Home / ΒΙΒΛΙΟ / Κάτι καινούργιο που να μοιάζει με παλιό

Κάτι καινούργιο που να μοιάζει με παλιό

Σε ποιον ανήκει η γαλατόπιτα Μάνης; Στον μάγειρα ή στη μαγείρισσα; Διχάστηκε το κοινό. Οι μισοί followers πήγαν από τη μια πλευρά της κουζίνας, οι άλλοι μισοί από την άλλη. Μέγα ζήτημα προέκυψε τη στιγμή που το έθνος θα έπρεπε να εορτάζει ενωμένο την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Το ερώτημα πάντως που προκύπτει είναι άλλο: Υπάρχει γαλατόπιτα Μάνης; Εχει η περιοχή παράδοση σ’ αυτήν τη νόστιμη πίτα; 

Γαλα(κ)τόπιτα. Ενα παρασκεύασμα που, όπως το συγγενικό γαλακτομπούρεκο, αναπτύχθηκε κυρίως σε περιοχές όπου το γάλα υπήρχε σε αφθονία, δηλαδή σε ποιμενικές και ορεινές περιοχές. Γι’ αυτό είναι συνδεδεμένο με μέρη όπως η Θεσσαλία και η Ηπειρος. 
«Υπάρχουν εκδοχές που αντί για σιμιγδάλι χρησιμοποιείται ρυζάλευρο, κάτι που κάνει τη γέμιση να έχει πιο λεία υφή. Υπάρχουν επίσης συνταγές, όπως μια παλιά από τους Ελληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας, που δεν χρειάζονται ούτε σιμιγδάλι ούτε ρυζάλευρο παρά μόνο μπόλικα αυγά για να δέσει η κρέμα. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι παρασκευάζονται και αλμυρές γαλατόπιτες όπως ο γαλοχυλός της Αρκαδίας και η αλμυρή γαλατόπιτα που γίνεται με πρόβειο γάλα από την ορεινή Τριχωνίδα στη Μακεδονία». 
Αυτά αναφέρει στο βιβλίο της «Γεύση Ελληνική» η Εύη Βουτσινά που σε όλη της τη ζωή αφοσιώθηκε στην παράδοση. Τη σεβάστηκε και την τίμησε όσο λίγοι. Ταξίδεψε στην Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη, μπήκε σε σπίτια και μαγείρεψε με τις γιαγιάδες, κάθισε στο τραπέζι τους και δοκίμασε τα φαγητά τους, κατέγραψε συνταγές και συνήθειες, την πολύτιμη γνώση της αγίας καθημερινότητας. Και όλα αυτά τα υπηρέτησε με μεγάλη συνέπεια, με αίσθημα ευθύνης γι’ αυτές τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες που μοιράστηκαν μαζί της συνταγές ζεστασιάς και αγάπης.  

Σήμερα ο καθένας βαφτίζει μια συνταγή παραδοσιακή, τη βάζει στο σάιτ του ή στο μπλογκ του, την παίρνει ο επόμενος, την «πειράζει» λίγο, τη σερβίρει ως δικιά του κι έτσι σ’ αυτόν τον ρυθμό, στον ρυθμό του Instagram και του YouTube, καταναλώνουμε κατ’ όνομα παραδοσιακές συνταγές. 
Κάπου τους καταλαβαίνω τους καημένους τους μάγειρες και τις μαγείρισσες. Πόσες πια πρωτότυπες συνταγές να σκεφτούν; Το αχόρταγο κοινό των followers θέλει κάθε μέρα κάτι καινούργιο. Τώρα αν αυτό μοιάζει με παλιό, ακόμη καλύτερα!

MISE EN PLACE

Πηγή

About kathimerini