Home / Προτεινόμενα / ΗΠΑ Κογκρέσο: Η επιτροπή έρευνας εισηγείται τη δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ

ΗΠΑ Κογκρέσο: Η επιτροπή έρευνας εισηγείται τη δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ

Η κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, συνέστησε σήμερα ομόφωνα να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ άλλων και για υποκίνηση εξέγερσης.
Η επιτροπή, που αποτελείται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, πρότεινε επίσης να διωχθεί δικαστικά ο πρώην πρόεδρος για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, για συνωμοσία σε βάρος του αμερικανικού κράτους και για ψευδείς δηλώσεις.

Η παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας αφορά την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020 που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ημέρα στο Κογκρέσο.
Η σύσταση της Επιτροπής είναι μη δεσμευτική, καθώς τελικά το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αποφασίσει εάν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι προτίθεται να είναι υποψήφιος και στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η έκθεσης της επιτροπής της θα δημοσιοποιήσει πλήρως την Τετάρτη και αναμένεται να ασκήσει πίεση στην τελική εισαγγελική απόφαση. 
«Εάν θέλουμε να επιβιώσουμε ως χώρα νομιμότητας και δημοκρατίας, αυτό δεν μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά», δήλωσε ο Μπένι Τόμπσον, πρόεδρος της επιτροπής.
Ο Τραμπ απορρίπτει την εν λόγω έρευνα ως πολιτικά υποκινούμενη. Υποστηρίζει ότι η επιτροπή, στην οποία κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί, είναι προκατειλημμένη εναντίον του.
Στο πλαίσιο της εισβολής στο Καπιτώλιο το 2021 και λίγο μετά, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Το Καπιτώλιο υπέστη ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων.
 
 
Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview