Home / Ειδήσεις / ΗΠΑ : Ο Γενικός Εισαγγελέας ζητά διώξεις των διαδηλωτών για «ανταρσία»

ΗΠΑ : Ο Γενικός Εισαγγελέας ζητά διώξεις των διαδηλωτών για «ανταρσία»

Ο Γουίλιαμ Μπαρ, ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, ζήτησε από τους εισαγγελείς να εξερευνήσουν τη δυνατότητα απαγγελίας σοβαρών κατηγοριών εναντίον των ατόμων που συνελήφθησαν σε πρόσφατες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα της Τετάρτης. Μάλιστα, φέρεται να ζήτησε την επαναφορά της σπανίως χρησιμοποιούμενης κατηγορίας για ανταρσία, η οποία απευθύνεται σε εκείνους που έχουν συνωμοτήσει για την πρόκληση απειλής που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την κρατική εξουσία.

Η κίνηση σηματοδοτεί την επιμονή του Μπαρ σε μια επιθετική προσέγγιση στις διαδηλώσεις. Ο Μπαρ δήλωσε σε εισαγγελείς από όλη τη χώρα στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την τελευταία εβδομάδα ότι θα πρέπει να επιδιώξουν ομοσπονδιακές διώξεις κατά των ατόμων που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις, ακόμη και αν θα μπορούσαν να περιοριστούν σε διώξεις σε πολιτειακό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ομοσπονδιακές διώξεις για πολιτειακά εγκλήματα

Η Journal αναφέρει ότι περισσότερα από 200 άτομα έχουν διωχθεί για ομοσπονδιακά εγκλήματα που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις, ανάμεσα στα οποία ο εμπρησμός, η επίθεση σε ομοσπονδιακούς πράκτορες και εγκλήματα που σχετίζονται με τα όπλα. Δεκάδες άτομα που αντιμετωπίζουν διώξεις διαδήλωναν στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου οι διαμαρτυρίες συνέβαιναν τη νύχτα και καταστέλλονταν με αγριότητα από τους ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Ο γενικός εισαγγελέας πρότεινε οι εισαγγελείς να χρησιμοποιήσουν τη σπάνια κατηγορία περί ανταρσίας. Από τη στιγμή που η πρώτη τροποποίηση του συντάγματος προστατεύει κάθε δημόσιο λόγο που καταφέρεται γενικώς κατά της κυβέρνησης, προκειμένου να στηριχτεί η κατηγορία περί ανταρσίας θα πρέπει να αποδειχθεί ότι το άτομο που κατηγορείται αποτελούσε άμεσο κίνδυνο.

Ο Μπαρ πρότεινε επίσης την προσπάθεια άσκησης δίωξης κατά της δημάρχου του Σιάτλ, Τζένι Ντάρκαν, επειδή επέτρεψε την καθιέρωση στην πόλη τής αυτόνομης κατειλημμένης ζώνης διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τους New York Times.

Στο στόχαστρο οι αντιφασίστες

Η τηλεδιάσκεψη είναι μόνο ο τελευταίος από μια σειρά από τρόπους με τους οποίους ο Μπαρ έχει εμφανιστεί να επιθυμεί διακαώς την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων, συμπράττοντας ακόμη πιο ανοιχτά με τις προσπάθειες του Τραμπ να περιγράψει τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις ως βίαιες και να αποδείξει ότι υπάρχει ανάγκη για «νόμο και τάξη» για τον περιορισμό τους.

Αν και οι αστυνομικές αρχές έχουν δηλώσει ότι ομάδες που ανήκουν τόσο στην άκρα αριστερά όσο και στην άκρα δεξιά έχουν εμπλακεί στην καταστροφική πορεία που έχουν λάβει σε ορισμένες περιπτώσεις οι κατά τα άλλα ειρηνικές διαμαρτυρίες, ο Μπαρ έχει καταστήσει τους αντιφασίστες έναν από τους κύριους στόχους του για άσκηση διώξεων, αν και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι υφίσταται οργανωμένο αντιφασιστικό κίνημα στη χώρα.

Την ίδια στιγμή στο Όρεγκον, ανυπόστατες φήμες για πλιάτσικο των αντιφασιστών σε άδεια σπίτια έχει οδηγήσει σε φόβους για αυτόκλητους εκδικητές και σε εκκλήσεις εκ μέρους της αστυνομίας οι πολίτες να αγνοήσουν την παραπληροφόρηση.

Πηγή: www.theguardian.com

Πηγή

About ingr