Home / BUSINESS TALK / Η επόμενη μέρα στην Παγκρήτια και τα φιλόδοξα σχέδια για την Φθιώτιδα

Η επόμενη μέρα στην Παγκρήτια και τα φιλόδοξα σχέδια για την Φθιώτιδα

Επισπεύδων των αλλαγών στην Παγκρήτια Tράπεζα εμφανίστηκε ο ισχυρός άνδρας της Lyktos Participations, Μιχάλης Σάλλας ο οποίος ζήτησε τη Δευτέρα σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Παγκρήτιας Τράπεζας με θέμα την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου. Ένα διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα πρέπει ασφαλώς να απεικονίζει τις νέες ισορροπίες των βασικών μετόχων. Ως αποτέλεσμα πάντως της πρωτοβουλίας Σάλλα, κύκλοι της Thrivest συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου που ελέγχουν πλέον το 32,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας (έχοντας συμμετάσχει με 65 εκατομμύρια στην αύξηση κεφαλαίου), σε συνέχεια της ανακοίνωσης της διοίκησης της τράπεζας η οποία γνωστοποιούσε την επιστολή Σάλλα ( ο οποίος μέσω της Lyktos και μετα την ΑΜΚ ελέγχει πλέον το 11%) ανέφεραν ότι «ενημερωθήκαμε για την επιστολή που έστειλε η Lyktos στο ΔΣ της Παγκρήτιας Τράπεζας, την οποία και μελετάμε». Επεσήμαναν παράλληλα όμως πως «επίσης, εκτιμούμε την πρόθεση της Lyktos Participations να διευκολύνει την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου. Όμως, πιστεύουμε ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι συνήθεις ρυθμιστικές διαδικασίες από την Τράπεζα της Ελλάδας (που διαρκούν έως 60 ημέρες) ώστε ο νέος κύριος μέτοχος (Thrivest Holdings -συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Α. Εξάρχου) να εκπροσωπηθεί στην Γενική Συνέλευση». Προς τι λοιπόν η σπουδή σύγκλισης έκτακτης γενικής συνέλευσης; Οψόμεθα. Αυτονόητα το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θα πράξει με βάση το νόμο, τις κατευθυντήριες των βασικών μετόχων του και το συμφέρον της τράπεζας . 
 Η κοινοπραξία της ΓΕΚ Τέρνα με την AD Holdings που διεκδίκησε την ΛΑΡΚΟ στους δύο διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και του Ειδικού Διαχειριστή θα αξιολογήσει εκ νέου, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το κατά πόσον θα συμμετέχει τελικά στην νέα διαδικασία ανταγωνιστικών προσφορών με την ιρλανδικών συμφερόντων αντίπαλο της. Στο κάτω κάτω της γραφής οι ιρλανδοί δεν κατέθεσαν καν προσφορά για το εργοστάσιο, επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Ωστόσο μην κρατάτε την αναπνοή σας, άλλες πηγές αναφέρουν πως η συνολική προσφορά των Ιρλανδών είναι μόλις ενάμιση εκατομμύριο και της ελληνικής κοινοπραξίας περίπου πέντε εκατομμύρια περισσότερα. Κάτι που δεν προκαλεί βεβαίως απορία σε όσους γνωρίζουν πως χώρα είναι υποχρεωμένη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Ευρωπαΐκή Επιτροπή να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο του παρελθόντος και να σταματήσει την ρυπογόνο λειτουργία της για να μην καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια ετησίως ως πρόστιμα. Περισσότερα θα μάθουμε πάντως προς τα τέλη της εβδομάδας
 Σχέδιο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Φθιώτιδας σε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κέντρα ιαματικού τουρισμού, με τέσσερις τέτοιες μονάδες, υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ αρχής γενομένης με την μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου στην Ιαματική Πηγή Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων. Εκτός από το συγκεκριμένο ακίνητο, στο οποίο βρίσκεται ήδη εγκατεστημένο το ξενοδοχείο Γαλήνη συμφερόντων του ομίλου Μήτση, που κατέθεσε και την μοναδική προσφορά στο σχετικό διαγωνισμό εχθές, το ΤΑΙΠΕΔ έως τα τέλη του έτους αναμένεται να προκηρύξει διαγωνιστική διαδικασία και για το ακίνητο με την Ιαματική Πηγή Λουτρά Θερμοπυλών. Επίσης στις αρχές του 2023 θα προκηρύξει διαγωνισμό και για το ακίνητο του Κάμπινγκ Καμμένων Βούρλων (Κονιαβίτης) ενώ παράλληλα ωριμάζει και ΕΣΧΑΔΑ για το ακίνητο που περιλαμβάνει την ιαματική πηγή της Υπάτης. Πρόκειται για εκτάσεις που αθροίζουν συνολικά 3.000 στρέμματα με πιστοποιημένες και αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές.
Στη διαδικασία της οριστικοποίησης των όρων του δανεισμού ύψους 680 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται η Eldorado Gold, όπως ανέφερε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών με αφορμή τα εταιρικά αποτελέσματα γ’τριμήνου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου George Burns. Η Eldorado Gold, που δραστηριοποιείται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής μέσω της Ελληνικός Χρυσός, υπέγραψε με τις ελληνικές τράπεζες επιστολή ανάθεσης για τη χρηματοδότηση με 680 εκατ. ευρώ του έργου στις Σκουριές. Βάσει όσων είπε ο Burns, μέχρι το τέλος της χρονιάς, το δ.σ. της εταιρείας θα έχει λάβει την απόφαση επανέναρξης των εργασιών στις Σκουριές όπου απαιτούνται 845 εκατ. ευρώ για να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το εν λόγω project. Τα μισά από τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν, σύμφωνα με τον Burns, σε έξοδα προσωπικού. Η Eldorado Gold, ως ιδιαίτερα ενεργοβόρος βιομηχανία δεν θα μπορούσε να μην πλήττεται από την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους είναι βαρύτερες για την εταιρεία στην Ελλάδα και την Τουρκία. Στην Ολυμπιάδα, όπου το μεταλλείο της Eldorado βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, οι δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα αντιστοιχούν σε περίπου 14% του συνόλου. 
Τιμή-στόχο στα 17,1 ευρώ και σύσταση “hold” διατηρεί η Eurobank Equities για τον ΟΤΕ. Η χρηματιστηριακή ενόψει της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του ομίλου, αναμένει αύξηση πωλήσεων κατά 2,5%, σε ετήσια βάση σύγκρισης και άνοδο των αναπροσαρμοσμέωνEbitdaal κατά 1%. Τοποθετεί ακόμη τα καθάρά κέρδη στα 156 εκατ. Ευρώ. Εισήσθω εν παρόδω, ο ΟΤΕ είχε για την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου συνέντευξη Τύπου για τη στρατηγική, την πορεία και τις δεσμεύσεις του για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά λόγω της στάσης εργασίας της ΕΣΗΕΑ, μετατέθηκε για τη Δευτέρα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview