Home / Βίντεο / Θα μπορούσε ένα τέτοιου είδους ενεχυροδανειστήριο να επιβιώσει στην Ελλάδα ;

Θα μπορούσε ένα τέτοιου είδους ενεχυροδανειστήριο να επιβιώσει στην Ελλάδα ;

Κώστας Αθανασούλης
Τα λεγόμενα Pawn Shops

Στο εξωτερικό και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει πια θεσμός. Ο κόσμος τα προτιμά επειδή βρίσκει καλύτερες τιμές σε σχέση με τα μαγαζιά και όχι μόνο. Εκεί κρύβεται το μυστικό αυτών των καταστημάτων το οποίο είναι πολύ απλό.

Στη χώρα μας τα ενεχυροδανειστήρια έχουν να κάνουν με αγορά χρυσού και κοσμημάτων αποκλειστικά. Τα Pawn Shops εκτός απο αυτά αγοράζουν πράγματα συλλεκτικά, ιστορικά, δυσεύρετα ή γενικά ασυνήθιστα αντικείμενα τα οποία θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του πελάτη. Τα προϊόντα αυτά μάλιστα είναι υπεύθυνα για το 50% του τζίρου τους με το άλλο 50% να ανήκει στα κοσμήματα.

Το σύστημα τους λειτουργεί ως εξής. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να επισκεφθεί το μαγαζί και να πουλήσει στον μαγαζάτορα κάτι που, ενδεχομένως, δεν του χρειάζεται και να λάβει χρήματα. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του Pawn Shop το βάζει στη βιτρίνα του μαγαζιού του και το πουλάει ξανά σε κάποιον ενδιαφερόμενο. Το κέρδος έτσι είναι διπλό. Απο τη μία ο πολίτης εισπράττει χρήματα για κάτι το οποίο δεν χρειάζεται ή γιατί έχει ανάγκη τα χρήματα και απο την άλλη ο μαγαζάτορας βγάζει κέρδος απο τη μεταπώληση του προϊόντος.

Δύο είναι βέβαια οι παράμετροι που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Το ένα είναι ότι για να δουλέψει πρέπει ασφαλώς να υπάρχει ζήτηση(π.χ. απο έναν συλλέκτη), πράγμα το οποίο η οικονομική κατάσταση της χώρας μας δυσκολεύει. Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι οτι ο ιδιώτης θα πρέπει να ρίξει τις απαιτήσεις του πολλές φορές έτσι ώστε να αφήνει στον μαγαζάτορα ένα μικρό περιθώριο κέρδους.

Βίντεο απο την αμερικάνική εκπομπή Pawn Stars :

 

Εσείς τι λέτε θα μπορούσε ένα Pawn Shop να επιβιώσει ;

 

 

About Kostas Athanasoulis