεχωρίζει. Η Citroen πραγματοποιεί δωρεάν έλεγχο 20 σημείων: Ελαστικά, φώτα, υαλοκαθαριστήρες, φρένα, έλεγχο καυσαερίων, σύστημα διεύθυνσης, ανάρτησης, φόρτισης μπαταρίας, κλιματισμού και αμαξώματος.

Επιπλέον γίνεται δωρεάν συμπλήρωση όλων των υγρών έως 500ml (λάδι κινητήρα, υγρά φρένων, αντιψυκτικό και υγρό πλυστικής συσκευής). Κλείστε λοιπόν ραντεβού για τον δωρεάν έλεγχο, προσοχή στο δρόμο και καλές διακοπές.

πηγή : newsauto.gr

About Kostas Athanasoulis