Home / Αθλητισμός / Μπάσκετ / Ιωάννου: «Δεν απέτυχε στο Ευρωμπάσκετ Εθνική»

Ιωάννου: «Δεν απέτυχε στο Ευρωμπάσκετ Εθνική»

Κάθε άλλο παρά αποτυχία χαρακτήρισε ο Μέμος Ιωάννου στον ΣΠΟΡ FM 94,6 την πορεία που είχε η Εθνική μας ομάδα στο φετινό Ευρωμπάσκετ.

Η Εθνική δεν κατάφερε να αποβάλει το ρόλο του φαβορί και γι’ αυτό είχε αυτή την πορεία στο Ευρωμπάσκετ, όπως δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Μέμος Ιωάννου, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως κανείς δεν θα έπρεπε να κάνει λόγο για αποτυχία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στη διοργάνωση.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Μέμος Ιωάννου στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και στην εκπομπή «Τα πάντα όλα»:

Για την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ: «Όλοι περιμέναμε να μπούμε τετράδα. Αλλά, σε τέτοια τουρνουά και με μία σειρά παιχνιδιών στη διασταύρωση δεν είναι τι θα θέλαμε, αλλά μπαίνουμε σε μία πραγματικότητα. Πλέον έχουμε μπλεχτεί όλοι σε όλα τα επίπεδα και είναι λίγο αλλοπρόσαλλο. Είναι η ευκολία της αποδόμησης των ανθρώπων που ασχολούνται. Βάζοντας κάτω την προσπάθεια και το αποτέλεσμα δεν νομίζω πως μπορούμε να το πούμε αποτυχία, αυτό που έγινε στο Ευρωμπάσκετ. Είναι βαριά η λέξη. Πρέπει να μάθουμε ότι ένα παιχνίδι σε τέτοιες διοργανώσεις κρίνει τα πάντα. Περιμέναμε πολλά περισσότερα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Μιλάμε για εθνικές ομάδες που υπάρχει ιδιαιτερότητα. Και είμαστε υπερβολικά απαιτητικοί σε πολλά πράγματα. Λόγω ποιότητας παικτών είχαμε την απαίτηση και την αίσθηση πως η ομάδα μας θα είναι καλύτερη από κάποιες άλλες του τουρνουά. Από την άλλη, βλέπουμε μία ατμόσφαιρα που δεν αντιπροσωπεύει το επίπεδο των μεγάλων ομάδων. Για παράδειγμα, έχουμε αλλάξει πολλούς προπονητές όλα αυτά τα χρόνια. Στις εθνικές ομάδες που μαζεύονται για 20 ημέρες παίκτες από διάφορές ομάδες, παίζει ρόλο η προσωπικότητα και η χημεία των παικτών για να αποδώσουν και να μπουν στα όρια της επιτυχίας. Παίζουν ρόλο διάφορα πράγματα. Ειδικά στην Εθνική που υπάρχει ιδιαίτερο κλίμα. Τα πράγματα αλλάζουν. Βλέπουμε διαφοροποιήσεις από άλλες ομάδες που μπορούν να αποβάλλουν την πίεση. Απέναντι στην Ισπανία είχαμε ένα έλλειμμα προσπάθειας να νικήσουμε. Οι Ισπανοί ήταν πιο συσπειρωμένοι ανάλογα με τα προβλήματά τους κάτι που δεν είχαμε εμείς».

Για το αν η πίεση περνάει στους παίκτες και στο τιμ: «Η ομάδα μας είχε σε πολλές θέσεις παίκτες με διαφορετικά στοιχεία. Σίγουρα δημιούργησε πρόβλημα η πίεση, αλλά τέτοιου είδους προβλήματα παρουσιάζονται στις ομάδες και είναι απόλυτα λογικό. Σπάνια οι ομάδες έχουν καταφέρει να ανταπεξέλθουν ενώ είναι φαβορί. Μας πάει περισσότερο το αουτσάιντερ, παρά να το μπορέσω να ξεπεράσω το άγχος και την πίεση που υπάρχει. Πολλές φορές το άγχος μεταφέρεται στον αθλητή και εκείνος δεν βγάζει ενέργεια και σκληράδα στο ματς. Αυτό που είδαμε από τις μεγάλες ομάδες του τουρνουά είναι η ενέργεια, η προσπάθεια και η θυσία και όχι τόσο το τεχνικό κομμάτι. Ακόμη και οι Σέρβοι που ήταν φαβορί, είχαν λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους Λιθουανούς. Οι μεγάλες ομάδες λέγονται τέτοιες όταν μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα μεγάλο παιχνίδι, χωρίς να δώσουν τόση βάση στο τεχνικό κομμάτι».

Για το μερίδιο της επιτυχίας που έχουν οι Σκαριόλο και Καζλάουσκας: «Βεβαίως έκαναν κάτι. Αλλά, μην υπερβάλλουμε στο θέμα προπονητή. Ειδικά στις εθνικές ομάδες, δεν είναι σωστό να υποβαθμίζουμε τους προπονητές».

Για το μέλλον του Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο: «Η προϊστορία δεν μας προδιαθέτει για κάτι λογικό. Βλέπεις ανθρώπους που προσπαθούν να εκτιμήσουν την κατάσταση και να δουν την επόμενη μέρα και δεν έχουν σχέση με το άθλημα. Δεν είναι δυνατόν οι προσωπικότητες να κρίνονται από ανθρώπους που δεν είναι του ίδιου επιπέδου. Τόσα χρόνια με κουτσομπολιά ισοπεδώναμε παίκτες και προπονητές που είναι καλοί».

Για τον Βασίλη Σπανούλη: «Έχω την αίσθηση ότι όλα τα παιδιά είναι σε αρνητική θέση. Είναι ένας μεγάλος παίκτης και δεν ένιωσα καλά όταν ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την Εθνική. Είναι σπασμωδικές κινήσεις, σε καταστάσεις που αισθάνονται οι αθλητές. Ο Σπανούλης είναι ένας μεγάλος αθλητής. Οι περισσότεροι παίκτες το κάνουν γιατί μπουκώνουν από την ανταποδοτικότητα που έχουν και κάποια πράγματα τους ενοχλούν. Αλλά μην ξεχνάμε πως είναι νέοι άνθρωποι».

Για το νέο πρωτάθλημα: «Αυτή τη στιγμή εμφανίζεται η ΑΕΚ που αρχίζει και δείχνει ότι θέλει να μπει στο “παιχνίδι” αυτό. Πάει με σταδιακό τρόπο, όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι και καλά κάνει. Γιατί έχουμε δει στο παρελθόν ομάδες να μεταφέρουν τα οικονομικά του προβλήματα. Και το άλλο καλό είναι ότι θα γεμίζει και για άλλο ένα παιχνίδι το ΟΑΚΑ».

πηγή sport fm

About m bonsu