Home / Ειδήσεις / Η επέλαση του Ιανού: Δύο νεκροί, αγωνία για τους εγκλωβισμένους – Κατέρρευσαν κτίρια, έπεσαν γέφυρες και διαλύθηκαν δρόμοι

Η επέλαση του Ιανού: Δύο νεκροί, αγωνία για τους εγκλωβισμένους – Κατέρρευσαν κτίρια, έπεσαν γέφυρες και διαλύθηκαν δρόμοι

Τεράστιες καταστροφές και δύο νεκρούς έχει αφήσει πίσω του ο Ιανός, ο οποίος σαρώνει τη χώρα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Η Θεσσαλία έχει δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα του φονικού -όπως αποδείχτηκε- μεσογειακού κυκλώνα, με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, νεκρός βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ο ένας από τους δύο αγνοούμενους στην Καρδίτσα. Πρόκειται για κτηνοτρόφο αλβανικής καταγωγής, τον οποίο αναζητούσε ο γιός του από χθες καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιό του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου είχε γίνει γνωστός ακόμα ένας θάνατος. Η πρώτη νεκρή καταγράφηκε στο χωριό Βασιλί των Φαρσάλων και πρόκειται για μια γυναίκα που βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της, καθώς δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μανία της φύσης.

Έτσι, ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία ανέρχεται σε δύο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την 40χρονη γυναίκα που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι. Πριν από λίγη ώρα πολίτης εντόπισε το αυτοκίνητο της γυναίκας. Ενώ στο σημείο κατέφθασε δύναμη της αστυνομίας.

Την ίδια στιγμή, συναγερμός για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων έχει σημάνει στην Καστανίτσα της Καρδίτσας, με τους κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν φόβους για τη ζωή τους. Το ζευγάρι τηλεφώνησε στην Πυροσβεστική λέγοντας πως έχει πλημμυρίσει το σπίτι τους και πως έχει καταρρεύσει το ταβάνι.

Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Καρδίτσας προσπαθεί να φτάσει στο σημείο για να απεγκλωβίσει τους δύο ηλικιωμένους.

Δείτε live την πορεία του Ιανού

Απίστευτα ύψη βροχής έφερε ο Ιανός – Ποιες περιοχές «βούλιαξαν» από το νερό

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ήψη βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αιθηνών/meteo.gr.

Προς τα πού κινείται ο κυκλώνας – Ποιες περιοχές πρέπει να προστατευθούν

Όπως ανέφεραν το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων, φαίνεται πως η κακοκαιρία θα πλήξει μέχρι το μεσημέρι την Αττική αλλά δεν φαίνεται ότι θα είναι πολύ έντονη.

Εντονότερα φαινόμενα αναμένονται μετά το μεσημέρι προς το απόγευμα, κυρίως με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και μεγάλο όγκο νερού σε Κορινθία και Αργολίδα και αργότερα στις Κυκλάδες.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η ετοιμότητα και ο συντονισμός του κρατικού μηχανισμού, που θα είναι σε αυξημένη επιφυλακή για την αντιμετώπιση του φαινομένου και των επιπτώσεων του, αλλά και το συνεχιζόμενο πρόβλημα σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής για την παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων.

Στις περιοχές αυτές έχουν κοπάσει λίγο τα καιρικά φαινόμενα, συνεχίζεται όμως η αύξηση των υδάτων, στις πεδινές περιοχές, πιθανόν λόγω της υπερχείλισης των ποταμών και των χειμάρρων, γι’ αυτό όλος ο μηχανισμός είναι σε απόλυτη επιφυλακή για την προστασία πολιτών και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στις 10.30 θα γίνει και δεύτερη σύσκεψη στην οποία θα συζητηθούν τεχνικά ζητήματα για την αποκατάσταση των προβλημάτων στις πληγείσες περιοχές, και κυρίως στα νησιά του Ιουνίου, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, καθώς και σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Τεράστιες ζημιές στην Καρδίτσα

Στον δήμο Μουζακίου, μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου κατά μήκος του ποταμού Πάμισου έχει καταρρεύσει, γκρεμίζοντας και ένα κομμάτι του Κέντρου Υγείας Μουζακίου.

Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Νούσιο συνεχίζει να παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ο φόβος αυξάνεται με τις υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων.

Η άνοδος της στάθμης, σε συνδυασμό με την ορμητικότητα των υδάτων και των φερτών υλικών που παρέσυρε είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει κομμάτι του Κέντρου Υγείας, να κοπούν δρόμοι, να πλημμυρίσουν καλλιέργειες, σπίτια και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με το karditsalive.net, κατέρρευσε μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου του Μουζακίου, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ζημιά έχει υποστεί η νέα γέφυρα που συνδέει την πόλη με την Καρδίτσα. Η παλαιά γέφυρα που δεν χρησιμοποιούνταν παρά μόνο από πεζούς έχει υποστεί καθίζηση.

Σοκ προκαλούν και οι εικόνες από το Κέντρο Υγείας Μουζακίου, το οποίο κατέρρευσε.

Το Κέντρο Υγείας Μουζακίου καταστράφηκε μετά τις καταρρακτώδεις βροχές κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα ΙΑΝΟΥ. Φωτογραφία του Κώστα Γώγου.

Δημοσιεύτηκε από Meteo Gr στις Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

Το χωριό Πρόδρομος Καρδίτσας έχει γνωρίσει τη θεομηνία. Ολόκληροι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε λίμνες, έχουν καταρρεύσει σπίτια και οι κάτοικοι ανησυχούν για την επόμενη μέρα.

Το 112 δεν χτύπησε στην περιοχή και οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν από τις καμπάνες της εκκλησίας του χωριού.

Στην κάμερα του MEGA μίλησε κάτοικος του χωριού Μουζάκι Καρδίτσας, Πέτρος Ζιώγας, όπου περιέγραψε την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή.

Δύο γέφυρες που συνδέουν το Μουζάκι με την Καρδίτσα υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές από τα ορμητικά νερά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο κομμάτι του κέντρου υγείας.

Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις στα Φάρσαλα

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στην περιοχή των Φαρσάλων. Η κακοκαιρία που έκανε την εμφάνισή της χθες το βράδυ, συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση τα ξημερώματα. Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φαρσάλων, Μάκης Εσκίογλου, η ποσότητα του νερού ήταν τεράστια με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα σε μεγάλη έκταση.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Φαρσάλων, τόνισε ότι από τη βροχόπτωση υπήρξε υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα, με αποτέλεσμα τα νερά να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές ειδικά στις περιοχές δυτικά των Φαρσάλων σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο «τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι απεριόριστα σε αριθμό με αποτέλεσμα να γίνονται ολονύχτιες προσπάθειες για απεγκλωβισμούς ανθρώπων στις συγκεκριμένες περιοχές».

Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, Γεώργιος Λαδόπουλος σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το φαινόμενο ήταν εξωφρενικό καθώς υπήρχαν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ενημέρωσαν τις υπηρεσίες ότι κινδύνεψαν». Μεταξύ άλλων ο κ. Λαδόπουλος τόνισε ότι πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου με μηχανήματα για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων σε συνεργασία με την ΕΜΑΚ σε αρκετά χωριά δυτικά των Φαρσάλων, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή την στιγμή το χωριό το οποίο έχει σοβαρά προβλήματα και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις με μηχανήματα είναι ο Σταυρός Φαρσάλων.

Για λίγα λεπτά έχασε τη ζωή της η 86χρονη στα Φάρσαλα

Για λίγα λεπτά της ώρας φαίνεται πως έχασε τη ζωή της η 86χρονη γυναίκα που χθες το βράδυ έπεσε θύμα της φονικής κακοκαιρίας στο χωριό Βασιλί, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Φάρσαλα.

Το χωριό δέχθηκε τεράστιες ποσότητες νερού και φερτών υλικών από τον ποταμό Ενιπέα, που υπερχείλισε σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο.

Το χωριό πλημμύριζε καθώς ο κυκλώνας χτύπησε με μανία την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, η άτυχη γυναίκα που βρίσκονταν στο σπίτι της, επικοινώνησε με τους οικείους τους λέγοντας πως το νερό είχε αρχίσει να μπαίνει μέσα.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική και άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σπίτι με βάρκα, καθώς τα πάντα ήταν πλημμυρισμένα.

Ήταν όμως αργά, καθώς η ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της…

Τις πληγές της μετρά η Λαμία – Σπίτια πλημμύρησαν, αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν

Εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι στα χωριά της Λαμίας και μαζί τους πυροσβέστες, αστυνομικοί αλλά και χειριστές μηχανημάτων που επιχειρούσαν σε πολλές περιοχές ακολουθώντας την πορεία που είχαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μέχρι αυτή την ώρα διάφοροι χείμαρροι στα καμποχώρια της Λαμίας συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο αλλά και μέσα στα χωριά.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα έχουν χτυπήσει μια περιοχή η οποία έχει ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την Λαμία και έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Η πόλη της Λαμίας δεν αντιμετώπισε ακραίες καταστάσεις παρά το γεγονός ότι απειλήθηκε με έντονη βροχόπτωση μέσα στη νύχτα.

Η προσοχή είναι στραμμένη στον Σπερχειό ποταμό και τα όρια της αντοχής του ιδιαιτέρα στην περιοχή που είναι το χωριό Κόμμα 8 χιλιόμετρα νότια της Λαμίας. Συνεργεία της Περιφέρειας Στερεάς και του Δήμου Λαμίας βρίσκονται στο ποτάμι το οποίο δείχνει μέχρι στιγμής να αντέχει την ένταση της βροχόπτωσης. Αντίθετα μικρά γεφύρια και δρόμοι στην περιοχή της Μακρακώμης δεν άντεξαν. Έχουν παρασυρθεί από τα νερά δημιουργώντας εμπόδια στην κυκλοφορία των αυτοκίνητων.

Η αρχή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, έγινε από τα χωριά γύρω από τα Λουτρά Υπάτης χθες το μεσημέρι και συνεχίστηκε στα χωριά γύρω από το Λιανοκλάδι χθες το απόγευμα, και η νύχτα ήταν εφιαλτική για τα χωριά νότια της πόλης της Λαμίας γύρω από το Μοσχοχώρι, την Ηράκλεια και τη Δαμάστα. Προβλήματα υπάρχουν στο χωριό ‘Αγιος Στέφανος του Δομοκού που αποκλείστηκε από τα νερά που κατέβηκαν από την βόρεια πλευρά του όρους Όθρυς.

Τα ξημερώματα οδηγοί με τα αυτοκίνητά τους ακινητοποιήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο μέσα στα νερά με την πυροσβεστική να προσπαθεί να τους απεγκλωβίσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια στην πυροσβεστική είναι εκατοντάδες μεταξύ των οποίων και κλήσεις μέσα στην πόλη της Λαμίας ενώ ένα μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου από και προς τη Λαμία παραμένει κλειστό όπως ο δρόμος από Λαμία για Καρπενήσι, η ΠΕΟ Λαμίας – Αθηνών ενώ σοβαρά προβλήματα διαπιστώνονται και στο οδικό δίκτυο της περιοχής του Δομοκού.

Στο αεροδρόμιο της Λαμίας όπου σταθμεύουν πυροσβεστικά αεροπλάνα το ύψος του νερού ξεπερνά τα 60 εκ. με μηχανήματα του Δήμου της Λαμίας και της Περιφέρειας Στερεάς να προσπαθούν να ανοίξουν δίοδο για να φύγουν τα νερά.

«Μετρούμε ακόμη τις πληγές μας ενώ όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχυμένες και από γύρω περιοχές προσπαθούν να διώξουν τα νερά μέσα από σπίτια και υπόγεια. Οι βασικές υποδομές μας άντεξαν» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Καρακάτζας που λίγο πριν το ξημέρωμα ολοκλήρωσε μαζί με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό ολονύκτια περιοδεία στην Φθιώτιδα και την Βοιωτίας περνώντας απ’ όλα τα κρίσιμα σημεία

«Τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται με διαρκείς μεταβολές στη θέση και στην ένταση. Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, ΕΛΑΣ, ΕΚΑΒ, Περιφέρεια και Δήμοι είμαστε σε ετοιμότητα και επιχειρούμε όπου απαιτηθεί. Απαραίτητο είναι να προσέχουμε πάρα πολύ τις μετακινήσεις και γενικά τις ενέργειές μας, γιατί έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας» γράφει ο περιφερειαρχης κ. Σπανός στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB λίγο πριν το ξημέρωμα με την ολοκλήρωση της περιοδείας του στα κρίσιμα σημεία .

Από νωρίς το πρωί κλιμάκιο των μηχανικών τις Περιφέρειας ξεκίνησε ήδη τις καταγραφές και την αποτίμηση των ζημιών όπως επίσης και τις αναγκαίες και άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε περιοχές που έχει σταματήσει το φαινόμενο και έχουν απομακρυνθεί τα νερά .

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «ένα μεγάλο τμήμα του κάμπου της Λαμίας έχει μετατραπεί σε λίμνη και το ξημέρωμα διαπιστώνονται πολλές ζημιές ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα».

Ο Ιανός πλήττει και την Κορινθία – Πλημμύρισαν τα Λουτρά Ωραίας Ελένης

Ώρες αγωνίας και για τους πολίτες στην ανατολική Κορινθία. Ο κυκλώνας Ιανός έπληξε με σφοδρότητα την περιοχή στα Λουτρά Ωραίας Ελένης και την Αλμυρή, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες.

Δεκάδες είναι οι κλήσεις που έχουν σημειωθεί προς την πυροσβεστική για απάντληση υδάτων.

Εν τω μεταξύ, με απόφαση της Αστυνομίας έχει κλείσει, για προληπτικούς λόγους, η εθνική οδός Ισθμού – Επιδαύρου, από το 3ο έως το 34ο χιλιόμετρο.

Η νύχτα που πέρασαν οι κάτοικοι ήταν δραματική, καθώς άνδρες της πυροσβεστικής χτυπούσαν τις πόρτες τους για να τους θέσουν σε επιφυλακή, ενώ ήχησαν και οι σειρήνες.

Υπόγεια, αυλές σπιτιών και ισόγεια καταστήματα πλημμύρισαν από τη θεομηνία. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 20 σπίτια έχουν πλημμυρίσει.

Η βροχή ξεκίνησε στις 3 τα ξημερώματα και δημιούργησε δύο ρεύματα ροής των νερών που δεν σταματούσαν πουθενά αφού η ευρύτερη περιοχή έχει καεί.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, «μόνο στην παραλιακή περιοχή των Κεχριών υπάρχουν προβλήματα» και εξήγησε: «Λόγω των βροχοπτώσεων, το βουνό που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων και τον περασμένο Ιούλιο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά, «κατέβασε» νερά στην παραλιακή περιοχή των Λουτρών της Ωραίας Ελένης, με αποτέλεσμα να έχουμε κάποια προβλήματα με πλημμύρες, ενώ πέτρες έχουν πέσει στο οδόστρωμα της λεωφόρου Επιδαύρου.»

«Αυτήν την ώρα», σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «συνεργεία της Πυροσβεστικής προχωρούν σε απαντλήσεις υδάτων, ενώ άλλα συνεργεία της περιφέρειας Πελοποννήσου καθαρίζουν τους δρόμους.»

Επίσης, ο Αναστάσιος Γκιολής ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «είχαμε φροντίσει, ως περιφέρεια Πελοποννήσου, να βγάλουμε από το πρωί της περασμένης Πέμπτης δεκάδες μηχανήματα, προκειμένου να καθαρίζουν ρέματα, αυλάκια και φρεάτια.»

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας η Ερέτρια – Πλημμύρισαν οι δρόμοι

Πολλά προβλήματα προκάλεσε ο κυκλώνας Ιανός και στη Ερέτρια με πλημμυρισμένους κεντρικούς δρόμους.

Η περιοχή είχε πληγεί από τις φονικές πλημμύρες στις 8 και 9 Αυγούστου 2020 που είχε προκαλέσει τεράστια καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα οι ισχυρές βροχοπτώσεις να κατεβάσουν και φερτά υλικά από τις ορεινές περιοχές.

«Αυτοψία» στα σημεία από τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως αναφέρει το evima.gr, έκανε ο Δήμαρχος της Ερέτριας ο κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότης Μάριο Παντελή.

Πηγή

About ingr