Home / Ειδήσεις / Ιανός: Κρίσιμο το επόμενο 9ωρο – Δημιουργεί νέο μέτωπο – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Ιανός: Κρίσιμο το επόμενο 9ωρο – Δημιουργεί νέο μέτωπο – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, κομμένοι δρόμοι,  πτώσεις δένδρων είναι μερικά από τα προβλήματα  που έχει προκαλέσει στα νησιά του Ιονίου καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», ο οποίος θα συνεχίσει και τις επόμενες ώρες να «σφυροκοπά» τις συγκεκριμένες περιοχές.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε ότι είναι κρίσιμο το επόμενο 9ωρο καθώς όπως είπε ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά και θα κινηθεί νότια, ενώ όπως είπε ο κυκλώνας συναντά ένα μελτέμι στο Αιγαίο, το οποίο αναμένεται να δώσει ισχυρές καταιγίδες και βροχοπτώσεις.

Επεσήμανε ότι αναμένεται να επηρεαστούν  περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και  οι όπως η Καρδίτσα, Μαγνησία και Φθιώτιδα, ενώ πιθανότατα θα επηρεαστεί και η βόρεια Εύβοια.

Διευκρίνισε, ωστόσο ότι, η Αττική θα επηρεαστεί από το βράδυ και μετά, όχι με κυκλώνα, αλλά με έντονα καιρικά φαινόμενα.

Όσον αφορά στις καταστροφές είπε ότι οι υπηρεσίες έχουν δεχθεί εκατοντάδες τηλεφωνήματα πιο πολύ για κοπές δέντρων αλλά όχι για κάτι πολύ σοβαρό και όχι κάτι που να μην είναι αντιμετωπίσιμο.

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι και το Λιμενικό είναι σε επιφυλακή με πολλά πλωτά αν χρειαστεί να παρέμβει.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός κάθε  έξι ώρες θα πραγματοποιούνται συσκέψεις, «για να μπορούμε να αξιολογούμε και να σταθμίζουμε τα δεδομένα που μας παρουσιάζουν οι μετεωρολόγοι και οι αναλυτές μας».

 Ο «Ιανός» έχει «μάτι» 50 χιλιομέτρων

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός», που κινήθηκε προς τη χώρα μας, εμφανίζει στο κέντρο του ένα «μάτι» – δηλαδή απουσία νεφών – σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων. Οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του, ενώ επικρατεί άπνοια στο κέντρο του.

Οι δορυφορικές εκτιμήσεις έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 χιλιόμετρα την ώρα δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 χλμ/ώρα.

Πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πτώσεις δέντρων αναφέρονται σε πολλές περιοχές. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Ιθάκη (86 χιλιοστά), όμως λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo δεν αναφέρουν νεότερες τιμές μετά τις 04:00.

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων. Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, αλλά και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, καθώς και την εθνική οδό Πύργου -Μεθώνης στην Μεσσηνία, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία  βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Ανοικτή παραμένει η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί σήμερα το μεσημέρι.

Δήμαρχος Ιθάκης : Μεγάλες καταστροφές στο νησί

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί λόγω της κακοκαιρία «Ιανός».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο είναι μεγάλες οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.

Αγώνας γίνεται για να σωθούν σκάφη στο λιμάνι και σπίτια, καθώς έχουν φύγει κεραμίδια από τις οροφές.

Από τις 3 τα ξημερώματα έχει πέσει το ρεύμα στο νησί, ενώ πολλά δέντρα έχουν ξεριζωθεί.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει κινδυνεύσει κανείς.

Υπάρχουν διακοπές ρεύματος

κομμένους δρόμους, συνεργεία περιφερειών και δήμων πρποσπαθούν για τυην αποκατασταση΄τους

ο κυκώμνας θα παραμε΄νει στα δυτκά θα κινηθεί νότια. εχουμρ μπροστά μας όλη τη μέρα

ενα κομματι του κυκλώνα συναντά ένα μελτέμι από το Αιγαίο

Καρδίτσα Μανγησία ΦΘιώτιδα από απόγευμα κ μετά να δεχθει μεγάλο όγκο νερού

Είναι προβλέψεις 9ωρου

Πηγή

About ingr