Home / Διεθνή / Ιστορικό υψηλό χρήση ινδικής κάνναβης στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Ιστορικό υψηλό χρήση ινδικής κάνναβης στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Σε ιστορικό υψηλό 35ετίας βρίσκεται το ποσοστό των φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια που δηλώνει ότι κάνει καθημερινή χρήση ινδικής κάνναβης, σύμφωνα με την έκθεση «Monitoring the Future».

Σύμφωνα με την έρευνα που εκπόνησε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν με τη συμμετοχή περίπου 1.500 φοιτητών, το 2014 το 6% των φοιτητών δήλωσε ότι έκανε καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά χρήση ινδικής κάνναβης, ποσοστό κατά 3,5% υψηλότερο σε σχέση με το 2007, αλλά μικρότερο από το 7,2% που είχε καταγραφεί το 1980. Επίσης, αυξητική τάση καταγράφηκε και στην λιγότερο συχνή χρήση της ουσίας, όχι όμως σημαντική.

«Είναι σαφές ότι τα τελευταία επτά ή οκτώ χρόνια υπάρχει αύξηση στη χρήση ινδικής κάνναβης μεταξύ των φοιτητών σε πανεπιστήμια της χώρας. Και αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό παράλληλα με μία αύξηση στη χρήση ινδικής κάνναβης μεταξύ των μαθητών του Λυκείου», σχολιάζει ο Λόιντ Τζόνστον, ο βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές αποδίδουν την αύξηση της χρήσης μεταξύ των εφήβων και νεαρών ενηλίκων, εν μέρει και στην επιεική νομοθεσία αναφορικά με τη χρήση ινδικής κάνναβης σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες, με αποτέλεσμα να την θεωρούν όλο και περισσότερο ακίνδυνη. Οι Πολιτείες του Κολοράντο και της Ουάσινγκτον το 2012 τάχθηκαν υπέρ της νομιμοποίησης της ινδικής κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ Όρεγκον, Αλάσκα και Περιφέρεια της Κολούμπια ετοιμάζονται να πράξουν το ίδιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη το 2014 το 35% των ατόμων 19-22 ετών αποφοίτων Λυκείου απάντησαν ότι θεωρούν τη χρήση ινδικής κάνναβης επικίνδυνη σε σχέση με 55% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2006.

Τέλος, η έρευνα αναδεικνύει και μια γενικότερη αύξηση της χρήσης άλλων παράνομων ουσιών μεταξύ των φοιτητών. Το 2014 το ποσοστό ήταν 41% συγκριτικά με 34% το 2006, αύξηση που σχετίζεται με την αύξηση της χρήσης ινδικής κάνναβης.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, η χρήση συνθετικής ινδικής κάνναβης μειώθηκε από το 7,4% το 2011, όταν περιελήφθηκε για πρώτη φορά στην έρευνα, σε 0,9% το 2014. Η ηρωίνη και το LSD επίσης εμφανίζουν μειωμένη χρήση τα τελευταία χρόνια.

Όμως, οι αμφεταμίνεςπου συχνά χρησιμοποιούνται την περίοδο των εξετάσεων, και τα χάπια ecstasy, εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στα δημοφιλή παράνομα ναρκωτικά που χρησιμοποιούν οι φοιτητές, αλλά η χρήση τους έχει αρχίσει να μειώνεται.

Παράλληλα, η κοκαϊνη φαίνεται να επιστρέφει στις πανεπιστημιουπόλεις με ποσοστό 4,4% των φοιτητών να δηλώνουν το 2014 ότι έχουν κάνει χρήση τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με 2,7% το 2013.

Στην έκθεση Monitoring the Future, η οποία χρησιμοποιείται από τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους υγείας για την καταγραφή δεδομένων που αφορούν τη χρήση ουσιών από νέους και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1980, συμμετείχαν 1.000 με 1.500 φοιτητές πλήρους φοίτησης.

 

Πηγή: in.gr

About Panos Dreamer