Home / Ειδήσεις / Η Ελλάδα στις καλύτερες γαστρονομικές εμπειρίες της Ευρώπης

Η Ελλάδα στις καλύτερες γαστρονομικές εμπειρίες της Ευρώπης

Ο ταξιδιωτικός ρεπόρτερ της βρετανικής Guardian Will Coldwell συγκέντρωσε τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς που πρέπει κάποιος να επισκεφθεί στην Ευρώπη για το 2017, αναδεικνύοντας στη δεύτερη θέση και ένα ελληνικό μέρος.

Στη λίστα του συγκεντρώνονται προτάσεις που συμπεριλαμβάνουν γαστρονομικά tour με Γάλλους σεφ, γνωριμία με τις καλύτερες αφίξεις στο γαστρονομικό χάρτη της Κοπεγχάγης, γευσιγνωσία με τοπικά προϊόντα στον ιταλικό βορρά κ.α.

Cornwall_shutterstock_205267471_edited
Τοπική λιχουδιά της Κορνουάλης, με παραδοσιακή ζύμη της περιοχής

Πρώτη επιλογή του Will Coldwell αποτελεί η Κορνουάλη, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας, με την Cornucopia, μια πολλά υποσχόμενη γαστρονομική ατραξιόν που θα λειτουργήσει από το καλοκαίρι του 2017, έξω από την πόλη St. Austell. Στην ουσία πρόκειται για το πρώτο «σπίτι» ζύμης στην Κορνουάλη, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν μόνοι τους τις τοπικές λιχουδιές της περιοχής με βασική πρώτη ύλη την παραδοσιακή ζύμη. Επιπλέον, το παρών θα δώσουν και 19 από τα καλύτερα καταστήματα της Κορνουάλης που εμπορεύονται τοπικά τρόφιμα και ποτά.

Η γαστρονομική εμπειρία που θα ζήσει κάποιος στην Ελλάδα περιγράφεται από τον ρεπόρτερ της Guardian ως «πραγματική, γαστρονομική περιπέτεια», γι’ αυτό άλλωστε και η χώρα μας συναντάται στη δεύτερη θέση.

barcelona_shutterstock_165680771_edited
Μπάρμπεκιου με πράσα στη Βαρκελώνη

Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Ισπανία, με τον συντάκτη να προτείνει στους ταξιδιώτες να επισκεφτούν τη Βαρκελώνη και πιο συγκεκριμένα το χωριό Alella, έτσι ώστε να πάρουν μέρος στις εποχιακές γιορτές τροφίμων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, συνήθως από Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο. Οι γνωστές Calcotada είναι ένα είδους μπάρμπεκιου στο οποίο όμως ψήνουν πράσα ή φρέσκα κρεμμυδάκια συνοδευόμενα από romesco σος –καταλανική σάλτσα με βάση τα καρύδια και το κόκκινο πιπέρι.

paris3_edited
Η μοντέρνα εκδοχή του γαλλικού σου από το Popelini στην Πόλη του Φωτός

Οι σύγχρονες τάσεις στο γαστρονομικό χάρτη του Παρισιού κέντρισαν το ενδιαφέρον του συντάκτη, κατατάσσοντας ένα ταξίδι στην Πόλη του Φωτός στην τέταρτη θέση. Εκτός από την επίσκεψη στις παραδοσιακές αγορές του Marais (όπως η Marche des Enfantes Rouges, η παλαιότερη σκεπαστή αγορά στη γαλλική πρωτεύουσα) ο ρεπόρτερ του άρθρου συστήνει, επίσης, και μια επίσκεψη στις νεότερες γαστρονομικές αφίξεις της περιοχής όπως το Popelini, γνωστό για την μοντέρνα εκδοχή του παριζιάνικου σου, και το Candeleria, με τα μεξικάνικα τάκος και το κρυφό cocktail bar.

paris5_edited
Μεξικάνικα τάκος και κοκτέιλ στο Candeleria στο Παρίσι

Η πρώτη πεντάδα ολοκληρώνεται με ένα ταξίδι γευσιγνωσίας στην περιφέρεια της Emilia- Romagna στον ιταλικό βορρά. Το ιταλικό προσούτο, η παρμεζάνα και το βαλσάμικο ξύδι σας συστήνονται στην αυθεντική μορφή τους μέσα από επισκέψεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής τους στις πόλεις Πάρμα, Μόντενα και Μπολόνια.

Μάθετε ποιοι ελληνικοί γαστρονομικοί προορισμοί προτείνονται στη λίστα της Guardian στο www.greekguide.com 

About Andreas Chondros