Home / Διάφορα / Η έκλειψη Σελήνης εν μέσω νεφών, από τον λόφο των Νυμφών

Η έκλειψη Σελήνης εν μέσω νεφών, από τον λόφο των Νυμφών

Η πανσέληνος αφού φώτισε την Ακρόπολη, παιχνίδισε με τα σύννεφα για να χαθεί σταδιακά από τον ουρανό, όταν η Γη παρεμβλήθηκε ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο. Το σπάνιο φυσικό φαινόμενο, που σε κάποια στάδιά του ήταν ορατό και από την Αθήνα (παρά τη συννεφιά) άρχισε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα και η ολική έκλειψη ξεκίνησε μία ώρα αργότερα.

Ήταν η πρώτη ολική έκλειψη της υπερπανσελήνου από το 1982 και το φαινόμενο θα επαναληφθεί το 2033.

Το φαινόμενο ήταν σπάνιο διότι η έκλειψη έγινε καθώς η Σελήνη βρέθηκε στο περίγειο, δηλαδή στην πλησιέστερη θέση ως προς τη Γη. Όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο φαίνεται μεγαλύτερη κατά 14% και λαμπρότερη κατά 30%, συγκριτικά με την εικόνα της όταν βρίσκεται στο απόγειο- στην μεγαλύτερη απόσταση από τον πλανήτη μας.

Ήταν αδύνατο να αρνηθεί κάποιος την πρόσκληση για παρατήρηση της ολικής έκλειψης της υπερπανσελήνου από τον λόφο των Νυμφών, στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας.

Μας υποδέχτηκε η αστροφυσικός Αναστασία Μεταλληνού, υπεύθυνη για τις δράσεις διάχυσης της επιστήμης στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Προλάβαμε να θαυμάσουμε την υπερπανσέληνο πριν την κρύψουν τα σύννεφα, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου του Δωρίδη, που ονομάζεται έτσι προς τιμή του ανθρώπου που το δώρισε στο ελληνικό κράτος. Πρόκειται για διοπτρικό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε το 1902 από τον γαλλικό οίκο Gautier και έχει τοποθετηθεί σε ειδικό θόλο στην Πνύκα, κοντά στο κτήριο Σίνα του Αστεροσκοπείου.

Δεκάδες άνθρωποι, παρότι η πρόγνωση του καιρού δεν ήταν ευνοϊκή για την παρατήρηση της έκλειψης, ξενύχτησαν και ανέβηκαν στο Θησείο και είχαν την ευκαιρία να δουν τον ουράνιο θόλο από το τηλεσκόπιο του Δωρίδη, με την βοήθεια των ερευνητών του Αστεροσκοπείου.

Η Αναστασία Μεταλληνού μας αποζημίωσε για το ξενύχτι και παρά τη συννεφιά μας ξενάγησε στον μαγικό κόσμο των αστεριών. Μας έδωσε όμως και την δυνατότητα να μάθουμε την ιστορία του Αστεροσκοπείου, από το 1840, όταν ο Βαρώνος Γεώργιος Σίνας, τότε πρόξενος της Ελλάδας στη Βιέννη, πήρε την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της έρευνας στην χώρα μας. Έξι χρόνια μετά στον λόφο των Νυμφών είχε οικοδομηθεί το κτήριο Σίνα, που σχεδιάστηκε από τον σπουδαίο Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Έχουν περάσει 169 χρόνια από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρώτος διευθυντής του Αστεροσκοπείου, ο Γεώργιος Βούρης και το ερευνητικό κέντρο ανοίγει πλέον τακτικά τις πύλες του οργανώνοντας επισκέψεις για τους πολίτες, που αξίζει να ανεβούν στο Θησείο, ακόμα και μόνο για να θαυμάσουν το ιστορικό κτήριο του Αστεροσκοπείου.

 

 

 

 

 

πηγή:http://www.amna.gr/article/89944/I-ekleipsi-Selinis-en-meso-nefon–apo-ton-lofo-ton-Numfon

About basilis progressive