Home / Προτεινόμενα / Η επέλαση της «μετάλλαξης του Κεντ»

Η επέλαση της «μετάλλαξης του Κεντ»

Η βρετανική μετάλλαξη ή «μετάλλαξη του Κεντ» θα σαρώσει την υφήλιο, διαπίστωσε χθες η καθηγήτρια Σάρον Πίκοκς, της κοινοπραξίας «COVID-19 Genomics UK», που πραγματοποιεί τις γενετικές αναλύσεις του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας ότι κατά την εκτίμησή της το πρόβλημα του κορωνοϊού θα μας ταλαιπωρεί την επόμενη δεκαετία. Η επικυριαρχία του βρετανικού στελέχους θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την επιδημική καμπύλη, καθιστώντας αναγκαία την επιβολή ακόμα πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων, προέβλεψε η Κάθριν Σμόλγουντ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι η «μετάλλαξη του Κεντ» ήδη διασπείρεται σε περισσότερα από τα μισά κράτη της Ευρώπης. Αν εξελιχθεί στο κυρίαρχο ευρωπαϊκό στέλεχος του ιού, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα δεν θα επαρκούν για τον περιορισμό της διασποράς, εξαιτίας της ικανότητας υπερμετάδοσης που διαθέτει. 

Το πόσο ευάλωτα παραμένουν στην COVID-19 τα ευρωπαϊκά κράτη, παρά τη σχετική μείωση των κρουσμάτων, επισήμανε ο περιφερειακός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ Χανς Κλούγκε, προειδοποιώντας κατά «ενός ψεύτικου αισθήματος ασφάλειας». Η αλήθεια είναι ότι για μία ακόμα φορά η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν ανακοίνωσε χθες την παράταση του lockdown στη χώρα μέχρι τον Απρίλιο, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμα συγκεκριμένες αποφάσεις. Επίσης τόνισε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων και των κατασκευαστικών έργων αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Στην Πορτογαλία, επίσης, παρατείνεται το lockdown μέχρι την 1η Μαρτίου.
Απαγόρευση των ταξιδιών στη Γερμανία από την Τσεχία και το Τιρόλο της Αυστρίας ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, λόγω της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων από μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού σε αυτές τις περιοχές. Το νέο μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή από την Κυριακή, επισήμανε στην εφημερίδα Sueddeutsche ο Γερμανός αξιωματούχος, ελήφθη κατόπιν αιτήματος των Βαυαρίας και Σαξονίας, με τη σύμφωνη γνώμη της καγκελαρίου Μέρκελ. Από την άλλη, έτοιμα να επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα είναι τα χιονοδρομικά κέντρα στην περιφέρεια της Λομβαρδίας στη βόρεια Ιταλία. Αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά φέτος. Δεν αποκλείεται σταδιακά να λειτουργήσουν χιονοδρομικά κέντρα και σε άλλες περιοχές, κάτι που θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα.   
Στη νέα πραγματικότητα των μεταλλάξεων και στην ανάγκη ανασύνθεσης κάποιων εμβολίων περνούν οι φαρμακοβιομηχανίες. Η AstraZeneca χθες ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της χρειάζεται περίπου έξι έως οκτώ μήνες μέχρι να επικαιροποιηθεί, ώστε να προσφέρει προστασία από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού. Ενα ακόμα εμβόλιο, όμως, θα προστεθεί προσεχώς στην επιστημονική φαρέτρα της Ε.Ε. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που δεν κατονομάζονται, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι τις επόμενες ημέρες η Κομισιόν ίσως υπογράψει συμβόλαιο αγοράς εκατομμυρίων εμβολιαστικών δόσεων από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Novavax.

Σε μία άλλη εξέλιξη, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC) ανακοίνωσε χθες ότι οι Αμερικανοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν λάβει και τις δύο εμβολιαστικές δόσεις, δεν χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα, εφόσον έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, αρκεί να μην εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα λοίμωξης. Αυτή τη δυνατότητα έχουν μόνο όσοι έχουν κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου το τελευταίο τρίμηνο. Πρέπει, ωστόσο, ακόμα και έτσι, να παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη της υγείας τους, επί 14 ημέρες μετά την επαφή με το κρούσμα, μήπως εμφανίσουν συμπτώματα.
Σωτήριο αποδεικνύεται για τους βαρύτερα πάσχοντες από COVID-19 η τοσιλιζουμάμπη, ένα διαδεδομένο φάρμακο κατά της αρθρίτιδας. Σύμφωνα με την έρευνα «Recovery», η χορήγηση της τοσιλιζουμάμπης, σε συνδυασμό με το ευτελές στεροειδές σκεύασμα δεξαμεθαζόνη, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 33%, σε ασθενείς που υποστηρίζονται με οξυγόνο, και κατά 50% σε όσους είναι διασωληνωμένοι.
Τέλος, σε ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις κατέληξε έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Βομβάης, που εξέτασε το θέμα της διασποράς του κορωνοϊού μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Physics of Fluids», διαπίστωσε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ζήσει έως επτά ημέρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, έως τέσσερις ημέρες σε γυάλινη επιφάνεια, έως δύο ημέρες σε ύφασμα και έως μόνο τρεις ώρες σε χαρτί. Οι πορώδεις επιφάνειες διευκολύνουν την εξάτμιση των σταγονιδίων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Οι ερευνητές συνιστούν την κάλυψη των καθισμάτων και άλλων επιφανειών σε καταστήματα, εστιατόρια, τρένα, αίθουσες αναμονής αεροδρομίων με πορώδη υλικά. Επίσης, τονίζουν ότι οι χάρτινες συσκευασίες είναι σχετικά ασφαλείς επειδή είναι πορώδεις και δεν επιτρέπουν στον κορωνοϊό να ζήσει για πολύ πάνω τους.

Κορωνοϊός
Εμβόλιο COVID-19

Πηγή

About kathimerini