Home / GREEN ECONOMY / Ιταλία: Φόρος 50% στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών το 2023 

Ιταλία: Φόρος 50% στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών το 2023 

Σχέδιο για την εφαρμογή ενός εφάπαξ φόρου 50% στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών το 2023 έχει καταρτίσει η κυβέρνηση της Ιταλίας, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος το οποίο τέθηκε υπόψη του Reuters. Με αυτό τον τρόπο η Ρώμη θέλει να μετριάσει το οικονομικό όφελος που αποκόμισαν οι εταιρείες του ενεργειακού κλάδου από την ευρείας κλίμακας άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. 
Τα δημοσιεύματα αυτά έχουν στοιχίσει στις μετοχές των ενεργειακών εταιρειών της Ιταλίας, με αυτή της ENI να υποχωρεί κατά 2,11% και της Enel κατά 1,65%. 

Η εισφορά θα υπολογισθεί με το 50% των εταιρικών εσόδων του 2022, τα οποία είναι τουλάχιστον 10% υψηλότερα από τον μέσο όρο των εσόδων για το διάστημα από το 2018 έως το 2021. Από την άλλη θα υπάρξει και ανώτατο όριο το οποίο θα ισούται με το 25% της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων στα τέλη του 2021. 
Το εν λόγω σχέδιο είναι διαφορετικό από αυτό που είχε παρουσιάσει την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας. Η εκδοχή αυτή προέβλεπε μια φορολόγηση της τάξεως του 35% από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023, ωστόσο ο φόρος αυτός θα αφορούσε τα καθαρά κέρδη των εταιρειών και όχι τα συνολικά έσοδα. 

Με πρόχειρους υπολογισμούς, η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να συγκεντρώσει περί των 2,565 δισ. ευρώ από το νέο φόρο, ο οποίος ακολουθεί το πλαίσιο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αντικαθιστά μια παρόμοια εισφορά που ισχύει για φέτος. Μια εισφορά ωστόσο η οποία έχει προκαλέσει ένα κύμα επικρίσεων, ενώ πολλές είναι οι εταιρείες που αρνούνται να την πληρώσουν.  
Σύμφωνα με τους νέους όρους που ορίζονται στον προϋπολογισμό ο οποίος ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα, περίπου 7.000 παραγωγοί και πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και προϊόντων βενζίνης πρέπει να πληρώσουν το οφειλόμενο ποσό έως τα μέσα του 2023.
Οι ενεργειακές εταιρείες έχουν προθεσμία έως αυτή την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου να καταβάλουν την τελική πληρωμή που αφορά τη φορολόγηση για τα απροσδόκητα κέρδη τους, η οποία έχει συντελεστή 25% και υπολογίζεται στην αξία των εργασιών που υπόκεινται σε φόρο ΦΠΑ επί των πωλήσεων.
Με βάση την προκαταβολή 40% που έγινε μέχρι το τέλος Αυγούστου, τα συνολικά έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 5 δισ. ευρώ, λιγότερο από το ήμισυ της προκαταρκτικής εκτίμησης του υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο, οι εταιρείες που χάνουν τις πληρωμές εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία να καλύψουν τη διαφορά πληρώνοντας πρόστιμα και τόκους.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Ιταλία: 20 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023
Ιταλία: Νέο πακέτο μέτρων κατά της ενεργειακής κρίσης ύψους 9 δισ.ευρώ
Ιταλία: Αυξήσεις ρεκόρ σε τρόφιμα και ενέργεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview