Home / Πολιτισμός / Η ελληνική άνοιξη των podcasts

Η ελληνική άνοιξη των podcasts

Αν μη τι άλλο, μέσα στην πανδημία βλέπουμε. Ταινίες, σειρές, μαθήματα, σεμινάρια, συνέδρια, memes, μηνύματα. Η οθόνη προσφέρει περισσότερα από ό,τι το μάτι μπορεί να δει και το μυαλό να συγκρατήσει. Το νέο βάσανο στο Netflix είναι η επιλογή. Ο χρόνος που ξοδεύω για να επιλέξω τι θα δω είναι πολλαπλάσιος από τον χρόνο θέασης. Υπάρχει μια κούραση στην αίσθηση της όρασης και δεν είναι τυχαίο που η ακρόαση κερδίζει έδαφος.

Οπως σχεδόν όλα τα πράγματα, έτσι και τα podcasts ήρθαν στα μέρη μας με τη γνωστή χρονοκαθυστέρηση. Μπορεί να υπήρχαν μεμονωμένες προσπάθειες στο παρελθόν, αλλά ποτέ πριν δεν είχε δημιουργηθεί ένα παρόμοιο ηχητικό κύμα που να περιλαμβάνει από συνεντεύξεις μέχρι σχολιασμό, αφηγήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων.
Τα podcasts δεν απολαμβάνουν τη γοητεία και την αμεσότητα του ραδιοφώνου, αλλά δεν είναι ραδιόφωνο. Δεν μπορούν δηλαδή να βασιστούν στον αυτοσχεδιασμό ενός χαρισματικού εκφωνητή ή στη μουσική τους επένδυση. Η δομή τους, θα λέγαμε, είναι πιο κοντά στο ραδιοφωνικό θέατρο. Για να δημιουργήσουν ακροατήριο, απαιτούν σενάριο και σκηνοθεσία, μουσικές ανάσες, (φυσικούς) ήχους και βέβαια επεισόδια.
Τα ελληνικά μίντια πειραματίζονται με το παλιό-νέο είδος των podcasts όπως έγινε και στο εξωτερικό αρκετά χρόνια πριν. Αν ακολουθήσουμε και εδώ παρόμοια πορεία, τότε θα μπορούμε σε λίγο καιρό να ακούσουμε κάτι πραγματικά καλό.

Σκεφτείτε για λίγο πώς θα ήταν για παράδειγμα μια σειρά podcasts που θα συνδύαζαν ποπ κουλτούρα και κατασκοπεία. Απίστευτο; Οχι και τόσο. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Πάτρικ Ράντεν Κιφ δημιούργησε το podcast «Wind of Change», μια έρευνα οκτώ επεισοδίων που εξετάζει τον περίεργο συνδυασμό μουσικής και κατασκοπείας την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, που ξεκινάει από τη θεωρία συνωμοσίας ότι –κρατηθείτε– η CIA έγραψε τους στίχους του «Wind of Change» των Scorpions για να «περάσει» στις ευρωπαϊκές μάζες το μήνυμα ότι οι (πολιτικοί) καιροί αλλάζουν. Αλήθεια ή ψέμα, αξίζει να το διαπιστώσετε ακούγοντας τα επεισόδια ή τον ίδιο τον Κιφ στο τριήμερο Virtual Forum για τη Δημοσιογραφία που διοργανώνει το iMEdD από τις 17 Φεβρουαρίου. Στήστε αυτί. 

Πηγή

About kathimerini