Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Η πτώχευση της FTX και τα κεφάλαια που λείπουν

Η πτώχευση της FTX και τα κεφάλαια που λείπουν

Η ιστορία, που έχει συγκλονίσει τον κόσμο της κρυπτογράφησης ξεκίνησε με μια φήμη στις 2 Νοεμβρίου και κορυφώθηκε την Παρασκευή με την κατάθεση της FTX αίτησης για προστασία από τους πιστωτές στο αμερικανικό πτωχευτικό δικαστήριο και την παραίτηση του ιδρυτή Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, στην πιο προβεβλημένη κατάρρευση του κλάδου.
Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την πτώχευση του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX προέκυψαν το Σάββατο, ακόμη και όταν ομότιμοι και εταίροι αποστασιοποιήθηκαν από την εταιρεία και πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι τουλάχιστον ένα δισ. δολ. από κεφάλαια πελατών στο ανταλλακτήριο είχαν εξαφανιστεί.

Η πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτογράφησης είχε αγωνιστεί να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια για να αποφύγει την πτώχευση, καθώς οι έμποροι έσπευσαν να αποσύρουν 6 δισ. δολ. από την πλατφόρμα σε μόλις 72 ώρες και το ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο Binance εγκατέλειψε μια προτεινόμενη συμφωνία διάσωσης αυτή την εβδομάδα.
Η FTX, η συνεργαζόμενη με αυτήν εταιρεία συναλλαγών κρυπτογράφησης Alameda Research και περίπου 130 άλλες εταιρείες της έχουν κινήσει εκούσια διαδικασία πτώχευσης βάσει του Κεφαλαίου 11 στο Ντέλαγουερ, ανέφερε η FTX την Παρασκευή σε δήλωσή της στο Twitter.

Σε ένα επόμενο tweet, η FTX δήλωσε ότι οι θυγατρικές LedgerX LLC, FTX Digital Markets, FTX Australia Pte Ltd, FTX Capital Markets, Embed Financial Technologies και Embed Clearing δεν περιλαμβάνονται στις αιτήσεις του κεφαλαίου 11.
Άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στο Reuters ότι τουλάχιστον 1 δισ. δολ. σε κεφάλαια πελατών έχουν εξαφανιστεί από την FTX.
Ο Bankman-Fried μετέφερε κρυφά 10 δισ. δολ. από κεφάλαια πελατών από την FTX στην Alameda, είπαν. Ένα μεγάλο μέρος από αυτά έχει εξαφανιστεί έκτοτε, είπαν, με μια πηγή να τοποθετεί το ποσό που λείπει σε περίπου 1,7 δισ. δολάρια και μια άλλη να εκτιμά ότι το κενό ήταν μεταξύ 1 και 2 δισ. δολαρίων.
Οι εννέα ημέρες αναταραχής έπληξαν τις ήδη προβληματικές αγορές κρυπτονομισμάτων, στέλνοντας το bitcoin σε χαμηλά δύο ετών. Το Bitcoin έπεσε μετά την ανακοίνωση της FTX και έχει υποχωρήσει κατά 18% αυτόν τον μήνα, στα 16.818 δολάρια το Σάββατο.
Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα και blockchain έχουν υποχωρήσει. Το token FTT της FTX σημείωσε βουτιά 30% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα η κατάρρευσή του αυτόν τον μήνα να φτάσει το 91%.
«Τα πράγματα θα συνεχίσουν να σιγοβράζουν μετά τη συντριβή της FTX», δήλωσε ο Alan Wong, διευθυντής λειτουργιών του Hong Kong Digital Asset Exchange.
«Με ένα κενό 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ υποχρεώσεων και περιουσιακών στοιχείων, όταν το FTX χρεοκοπήσει, θα προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο, το οποίο θα οδηγήσει σε μια σειρά επενδυτών που σχετίζονται με το FTX να χρεοκοπήσουν ή να αναγκαστούν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία. Σε μια μη ρευστοποιήσιμη bear market, το γεγονός θα οδηγήσει σε νέο γύρο πτώσης των κρυπτονομισμάτων, καθώς και σε ρευστοποίηση της μόχλευσης».
Ήταν μια απότομη πτώση από την κορυφή για μια εταιρεία που κάποτε ήταν η αγαπημένη της βιομηχανίας κρυπτογράφησης. Η FTX συγκέντρωσε 400 εκατ. δολ. από επενδυτές τον Ιανουάριο, αποτιμώντας την εταιρεία στα 32 δισ. δολ.
Ο Bankman-Fried, 30 ετών, γνωστός για την ενδυμασία του με σορτς και μπλουζάκι, μεταμορφώθηκε από το παιδί-πρότυποτων επιτυχιών της κρυπτογράφησης στον πρωταγωνιστή της πιο προβεβλημένης συντριβής του κλάδου.
Περιορίζοντας τις απώλειες
Στην αίτηση πτώχευσής της, η FTX Trading ανέφερε ότι έχει ενεργητικό ύψους 10 έως 50 δισ. δολαρίων, υποχρεώσεις ύψους 10 έως 50 δισ. δολαρίων και περισσότερους από 100.000 πιστωτές. Ο John J. Ray III, ειδικός σε θέματα αναδιάρθρωσης, ορίστηκε να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase Global Inc θα διαγράψει την επένδυση που έκανε ο βραχίονας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της στην FTX το 2021, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Ο διευθύνων σύμβουλός της Brian Armstrong δήλωσε στο CNBC ότι οι αγορές κρυπτογράφησης χρειάζονται ρύθμιση για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα με αυτό της FTX.
Η αμερικανική εταιρεία λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών GameStop Corp δήλωσε ότι τερματίζει τη συνεργασία της με την FTX US για την εμπορία δωροκαρτών και παρέχει πλήρεις επιστροφές χρημάτων στους πελάτες της.
Η Celsius ανέφερε σε ένα tweet ότι έχει κάποια token Serum στο FTX, τα περισσότερα από τα οποία ήταν κλειδωμένα, καθώς και περίπου 13 εκατ. δολάρια σε δάνεια στην Alameda.
«Πιστεύουμε ότι οι αγορές κρυπτονομισμάτων παραμένουν πολύ μικρές και πολύ απομονωμένες για να προκαλέσουν μετάδοση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με κεφαλαιοποίηση 890 δισ. δολαρίων σε σύγκριση με τα 41 τρισ. δολάρια των αμερικανικών μετοχών», έγραψαν οι αναλυτές της Citi.
«Σε διάστημα τεσσάρων ετών, η FTX συγκέντρωσε 1,8 δισ. δολάρια από επιχειρηματικά κεφάλαια και συνταξιοδοτικά ταμεία. Αυτός είναι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να επηρεαστούν, καθώς μπορεί να έχει περαιτέρω μικρές επιπτώσεις προκαλώντας κλυδωνισμούς των χαρτοφυλακίων σε ένα ευμετάβλητο μακροοικονομικό καθεστώς».
Το hedge fund Galois Capital είχε δεσμεύσει το ήμισυ των περιουσιακών του στοιχείων στο FTX, δήλωσε ο συνιδρυτής Kevin Zhou στους επενδυτές σε πρόσφατη επιστολή του, ανέφεραν οι Financial Times, εκτιμώντας το ποσό σε περίπου 100 εκατ. δολάρια.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Τέλος στο success story του FTX: Αίτημα πτώχευσης και παραίτηση του ιδρυτή του
Τέλος στο success story του FTX: Αίτημα πτώχευσης και παραίτηση του ιδρυτή του
Κρυπτονομίσματα: 3 δισ. δολάρια έχουν κλαπεί από τις αρχές του έτους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview