Home / BUSINESS TALK / Η πρόταση του Μπάκου-Καϋμενάκη, οι υψηλές πληρότητες στα πλοία, τα προγράμματα της Cosmote και ο προβληματισμός της Mediterra

Η πρόταση του Μπάκου-Καϋμενάκη, οι υψηλές πληρότητες στα πλοία, τα προγράμματα της Cosmote και ο προβληματισμός της Mediterra

«Σε συνέχεια των συζητήσεων μας επαναλαμβάνουμε την προσφορά για την αγορά των μετοχών σας στην Ελλάκτωρ», αναφέρει η επιστολή που έστειλε η πλευρά των Δ. Μπακού – Ι. Καϋμενάκη προς την fund Reggeborgh στις 4 Απριλίου, αναφέρουν πηγές του Moneyreview.gr, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για την σχετική πρωτοβουλία. Ωστόσο οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως στις 13 Απριλίου, οι δυο ελληνες μεγαλομέτοχοι της εισηγμένης κατασκευαστικής απέστειλαν νέα επιστολή στην οποία αναφέρεται πως «υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων αποσύρεται η προσφορά μας». Οι εξελίξεις εκείνων των ημερών που σχετίζονται με την Ελλάκτωρ περιλαμβάνουν την κλήση σε ακρόαση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επενδυτή ο όποιος κατείχε το 10% σχεδόν των μετοχών της εισηγμένης τις οποίες πούλησε στην Atlas Invest. Το τίμημα που προσφέρθηκε αρχικά αλλά κατόπιν αποσύρθηκε, περιελάμβανε premium έναντι της τότε χρηματιστηριακής τιμής.

 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), παρά τις αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που έχει επιφέρει η κατακόρυφη άνοδος των τιμών των καυσίμων, οι πληρότητες από τα μέσα της εβδομάδας και μετά προσεγγίζουν το 100%. Και αυτό σε πλοία που λειτουργούν πλέον με διαθέσιμο το 100% της δυναμικότητάς αφού δεν υπάρχουν πια περιορισμοί στην πληρότητα λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας. Βέβαια φέτος υπάρχουν λιγότερα μεγάλα ταχύπλοα δρομολογημένα από ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2019 εξαιτίας του  ενεργοβόρου προφίλ τους. Όσον αφορά στις χαμηλότερες πληρότητες που εμφανίζουν τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη – εξαιρουμένων των καμπινών καθώς έχουν σχεδόν όλες δοθεί- αυτές αποδίδονται εν μέρει και στον ανταγωνισμό με τις αεροπορικές μετακινήσεις που έχει ενταθεί την τελευταία δεκαετία.

 

Νέα προγράμματα της Cosmote ενέκρινε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων χθες. Κι αυτό σε συνέχεια της απόρριψης των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η Vodafone στην ανεξάρτητη αρχή. Η Cosmote σκοπεύει να αναβαθμίσει τις ταχύτητες ίντερνετ σταθερής των συνδρομητών της, διαδικασία που θα ολοκληρώσει μέσα στη χρονιά. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αναβάθμιση γίνεται αυτόματα και απομακρυσμένα, σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται αντικατάσταση router ή καρτών και σε κάποιες χρειάζεται συνεννόηση με τεχνικό. Αυτό που θα πρέπει να έχουν υπόψη οι υφιστάμενοι συνδρομητές της Cosmote είναι ότι η δωρεάν αναβάθμιση ταχύτητας θα γίνει όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό και αποκλειστικά σε περιοχές όπου δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι. Ήδη πάντως, ορισμένοι από τους συνδρομητές της έχουν δει διπλασιασμό των ονομαστικών ταχυτήτων, με την αναβάθμιση να αφορά την αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα.

 

Παρά τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση, ουδεμία ανησυχία δεν επικρατεί στα γραφεία των συμβούλων real estate που ασχολούνται κυρίως με τα επαγγελματικά ακίνητα. Τα μεγάλα projects που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν σταματούν. Kαι όσα βρίσκονται ακόμη στη φάση σχεδιασμού προχωρούν κανονικά, καθώς όπως έλεγε επικεφαλής μεγάλου γραφείου στην Αθήνα «το private equity προτιμά να πληρώσει το αυξημένο κόστος, παρά να μην αξιοποιεί τα κεφάλαιά του». Επιπλέον δουλειές έρχονται και από τους μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων που πρέπει να κάνουν ξανά επανεκτίμηση των χαρτοφυλακίων τους. Χρυσές δουλειές για τους συμβούλους, στα πάνω-πάνω της αγοράς βεβαίως, γιατί στα πιο κάτω στρώματα ο λογαριασμός είναι κάπως πιο βαρύς.

 

Περιορισμό της εταιρικής μικτής κερδοφορίας και δυσκολία ως προς την υλοποίηση των, εν εξελίξει, επενδύσεων “βλέπει” λόγω των εκρηκτικών ανατιμήσεων του ενεργειακού κόστους και του κόστους πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας η Mediterra. Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας, που βρίσκεται πίσω από κορυφαία brands (mastihashop, art of nature, Elma, Enosi, Kentos), εκτιμά ότι θα υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού εσόδων. Κι αυτό διότι “τεχνικές και οικονομικές αναλύσεις συγκλίνουν στο ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε περιόδου υψηλού πληθωρισμού και μειωμένης κατανάλωσης”. Σημειωτέον ότι η εταιρεία στις 18 Ιουλίου συμπληρώνει 20 χρόνια.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview