Home / Επιχειρήσεις / ΙΟΒΕ: Επιδεινώνεται το κλίμα στη βιομηχανία

ΙΟΒΕ: Επιδεινώνεται το κλίμα στη βιομηχανία

Υποχώρησε τον Οκτώβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και διαμορφώθηκε στις 95,9 μονάδες (από 98,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο), επίπεδο χαμηλότερο και από το αντίστοιχο περυσινό (112,9 μονάδες).
Σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία, του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καταγράφηκε επιδείνωση των προσδοκιών, ως αποτέλεσμα της απαισιοδοξίας για το επίπεδο παραγγελιών, ζήτησης και διόγκωσης των αποθεμάτων.

Παράλληλα, το ενεργειακό ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί απαισιοδοξία ενόψει της χειμερινής περιόδου, ενώ πλέον το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού πλήττει σχεδόν όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Το ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον φαίνεται ότι δεν επιτρέπει ακόμη και στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις να προγραμματίσουν την παραγωγή τους. 
Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής αυξήθηκαν στους 4,6 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να ενισχύεται στο 75,8% τον Οκτώβριο (από 70,7% τον Σεπτέμβριο) του τρέχοντος έτους.

Τον Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 4,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ενώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021 συρρικνώθηκε κατά 1,2% στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 5,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνεχίστηκαν οι μικτές τάσεις στους κλάδους της Βιομηχανίας τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, καταγράφηκε άνοδος για τη Μεταποίηση (1,9%) αλλά εξασθένιση για την παραγωγή Ηλεκτρικού ρεύματος (-11,2%), και τα Ορυχεία – Λατομεία (-3,2%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, βελτίωση σημειώθηκε στα Βασικά Μέταλλα (9,3%), στα Τρόφιμα (1,3%), και στα Φάρμακα (1,7%).
Νέα αύξηση των εξαγωγών της βιομηχανίας κατά 56,2% σημειώθηκε τον Αύγουστο καθώς και άνοδος του εμπορικού ελλείμματος στα 4,1 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
ΙΟΒΕ: Υποχώρησε το οικονομικό κλίμα – Πτώση προσδοκιών ειδικά στη βιομηχανία
ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένη η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο – Κάμψη στην ηλεκτροπαραγωγή
Οι ελληνικές βιομηχανίες εγκαταλείπουν το φυσικό αέριο
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview