Home / Ειδήσεις / Ιανός : Θρήνος για τους 2 νεκρούς, αγωνία για τους 2 αγνοούμενους – Ανυπολόγιστες ζημιές και διασώσεις που κόβουν την ανάσα

Ιανός : Θρήνος για τους 2 νεκρούς, αγωνία για τους 2 αγνοούμενους – Ανυπολόγιστες ζημιές και διασώσεις που κόβουν την ανάσα

Δύο νεκροί, δύο αγνοούμενοι, δεκάδες εγκλωβισμένοι και ανυπολόγιστες ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την επέλαση του Ιανού στη χώρα μας. Ο φονικός -όπως αποδείχτηκε- μεσογειακός κυκλώνας, ο οποίος «σαρώνει» τη χώρα μας, μπορεί εν τέλει να μην είχε τη δύναμη που φοβούνταν οι μετεωρολόγοι, ωστόσο στο πέρασμά του, ειδικά από ορισμένες περιοχές, άφησε τεράστιες καταστροφές.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχτεί η Θεσσαλία, η οποία από το πρωί μετράει τις πληγές της, τη στιγμή που το φαινόμενο δείχνει να κατευθύνεται το βράδυ προς την Κρήτη. Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι κάτοικοι της Αργολίδας της Λακωνίας των Κυθήρων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα, δε, με την τελευταία επίσημη ενημέρωση ο Ιανός άφησε πίσω του δύο νεκρούς και δύο αγνοούμενους. Όσον αφορά στους νεκρούς, πρόκειται για έναν άνδρα κτηνοτρόφο αλβανικής καταγωγής, τον οποίο αναζητούσε ο γιός του από χθες καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιό του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου είχε γίνει γνωστός ακόμα ένας θάνατος. Η πρώτη νεκρή από τον κυκλώνα στη χώρα μας καταγράφηκε στο χωριό Βασιλί των Φαρσάλων και πρόκειται για μια γυναίκα που βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της, καθώς δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μανία της φύσης.

Όσον αφορά στη γυναίκα που αγνοείται, πρόκειται για 40χρονη που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι. Μάλιστα, σήμερα Σάββατο εντοπίστηκε το αυτοκίνητο της.

Την ίδια στιγμή συναγερμός έχει σημάνει για έναν ηλικιωμένο, ο οποίος αγνοείται στη Καστανίτσα της Καρδίτσας. Σύμφωνα με τις τοπικές ιστοσελίδες ζευγάρι ηλικιωμένων τηλεφώνησε στην Πυροσβεστική λέγοντας πως έχει πλημμυρίσει το σπίτι τους και πως έχει καταρρεύσει το ταβάνι. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ένας από τους δύο κατάφερε να απεγκλωβιστεί, ωστόσο ο δεύτερος παραμένει ακόμα αγνοούμενος.

Σε κάθε περίπτωση κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Καρδίτσας προσπαθεί να φτάσει στο σημείο για να απεγκλωβίσει τους δύο ηλικιωμένους.

Δείτε live την πορεία του Ιανού

Συγκλονιστικές εικόνες από διασώσεις ανθρώπων

Μιλώντας στους δημοσιογράφους νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι οι διασώστες έχουν δώσει μεγάλη μάχη. Εξέφρασε, δε, την ευγνωμοσύνη του για τη διάσωση 619 ανθρώπων από τις περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα με αυτοθυσία και κίνδυνο ζωής εκ μέρους των μελών της ΕΜΑΚ.

Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ.

Με τη συνδρομή ανδρών της EMAK ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου άντρα στο Σταυρό Φαρσάλων, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητό του μέσα σε μεγάλες ποσότητες νερού.

 Ο άνδρας είχε εγκλωβιστεί στο σημείο λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που έχουν πλήξει την ευρύτερη περιοχή από χθες και αναγκάστηκε να ανέβει πάνω στο καπό του οχήματός του για να μην τον παρασύρουν τα ορμητικά νερά.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ χρησιμοποίησαν βάρκα προκειμένου να προσεγγίσουν τον άνδρα και εν τέλει να τον διασώσουν.

Μια ακόμη συγκλονιστική διάσωση έκαναν οι άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία. Το ζευγάρι των κτηνοτρόφων, ηλικίας 60 και 65 ετών, εγκλωβίστηκε στο πλημμυρισμένο ποιμνιοστάσιο, όπου δυστυχώς πνίγηκαν όλα τα ζώα τους.

Οι ίδιοι πέρασαν εφιαλτική νύχτα, αφού από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και πριν από λίγο που τους απεγκλώβισαν, ήταν ανεβασμένοι σε μπάλες από άχυρο για να σωθούν. Όσο οι ώρες περνούσαν η στάθμη του νερού ανέβαινε και ο κίνδυνος να πνιγούν ήταν πολύ μεγάλος.

Τελικά το πρωί του Σαββάτου ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης σε ορμητικά νερά, της 7ης ΕΜΑΚ κατάφερε να προσέγγισε με τη βάρκα και να απεγκλωβίσει το ζευγάρι των κτηνοτρόφων.

Μπορεί τελικά να είχε αίσιο τέλος η διάσωση τριών ανθρώπων στην περιοχή της Παλαιοκαρυάς, στα Τρίκαλα, ωστόσο οι άνθρωποι εκεί, δύσκολα θα ξεχάσουν τις στιγμές που έζησαν.

Στο συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο που καταγράφει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες διάσωσης κατοίκων της Παλαιοκαρυάς που ανέβηκε στα social media, φαίνεται η διάσωση κατοίκου κυριολεκτικά μερικά εκατοστά πάνω από το χείμαρρο που απειλούσε να τον καταπιεί.

Ο άνθρωπος κυριολεκτικά κρέμεται πάνω από τα ορμητικά νερά ανεβασμένος σε ένα κορμό δένδρου για να περάσει απέναντι. Ανάλογες δραματικές διασώσεις οικογενειών είχαμε και σε άλλα σημεία.

Αίσιο τέλος για τρείς κατοίκους της Παλαιοκαρυάς, ευχαριστούμε πολύ την πυροσβεστική του Δήμου Πύλης που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την διάσωση τους. Η προεδρος κοινότητας Παλαιοκαρυάς.

Δημοσιεύτηκε από Vasw Banti στις Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

Γιατί η κακοκαιρία «χτύπησε» τόσο δυνατά την Καρδίτσα

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο είχαμε στην περιοχή συνδυασμό του βαρομετρικού χαμηλού στα νότια του Ιονίου, με βοριάδες που έπνεαν στο Αιγαίο, η σύγκρουση των ανέμων έφερε ισχυρές καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα.

Οδεύει προς την Κρήτη ο Ιανός – Σε ετοιμότητα οι αρχές

«Πλώρη» για την Κρήτη έχει βάλει ο «Ιανός» με τις αρχές στην περιφέρεια της Κρήτης να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Την στιγμή, που η κακοκαιρία σφυροκοπάει πολλές περιοχές της χώρας η περιφέρεια Κρήτης συστήνει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός», το κέντρο του οποίου βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββάτου να κινηθεί αρχικά νότια, και στη συνέχεια νοτιοανατολικά, με τα φαινόμενά του σταδιακά να περιορίζονται στα νοτιότερα τμήματα της χώρας.

Από το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς και την Κυριακή, ο «Ιανός» θα επηρεάσει πλέον την Κρήτη.

Η δήλωση Χαρδαλιά για τον Ιανό

«Για όλους όσους αγωνιζόμαστε καθημερινά για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής , η κάθε απώλεια είναι κάτι το οποίο το παίρνουμε προσωπικά. Εκ μέρους όλης της οικογένειας της Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο συνανθρώπων μας που χάθηκαν. Συνεχίζονται οι έρευνες για τους άλλους δύο που είναι αγνοούμενοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ κάλεσε όλους τους συμπολίτες του να παίρνουν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας σαν κάτι που είναι σημαντικό, κρίσιμο και σοβαρό. Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τους εκατοντάδες διασώστες, πυροσβέστες, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, που όπως είπε, μέχρι τις 6 το πρωί έδωσαν μία μεγάλη μάχη σε όλη τη χώρα και ειδικά στις περιοχές που είχαμε το φαινόμενο καθώς «619 συνάνθρωποί μας σώθηκαν με αυτοθυσία που έδειξαν σε πολλές φορές και με κίνδυνο της ζωής τους προκειμένου να σώσουν τους συνανθρώπους τους».

Επιπλέον, όπως ανέφερε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, το φαινόμενο, δείχνει να εξελίσσεται και στην Κρήτη αργά το βράδυ αλλά είναι κάτι το οποίο ίσως να είναι πρόωρο να εκτιμηθεί από τώρα. «Θα είναι κάτι το οποίο θα το αξιολογήσουμε αργά το απόγευμα», σημείωσε ενώ συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Λακωνίας και των Κυθήρων θα πρέπει τις επόμενες ώρες να ακολουθούν τις οδηγίες να παραμένουν στα σπίτια τους, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και για οποιοδήποτε λόγο αν δημιουργηθεί κάποιο πλημμυρικό φαινόμενο να πάνε στο πιο ψηλό σημείο του σπιτιού που μπορούν».

«Συνεχίζεται η προσπάθεια, έχουμε κλείσει σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα και η προσπάθεια που γίνεται σε όλη τη χώρα είναι μια προσπάθεια που ναι μεν είναι δύσκολη αλλά δείχνει να ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ώρες», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Παραμένουμε σε εγρήγορση, παραμένουμε σε ετοιμότητα, παραμένουμε σε επιφυλακή. Η πολιτική προστασία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ξέρουμε να δίνουμε τον αγώνα μας και παραμένουμε παρόντες», τόνισε.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της κακοκαιρίας ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Από το πρωί ήδη τρέξαμε τρεις διαφορετικές συσκέψεις. Φεύγουν κλιμάκια κυβερνητικά στις περιοχές αυτές, ήδη δίνουμε μεγάλο αγώνα για να αποκατασταθούν οι ηλεκτροδοτήσεις ειδικά στα νησιά και ταυτόχρονα κάποιες περιοχές που είναι αποκομμένες να εξασφαλίσουμε όλα όσα χρειάζονται μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης».

Απίστευτα ύψη βροχής έφερε ο Ιανός – Ποιες περιοχές «βούλιαξαν» από το νερό

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αιθηνών/meteo.gr.

Τεράστιες ζημιές στην Καρδίτσα

Στον δήμο Μουζακίου, μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου κατά μήκος του ποταμού Πάμισου έχει καταρρεύσει, γκρεμίζοντας και ένα κομμάτι του Κέντρου Υγείας Μουζακίου.

Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Νούσιο συνεχίζει να παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ο φόβος αυξάνεται με τις υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων.

Η άνοδος της στάθμης, σε συνδυασμό με την ορμητικότητα των υδάτων και των φερτών υλικών που παρέσυρε είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει κομμάτι του Κέντρου Υγείας, να κοπούν δρόμοι, να πλημμυρίσουν καλλιέργειες, σπίτια και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με το karditsalive.net, κατέρρευσε μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου του Μουζακίου, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ζημιά έχει υποστεί η νέα γέφυρα που συνδέει την πόλη με την Καρδίτσα. Η παλαιά γέφυρα που δεν χρησιμοποιούνταν παρά μόνο από πεζούς έχει υποστεί καθίζηση.

Σοκ προκαλούν και οι εικόνες από το Κέντρο Υγείας Μουζακίου, το οποίο κατέρρευσε.

Το Κέντρο Υγείας Μουζακίου καταστράφηκε μετά τις καταρρακτώδεις βροχές κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα ΙΑΝΟΥ. Φωτογραφία του Κώστα Γώγου.

Δημοσιεύτηκε από Meteo Gr στις Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

Το χωριό Πρόδρομος Καρδίτσας έχει γνωρίσει τη θεομηνία. Ολόκληροι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε λίμνες, έχουν καταρρεύσει σπίτια και οι κάτοικοι ανησυχούν για την επόμενη μέρα.

Το 112 δεν χτύπησε στην περιοχή και οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν από τις καμπάνες της εκκλησίας του χωριού.

Στην κάμερα του MEGA μίλησε κάτοικος του χωριού Μουζάκι Καρδίτσας, Πέτρος Ζιώγας, όπου περιέγραψε την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή.

Δύο γέφυρες που συνδέουν το Μουζάκι με την Καρδίτσα υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές από τα ορμητικά νερά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο κομμάτι του κέντρου υγείας.

Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις στα Φάρσαλα

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στην περιοχή των Φαρσάλων. Η κακοκαιρία που έκανε την εμφάνισή της χθες το βράδυ, συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση τα ξημερώματα. Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φαρσάλων, Μάκης Εσκίογλου, η ποσότητα του νερού ήταν τεράστια με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα σε μεγάλη έκταση.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Φαρσάλων, τόνισε ότι από τη βροχόπτωση υπήρξε υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα, με αποτέλεσμα τα νερά να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές ειδικά στις περιοχές δυτικά των Φαρσάλων σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο «τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι απεριόριστα σε αριθμό με αποτέλεσμα να γίνονται ολονύχτιες προσπάθειες για απεγκλωβισμούς ανθρώπων στις συγκεκριμένες περιοχές».

Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, Γεώργιος Λαδόπουλος σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το φαινόμενο ήταν εξωφρενικό καθώς υπήρχαν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ενημέρωσαν τις υπηρεσίες ότι κινδύνεψαν». Μεταξύ άλλων ο κ. Λαδόπουλος τόνισε ότι πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου με μηχανήματα για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων σε συνεργασία με την ΕΜΑΚ σε αρκετά χωριά δυτικά των Φαρσάλων, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή την στιγμή το χωριό το οποίο έχει σοβαρά προβλήματα και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις με μηχανήματα είναι ο Σταυρός Φαρσάλων.

Για λίγα λεπτά έχασε τη ζωή της η 86χρονη στα Φάρσαλα

Για λίγα λεπτά της ώρας φαίνεται πως έχασε τη ζωή της η 86χρονη γυναίκα που χθες το βράδυ έπεσε θύμα της φονικής κακοκαιρίας στο χωριό Βασιλί, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Φάρσαλα.

Το χωριό δέχθηκε τεράστιες ποσότητες νερού και φερτών υλικών από τον ποταμό Ενιπέα, που υπερχείλισε σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο.

Το χωριό πλημμύριζε καθώς ο κυκλώνας χτύπησε με μανία την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, η άτυχη γυναίκα που βρίσκονταν στο σπίτι της, επικοινώνησε με τους οικείους τους λέγοντας πως το νερό είχε αρχίσει να μπαίνει μέσα.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική και άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σπίτι με βάρκα, καθώς τα πάντα ήταν πλημμυρισμένα.

Ήταν όμως αργά, καθώς η ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της…

Πηγή

About ingr