Home / BUSINESS TALK / Η πτώση στις ταχυμεταφορές, μία αγωγή χωρίς αντίκρυσμα και τα φωτοβολταϊκά της Μασούτης

Η πτώση στις ταχυμεταφορές, μία αγωγή χωρίς αντίκρυσμα και τα φωτοβολταϊκά της Μασούτης

Μία κάποια ανησυχία στις ταχυμεταφορές υπάρχει. Ο λόγος; Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2020, υπάρχει πτώση στη δραστηριότητα των μεγαλύτερων εταιρειών της συγκεκριμένης αγοράς μεσοσταθμικά σε ποσοστό άνω του 20%. Για ένα εκ των παικτών του κλάδου αγγίζει και το 30%. Ως ένα βαθμό η υποχώρηση αυτή είναι αναμενόμενη, αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι το λιανεμπόριο άνοιξε στις 5 Απριλίου και οι πολίτες έπρεπε να χρησιμοποιούν το 13032. Για να μην μιλήσουμε για την απαγόρευση στις διαδημοτικές μετακινήσεις… Δεν είναι λίγοι πάντως, όσοι αποδίδουν το αρνητικό αυτό πρόσημο σε μία σχετική επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης λόγω του πολέμου. Σημειωτέον ότι, ταυτόχρονα, συνεχίζονται απρόσκοπτα οι επενδύσεις στην ταχυμεταφορά.

 

Απορρίφθηκε η αγωγή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) κατά της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με την οποία ζητούσε την απόδοση της χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του ακινήτου 62 στρεμμάτων στο Μαρούσι εντός του οποίου είχε ανεγερθεί το 2003 το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC). Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις που φιλοξενούσαν τους ελληνικούς και ξένους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίοι κάλυπταν ζωντανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στην αγωγή της, η ΕΟΕ υποστηρίζει ότι είναι κυρία της έκτασης, απαιτώντας και τα μισθώματα που έχει καταβάλει η θυγατρική της Lamda Development, Lamda Δομή στην ΕΤΑΔ από τις 30 Απριλίου 2007 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019 και ανέρχονται σε 90,8 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η εισηγμένη ανέφερε ότι υπάρχουν βάσιμα νομικά επιχειρήματα προς απόρριψη της αγωγής της ΕΟΕ, έχοντας, ύστερα από προσεπίκληση της ΕΤΑΔ, ασκήσει προς υποστήριξη της κρατικής εταιρείας πρόσθετη παρέμβαση.

 

Και δικαιώθηκε καθώς επί της συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία συζητήθηκε στις πέρυσι τον Μάιο, εκδόθηκε η με αρ. 2374/2021 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας. Με τη συγκεκριμένη απόφαση η αγωγή της ΕΟΕ απορρίφθηκε. Και λίγη ιστορία. To 2006 η Lamda Development επιλέχθηκε από την Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. για την 40ετή παραχώρηση δικαιώματος χρήσης -εκμίσθωσης του κύριου τμήματος του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC). Μέσω μίας επένδυσης της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, η Lamda Development ανέπτυξε και λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2008 το Golden Hall. Και πριν κάποιο καιρό ολοκλήρωσε επιπρόσθετη επένδυση 25 εκατ. ευρώ για την επέκταση του εμπορικού κέντρου σε επιφάνεια 20 χιλ. τ.μ. Τον Μάιο του 2003, το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC), που υπήρξε το πρώτο σημαντικό ολυμπιακό έργο, παραδόθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004». Ύστερα δηλαδή, από 18 χρόνια, η κυριότητα του ακινήτου τέθηκε στην κρίση της δικαιοσύνης. Φαινόμενο άκρως ελληνικό.

 

Την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 12 εκατ. ευρώ έχει ως αντικείμενο η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της METΡΟ ΑΕΒΕ η οποία πραγματοποιείται σήμερα. Το εν λόγω δάνειο αναμένεται να χρηματοδοτήσει, όπως πληροφορείται η στήλη, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα καταστήματα και τις αποθήκες, επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ, την οποία θα κάνει σταδιακά η εταιρεία έως τα τέλη του 2023.

 

Στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για να περιορίσει το ενεργειακό κόστος προσανατολίζεται και η «Μασούτης», όπως ανέφερε χθες ο γενικός διευθυντής της κ. Θεόδωρος Γεροστεργιούδης, μιλώντας στο συνέδριο Food Retail CEO Forum. Και μιας και ο λόγος για την «Μασούτης», στη βορειοελλαδίτικη αλυσίδα έγινε πριν από λίγες ημέρες μια ιστορική αλλαγή: στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δεν συμμετέχει πια ο ιδρυτής της, ο Διαμαντής Μασούτης. Πλέον πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Ιωάννης Μασούτης, ενώ τα άλλα δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ο κ. Μενέλαος Μπουφίδης, όπως και πριν, ενώ νέο μέλος είναι ο κ. Θεόδωρος Γεροστεργιούδης.

 

Δυνατά θέλει να προχωρήσει η «Μασούτης» και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά κυρίως στην ενίσχυση του πολυκαναλικού μοντέλου αγορών (γνωστό ως omnichannel). Για να υποστηρίξει την καλύτερη διαχείριση των ηλεκτρονικών παραγγελιών, μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία ενός dark store στην Αττική, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Μεταμόρφωσης. Θα ακολουθήσουν κι άλλα dark stores, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η αλυσίδα. Τι άλλο αναμένεται; Σε 1-2 μήνες η έναρξη πιλοτικά σε ένα φυσικό κατάστημα της αλυσίδας εφαρμογών μέσω των οποίων θα παρέχεται η ηλεκτρονική εμπειρία εντός του φυσικού καταστήματος, ενώ θα υπάρχουν ταμεία self checkout. Εάν η δοκιμή πετύχει, το μοντέλο θα εφαρμοστεί και σε άλλα καταστήματα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview