Home / Ειδήσεις / ΗΠΑ : «Στρατιά δικηγόρων» συγκεντρώνει ο Μπάιντεν για δικαστική διαμάχη με τον Τραμπ μετά τις εκλογές

ΗΠΑ : «Στρατιά δικηγόρων» συγκεντρώνει ο Μπάιντεν για δικαστική διαμάχη με τον Τραμπ μετά τις εκλογές

Η προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν αναφέρει ότι συγκεντρώνει μια άνευ προηγουμένου στρατιά από δικηγόρους για μια αναμενόμενη δικαστική διαμάχη σχετικά με το κατά πόσον οι ψήφοι θα καταμετρηθούν τις εβδομάδες μετά τις εκλογές. Η προσπάθεια θα εμπλέξει αρκετούς ακόμη συνηγόρους των Δημοκρατικών, με ειδίκευση στο δικαίωμα ψήφου και τον εκλογικό νόμο, αλλά και τον Έρικ Χόλντερ, πρώην γενικό εισαγγελέα.

Οι Αμερικανοί είναι απίθανο να μάθουν το νικητή των προεδρικών εκλογών το βράδυ των εκλογών, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης των επιστολικών ψήφου που θα προκαλέσει ο κοροναϊός. Το Μίσιγκαν, η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν – τρεις πολιτείες το αποτέλεσμα των οποίων αλλάζει από τη μία εκλογική αναμέτρηση στην άλλη – έχουν απαγορεύσει την καταμέτρηση επιστολικών ψήφων από τους αρμόδιους μέχρι την ημέρα των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει αναμονή μέχρι τον τελικό υπολογισμό των αποτελεσμάτων.

Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Αμερική θα βιώσει παρατεταμένη δικαστική διαμάχη μετά τις εκλογές, αφού αντίστοιχα ζητήματα είχαν προκύψει και στις εκλογές του 2000.

Επί μήνες, ο Τραμπ ενσπείρει την αμφιβολία για τη νομιμότητα των εκλογών, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι θα υπάρξει νοθεία. Οι ειδικοί επί των εκλογών ανησυχούν για το χάος που μπορεί να προκύψει σε ένα σενάριο στο οποίο ο Τραμπ ηγείται της ψήφου με φυσική παρουσία στα εκλογικά κέντρα – επομένως και στην καταμέτρηση το βράδυ των εκλογών – μόνο και μόνο για να δει το προβάδισμά του να εξαφανίζεται μετά την καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου. Οι ειδικοί σε ζητήματα εκλογικού νόμου προειδοποιούν ότι ο νόμος του 19ου αιώνα που ενδέχεται να κρίνει το αποτέλεσμα μιας αμφισβητούμενης εκλογικής διαμάχης είναι εξαιρετικά ασαφής, με αποτέλεσμα να μπορεί να οδηγήσει στο χάος αλλά και σε δικαστική διαμάχη με υψηλό κόστος.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου του Μπάιντεν

Η εκστρατεία του Μπάιντεν αναφέρει ότι της σημαντικής της προσπάθειας προστασίας των ψηφοφόρων, την οποία περιγράφει ως τη μεγαλύτερη στην σύγχρονη ιστορία των εκλογών, θα ηγείται η Ντάνα Ρέμους, η γενική υπεύθυνη για την εκστρατεία και ο Μπομπ Μπάουερ, ο οποίος είχε τον αντίστοιχο ρόλο στις εκστρατείες του Μπαράκ Ομπάμα. Η προσπάθεια εμπλέκει χιλιάδες δικηγόρους, ανακοίνωσε η εκστρατεία, μεταξύ των οποίων και αρκετοί που εργάζονται σε ένα ειδικό νομικό σώμα υπό την ηγεσία δύο πρώην γενικών εισαγγελέων των ΗΠΑ.

«Μπορούμε και πρέπει να πραγματοποιήσουμε δίκαιες εκλογές φέτος τον Νοέμβριο και εφαρμόζουμε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια προστασίας των ψηφοφόρων, με χιλιάδες δικηγόρους και εθελοντές σε όλη τη χώρα που θα εξασφαλίσουν την ομαλή διενέργεια των εκλογών», δήλωσε η Ρέμους σε ανακοίνωσή της. Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά από τους New York Times.

Το πρόγραμμα θα απαντήσει αποφασιστικά σε καταγγελίες για καταστολή ψηφοφόρων, ενώ θα περιλαμβάνει προγράμματα καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και της παραπλάνησης. Επιπλέον, θα υπερασπιστεί ψηφοφόρους σε ζητήματα όπως η επέκταση της προθεσμίας για την παράληψη της ψήφου, η απαίτηση προ-πληρωμής του ταχυδρομείου από τους αξιωματούχους των εκλογών, το δικαίωμα τρίτων φορέων να συλλέγουν επιστολικές ψήφους και η απαίτηση οι αξιωματούχοι να δίνουν στους ψηφοφόρους την ευκαιρία να διορθώσουν οποιοδήποτε ελάττωμα της ψήφου τους πριν αυτή κριθεί ως άκυρη.

Πηγή: www.theguardian.com

Πηγή

About ingr