Home / Διεθνή / Κέρι-Λαβρόφ ζητούν κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Κέρι-Λαβρόφ ζητούν κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ένταση στον Καύκασο

Μόσχα
O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκεί Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογος του Τζον Κέρι συνομίλησαν τηλεφωνικά και εξέφρασαν «τις έντονες ανησυχίες» τους για την κλιμάκωση των μαχών ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες συνεχίζονται για τρίτη συνεχή μέρα.

 Οι δύο πλευρές κάλεσαν για άμεση παύση των εχθροπραξιών, ενώ καταδίκασαν τις παρεμβάσεις ορισμένων «εξωτερικών φορέων» που επιχειρούν να δημιουργήσουν σύγκρουση στην περιοχή.
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απείλησε ότι εάν οι δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ συνεχίσουν να ανοίγουν πυρ εναντίον αμάχων κοντά στα σύνορα, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν θα αρχίσει προετοιμασίες για να εξαπολύσει επίθεση και να καταλάβει την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.

Σε απάντηση του, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε αργότερα πως οι ένοπλες της δυνάμεις θα απαντήσουν επαρκώς και θα ανταποδώσουν τις επιθέσεις αν το Αζερμπαϊτζάν συνεχίσει να βομβαρδίζει το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ «θα επιστρέψει μια μέρα» στο Αζερμπαϊτζάν, τον «αρχικό νόμιμο κάτοχό του», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Η σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα αίτια της οποίας είναι «αιώνια», αλλά αποκρυσταλλώθηκαν επί σοβιετικής εποχής, όταν ο Μόσχα αποφάσισε να παραχωρήσει τον θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν, λαμβάνει χώρα σε μια περιοχή του Καυκάσου με ιδιαίτερη, στρατηγική σημασία σε ό,τι αφορά τη μεταφορά υδρογονανθράκων, κοντά στο Ιράν, στην Τουρκία αλλά και στη Μέση Ανατολή.

Η σύγκρουση καταγράφεται εξάλλου σε μια χρονική συγκυρία στην οποία ήδη οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία, η οποία διατηρεί ιστορικά καλές σχέσεις με την Αρμενία, και την Τουρκία, που αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, διέρχονται σοβαρή κρίση λόγω του πολέμου στη Συρία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis