Home / Περιβάλλον / Η Μεσόγειος “οδεύει προς την εξουθένωση”, προειδοποιεί η WWF

Η Μεσόγειος “οδεύει προς την εξουθένωση”, προειδοποιεί η WWF

Η Μεσόγειος “οδεύει προς την εξουθένωση”: γνωρίζει “μια πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη”, η οποία απειλεί “ήδη υποβαθμισμένα” οικοσυστήματα και είδη που κινδυνεύουν, προειδοποιεί το γαλλικό παράρτημα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF-France).

Αυτή η ημίκλειστη θάλασσα, η οποία φιλοξενεί μεταξύ του 4% και του 18% των γνωστών θαλάσσιων ειδών, που κατανέμονται σε μια επιφάνεια που καλύπτει λιγότερο από το 1% των ωκεανών του κόσμου, αντιμετωπίζει μια “χωρίς προηγούμενο” αύξηση των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Τα συμβόλαια για πετρελαϊκές έρευνες στη θάλασσα “αφορούν σήμερα περισσότερο από το 20% της Μεσογείου και ενδέχεται σύντομα να επεκταθούν στο διπλάσιο αυτής της επιφάνειας”, εκτιμά σε έκθεσή της η WWF.

“Πρόκειται για τεράστιο μέγεθος, κυρίως όταν ξέρει κανείς τους σεισμικούς κινδύνους της περιοχής”, υπογραμμίζει ο Πασκάλ Κανφέν, γενικός διευθυντής της WWF-Γαλλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, “ο πολλαπλασιασμός και η αύξηση του μεγέθους των οικονομικών δραστηριοτήτων στη ζώνη αυτή” θέτουν τη Μεσόγειο “στην οδό προς την εξουθένωση”.

Τα σχέδια για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και οι εξορυκτικές δραστηριότητες επεκτείνονται εδώ και πολλά χρόνια σε όλη τη Μεσόγειο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

About totritomati