Home / Κόσμος / ΗΠΑ: Επιστροφή στην κανονικότητα για τις πτήσεις – Η FAA διερευνά το πρόβληματα

ΗΠΑ: Επιστροφή στην κανονικότητα για τις πτήσεις – Η FAA διερευνά το πρόβληματα

Οι λειτουργίες των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών επέστρεψαν κανονικά την Πέμπτη, καθώς η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) διερευνά την αιτία της βλάβης στους υπολογιστές που καθήλωσε τις πτήσεις σε εθνικό επίπεδο και προσπαθεί να αποτρέψει να ξανασυμβεί.
Η βλάβη στους υπολογιστές της FAA εμπόδισε τα αεροδρόμια να καταθέσουν επικαιροποιημένες ανακοινώσεις ασφαλείας που προειδοποιούν τους πιλότους για πιθανούς κινδύνους, όπως κλείσιμο διαδρόμων, διακοπές εξοπλισμού και κατασκευές, με αποτέλεσμα να σταματήσουν προσωρινά οι πτήσεις.

Αξιωματούχοι της FAA δήλωσαν ότι μια προκαταρκτική εξέταση εντόπισε το πρόβλημα σε ένα κατεστραμμένο αρχείο βάσης δεδομένων, αλλά πρόσθεσαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για κυβερνοεπίθεση και ότι η έρευνα συνεχίζεται.
Το ίδιο αρχείο κατέστρεψε τόσο το κύριο σύστημα όσο και το εφεδρικό του, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν την επανεξέταση, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Περισσότερες από 11.300 πτήσεις καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν την Τετάρτη στην πρώτη εθνική ακινητοποίηση της εγχώριας εναέριας κυκλοφορίας εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Το μεσημέρι της Πέμπτης, 1.400 πτήσεις στις ΗΠΑ είχαν καθυστερήσει και 117 είχαν ακυρωθεί, σύμφωνα με την FlightAware, σε μια τυπική αεροπορική ημέρα, δεδομένων των τρεχόντων καιρικών συνθηκών.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας Μαρία Κάντγουελ, Δημοκρατική, δήλωσε ότι η επιτροπή θα διεξάγει έρευνα. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ χαρακτήρισε την αποτυχία εντελώς απαράδεκτη.
«Ο εκσυγχρονισμός της FAA θα είναι ακριβός και θα πληρωθεί μέσω ενός συνδυασμού φόρων στα αεροπορικά ταξίδια που επηρεάζουν όλους τους αερομεταφορείς και αποδοτικότητας από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες», ανέφερε σε σημείωμά της η χρηματιστηριακή εταιρεία Bernstein.
Η Delta Air Lines, η United Airlines, η American Airlines Group Inc και η Southwest Airlines ανέφεραν ότι λειτουργούν κανονικά την Πέμπτη.
Οι μετοχές της American Airlines σημείωσαν άνοδο 9% στις πρώτες απογευματινές συναλλαγές μετά την πρόβλεψη υψηλότερων κερδών για το τέταρτο τρίμηνο. Οι μετοχές της United, της Southwest και της Delta αυξήθηκαν μεταξύ 2% και 5%.
Προβλήματα στις πτήσεις και στον Καναδά
Μια ξεχωριστή διακοπή την Τετάρτη που εμπόδισε προσωρινά τη λήψη και ψηφιακή διάδοση νέων ανακοινώσεων ασφαλείας στον Καναδά προκλήθηκε από μεμονωμένη βλάβη του συστήματος πληροφορικής, δήλωσε πηγή του κλάδου στο Reuters.
Η NAV Canada, ο ιδιωτικός πάροχος υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας της χώρας, δήλωσε ότι διερευνά την αιτία, η οποία δεν πιστεύεται ότι συνδέεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι καναδικές πτήσεις δεν επηρεάστηκαν από τη διακοπή λειτουργίας της NAV Canada, δεδομένου ότι οι νέες ειδοποιήσεις μπορούσαν να ληφθούν και να κοινοποιηθούν χειροκίνητα, όπως με φαξ, τηλέφωνο ή κανονικές συχνότητες.
«Οι υπάρχουσες NOTAM παρέμειναν διαθέσιμες και το προσωπικό των υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας και τα αεροδρόμια ήταν σε θέση να μεταβιβάσουν οποιαδήποτε νέα πληροφορία απευθείας στους φορείς εκμετάλλευσης», δήλωσε εκπρόσωπος της NAV Canada.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Arjun Garg, πρώην επικεφαλής σύμβουλος της FAA και εκτελών χρέη αναπληρωτή διοικητή, δήλωσε ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για το συμβάν, αλλά ότι η υπηρεσία είχε δίκιο να καθηλώσει τις πτήσεις.
Η FAA δεν έχει μόνιμο διοικητή από τον Μάρτιο, καθώς η Γερουσία δεν έχει πραγματοποιήσει ακρόαση για την πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την ανάληψη της ηγεσίας του οργανισμού από τον διευθύνοντα σύμβουλο του διεθνούς αεροδρομίου του Ντένβερ, Φιλ Ουάσινγκτον, ο οποίος επαναπροτάθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Οι γερουσιαστές Jerry Moran και Amy Klobuchar μίλησαν με τον εκτελούντα χρέη διοικητή της FAA Billy Nolen για τη διακοπή και ο Nolen δήλωσε ότι «η υπηρεσία του εργάζεται για να προσδιορίσει τι προκάλεσε τη βλάβη για να διασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί», ανέφερε ο Moran.
moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview