Home / Γενικές ειδήσεις / Η Συρία η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο, η Ισλανδία η πιο ασφαλής

Η Συρία η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο, η Ισλανδία η πιο ασφαλής

Ενας εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται τέσσερα χρόνια τώρα και η εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους στο εσωτερικό της έχουν μετατρέψει τη Συρία στην πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου. Σύμφωνα με τη φετινή κατάταξη του Institute for Economics and Peace, το οποίο καταρτίζει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης (GPI) εδώ και εννέα χρόνια, η Συρία σημειώνει κατακόρυφη πτώση από το 2008 (88η θέση σε σύνολο 162 χωρών). Ακριβώς ανάποδα, η πιο ασφαλής χώρα για να ζει κανείς είναι η Ισλανδία, ενώ σε καλά σχετικά επίπεδα (61η) βρίσκεται και η Ελλάδα.

Η κατάταξη δημιουργείται με στοιχεία τα οποία βασίζονται σε 23 διαφορετικές μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων παραγόντων όπως το επίπεδο των ανθρωποκτονιών, οι αντιλήψεις για την εγκληματικότητα, η τρομοκρατία, οι στρατιωτικές δαπάνες, καταγράφηκαν για να διαμορφώσουν ένα ενιαίο σχήμα, τον GPI. Η φετινή είναι η ένατη έκδοση του GPI, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα κάθε χρόνο από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση, με έδρα το Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Αντίθετα από τη Συρία, η μικρή σκανδιναβική χώρα της Ισλανδίας είναι η πιο ειρηνική στον κόσμο. Έχει βαθμολογία GPI 1.148, τη χαμηλότερη παγκοσμίως, λόγω του χαμηλού επιπέδου στρατιωτικοποίησης και των εγχώριων και διεθνών συγκρούσεων, καθώς και του υψηλού επιπέδου της ασφάλειας και της κοινωνικής σταθερότητας – στην περίπτωση του GPI, μικρότερος αριθμός σημαίνει ότι μια χώρα είναι πιο ειρηνική, ενώ μεγαλύτερος αριθμός σημαίνει ότι είναι πιο βίαιη.

Η Ισλανδία είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο (και το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ) χωρίς μόνιμο στρατό. Αντ’ αυτού, ο στρατός της αποτελείται από την Ισλανδική Ακτοφυλακή που διαθέτει μικρό αριθμό πλοίων και αεροσκαφών, τα οποία φυλάσσουν τον θαλάσσιο και τον εναέριο χώρο του νησιού.

Το πολύ χαμηλό επίπεδο πολιτικής αστάθειας στην Ισλανδία, το μικρό ποσοστό ανθρωποκτονιών, εξαγωγών όπλων και προβλημάτων με γειτονικές της χώρες επίσης συμβάλλουν ώστε η χώρα να θεωρείται η πιο ειρηνική στον κόσμο.

Οι δέκα πιο ασφαλείς χώρες με σειρά κατάταξης είναι: 1. Ισλανδία (GPI 1.148), 2. Δανία, 3. Αυστρία, 4. Νέα Ζηλανδία, 5. Φινλανδία, 6. Ελβετία, 7. Καναδάς, 8. Ιαπωνία, 9. Αυστραλία, 10. Τσεχία (GPI 1.341).

Η Σουηδία και η Νορβηγία που είναι στην 13η και 17η θέση αντίστοιχα, χαρακτηρίζονται λιγότερο ειρηνικές σε σχέση με τις γειτονικές τους χώρες, λόγω των ελαφρώς υψηλότερων επιπέδων εγκληματικότητας και των πολύ υψηλότερων επιπέδων εξαγωγών όπλων. Παρά την ουδετερότητα της Σουηδίας, η χώρα είναι η 12ος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων παγκοσμίως.

Η Πορτογαλία κατατάσσεται στην 11η θέση μεταξύ των πιο ειρηνικών χωρών από τις 162 της κατάταξης, η Γερμανία στην 16η, η Ισπανία στην 21η, η Ιταλία στην 36η, η Βρετανία στην 39η, η Γαλλία στην 45η, η Ελλάδα στην 61η, η Τουρκία στην 135η.

Στον αντίποδα, χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής περιλαμβάνονται στις 10 πιο επικίνδυνες: 1. Συρία (GPI 3.645), 2. Ιράκ, 3. Αφγανιστάν, 4. Νότιο Σουδάν, 5. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, 6. Σομαλία, 7. Σουδάν, 8. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 9. Πακιστάν, 10. Βόρεια Κορέα (GPI 2.977).

 

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500014589#ref=latestarticles

About basilis progressive