Home / Διεθνή / Η Σλοβενία σχεδιάζει ελέγχους ασφαλείας για τους μετανάστες

Η Σλοβενία σχεδιάζει ελέγχους ασφαλείας για τους μετανάστες

Σε ελέγχους ασφαλείας θα υποβάλλουν οι αρχές τους μετανάστες που θα φθάσουν στα σύνορα της Σλοβενίας, οι αρχές θα τους υποβάλλουν σε ελέγχους ασφαλείας, όπως μεταδίδουν σήμερα σλοβενικά ΜΜΕ. Ωστόσο διατυπώνεται αμφιβολία, αν η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπη με μεταναστευτικό κύμα, όπως η Σερβία και η Ουγγαρία.

Δύο Κοινοβουλευτικές Επιτροπές εξέτασαν τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος από τη Σλοβενία με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για αποτυχία πρόβλεψης μαζικής άφιξης προσφύγων.

Η σλοβενική κυβέρνηση δέχθηκε κριτική και για ελλιπή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και κλήθηκε να αναβαθμίσει το διάλογο με τους εκπροσώπους τους.

Η σλοβενική κυβέρνηση υιοθέτησε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή προσφύγων, αλλά η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν είναι ρεαλιστικό, επειδή προβλέπει πιθανή άφιξη μόνο μερικών εκατοντάδων προσφύγων και τη διαμονή τους σε κέντρα υποδοχής και όχι είσοδο μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρόσφυγες που θα ζητήσουν άσυλο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τη νομοθεσία περί διεθνούς προστασίας. Οι άλλοι μετανάστες θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και σε αυτή τη διαδικασία, η πρώτη χώρα προορισμού θα είναι η χώρα από την οποία εισέρχονται στη Σλοβενία.

Η συνεδρίαση στη Βουλή πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Νέα Σλοβενία»,το οποίο ζήτησε να εξεταστεί, αν η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή μαζική άφιξη προσφύγων και αν υπάρχουν δυνατότητες στέγασης και υγειονομικής φροντίδας χιλιάδων ανθρώπων.

About m bonsu