Home / BUSINESS TALK / Η αισιοδοξία της ETE, το deal με την Wind, τα καλά νέα από την Παγκρήτια και τα «ανάμεικτα» από την Intralot

Η αισιοδοξία της ETE, το deal με την Wind, τα καλά νέα από την Παγκρήτια και τα «ανάμεικτα» από την Intralot

Μήνυμα αισιοδοξίας από την διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης της Eθνικής Tράπεζας η οποία εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, με βάση τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, θα διαμορφωθεί πλησίον του 10% κατά μέσο όρο το 2022 και στο 4,5%, ετησίως, το 2023, με τα εν λόγω ποσοστά να αντιστοιχούν, σε ετήσιες μεταβολές της τάξης του 7,7% και του 3,2% αντίστοιχα, στο τέλος κάθε έτους (Δεκέμβριος) με πιθανότητα ακόμη ταχύτερης αποκλιμάκωσης εάν δεν υπάρξουν νέοι σημαντικοί κλυδωνισμοί στις αγορές εμπορευμάτων, και ειδικά της ενέργειας. Εάν τις εκτιμήσεις αυτές συμμερίζεται και η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα σημαίνει ότι βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στον κύκλο ανόδου των επιτοκίων και ενδεχομένως από το 2024 να δούμε και μειώσεις.
Αισιόδοξοι, ιδιαίτερα για την Ελλάδα εμφανίζονται κατά… συρροή οι αναλυτές μεγάλων επενδυτικών τράπεζων και οργανισμών του εξωτερικού. Σταχυολογώντας σημεία μόνο από τις χθεσινές εκθέσεις: Η Deutsche Bank έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες εκτιμώντας πως οι αποδόσεις τους θα συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενώ πλέον μετά από την μεγάλη αναδιάρθρωσή τους είναι πιο ισχυρές. Η Bank of America δήλωσε bullish για τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, της Μ. Ανατολής και της Αφρικής το 2023 με το Χρηματιστήριο Αθηνών να βρίσκεται στο top 5 για την ερχόμενη χρονιά. Τέλος, η Societe Generale εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023, δήλωσε την προτίμησή της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι των ιταλικών και προέβλεψε ράλι μέχρι τα μισά του έτους.
Και με τη βούλα πλέον στέλεχος της ΓΕΚ Τέρνα ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ιντρακάτ Πέτρος Σουρέτης. Αργά χθες το απόγευμα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε στο επενδυτικό κοινό πως «στο πλαίσιο της συνεχούς βελτιστοποίησης της οργανωτικής δομής του ομίλου», το διοικητικό συμβούλιο, στη συνεδρίασή του της 30ης Νοεμβρίου 2022 αποφάσισε ότι ο Γεώργιος Περδικάρης, μέχρι σήμερα εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΚ Τέρνα αναλαμβάνει πλέον τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου στην 100% θυγατρική εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ενώ θα παραμείνει ως ανώτατο διευθυντικό στέλεχος και σύμβουλος διοίκησης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και ιδίως του διευθύνοντος συμβούλου της, δηλαδή του Γιώργου Περιστέρη. Στην θέση του Περδικάρη στο διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΚ Τέρνα εκλέγεται ο Πέτρος Σουρέτης ως νέο εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.
Ένα βήμα πριν την νομική και φορολογική ολοκλήρωση της συγχώνευσης τους υπό την ομπρέλα της United Group βρίσκονται η WIND και η NOVA. Εξέλιξη που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν στην πλήρη αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους προκειμένου αφενός να εξαγάγουν συνέργειες σε επίπεδο κόστους και πελατολογίου και αφετέρου να προχωρήσουν στην διάθεση νέων υπηρεσιών. Ο λόγος για την διάθεση ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας, κινητής τηλεφωνίας, σύνδεσης στο διαδίκτυο και συνδρομητικής τηλεόρασης. Η νέα διοίκηση των δύο ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν περάσει στην ιδιοκτησία της  United Group,   η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από την BC Partners, φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί τις συνδρομητικές λίστες αμφοτέρων προκειμένου να πουλήσει υπηρεσίες τηλεφωνίας στους υπάρχοντες συνδρομητές των τηλεοπτικών υπηρεσιών της και συνδρομητική τηλεόραση στους συνδρομητές τηλεφωνίας. 
Φιλοδοξεί ωστόσο να είναι περισσότερο από το άθροισμα των επιμέρους πελατολογίων αποσπώντας μερίδια από τους ανταγωνιστές της. Αυτός είναι και ο λόγος που η νέα εταιρεία η οποία θα κρατήσει τον αριθμό φορολογικού μητρώου της WIND αλλά θα ονομάζεται NOVA σε συνεργασία με την μητρική της United Group θα προχωρήσει ένα ευρύ επενδυτικό σχέδιο σε υποδομές προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών 10 Gigabit που θα καλύπτει 4,5 εκατομμύρια ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ο τελικός μετασχηματισμός   εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί πριν εκπνεύσει το έτος 
Πλήθος ερωτήσεων δέχθηκε από τους αναλυτές η διοίκηση της Intralot κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου/εννεαμήνου. Σε συνέχεια της αρνητικής αντίδρασης στο ταμπλό με τη μετοχή να καταγράφει πτώση 9,4% οι αναλυτές ήθελαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιδόσεις, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια της εταιρείας αλλά και το τι θα γίνει με τον δανεισμό της εισηγμένης. Η διοίκηση από την μεριά της έκανε λόγο για λογιστικές αποτυπώσεις αλλά εξέφρασε την εκτίμησή της για ένα δυνατό τέταρτο τρίμηνο. Μάλιστα προανήγγειλε και ένα ακόμη μεγάλο συμβόλαιο στην Αμερική, το οποίο πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα.
Προχωρούν οι συνομιλίες Παγκρήτιας – Συνεταιριστικής Τράπεζας Κ. Μακεδονίας για συγχώνευση. Ο επικείμενος «γάμος» επισημοποιήθηκε χθες με την Υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως ανακοινώθηκε οι συνομιλίες θα πρέπει να έχουν καταλήξει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2023. 
Εορταστική περίοδος και επίσημα από σήμερα στην Αθήνα με τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη να ανάβει το διακόπτη της φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Συντάγματος στις έξι το απόγευμα. Το έλατο ήρθε από την πόλη καταγωγής του δημάρχου, το Καρπενήσι και φωτίζεται από 40.000 λαμπάκια, συνολικού μήκους 5 χλμ. ενώ διακοσμείται με εκατοντάδες μπάλες και στολίδια.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview