Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΗΠΑ: Έκτακτο φόρο στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εισηγηθεί ο Μπάιντεν

ΗΠΑ: Έκτακτο φόρο στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εισηγηθεί ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να καλέσει τη Δευτέρα τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη ρεκόρ τους για να μειώσουν το κόστος για τους Αμερικανούς και να αυξήσουν την παραγωγή, ή να πληρώσουν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, καθώς δίνει μάχη με τις υψηλές τιμές στην αντλία ενόψει των εκλογών που έρχονται σε μια εβδομάδα.
Ο Μπάιντεν θα προβεί σε δηλώσεις ως απάντηση «στις αναφορές των τελευταίων ημερών για μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που πραγματοποιούν κέρδη ρεκόρ, ακόμη και όταν αρνούνται να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών στην αντλία για τον αμερικανικό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Μπάιντεν θα καλέσει εκ νέου τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να «επενδύσουν τα κέρδη ρεκόρ τους στη μείωση του κόστους για τις αμερικανικές οικογένειες και στην αύξηση της παραγωγής».
«Και αν δεν το κάνουν, θα καλέσει το Κογκρέσο να εξετάσει το ενδεχόμενο να απαιτήσει από τις πετρελαϊκές εταιρείες να πληρώσουν φορολογικά πρόστιμα και να αντιμετωπίσουν άλλους περιορισμούς», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος κάνει τις δηλώσεις του μια εβδομάδα πριν οι Αμερικανοί αποφασίσουν αν το κόμμα του θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο του αμερικανικού Κογκρέσου. Οι Ρεπουμπλικανοί ευνοούνται να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ η Γερουσία θεωρείται αμφίρροπη.
Είτε οι Δημοκρατικοί είτε οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, η ψήφιση ενός νόμου που θα φορολογεί τις ενεργειακές εταιρείες για τα υπερκέρδη τους θα είναι μάλλον δύσκολη, εκτιμούν οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας.
Ο Λευκός Οίκος εξετάζει εδώ και μήνες προτάσεις του Κογκρέσου που θα μπορούσαν να φορολογήσουν τα κέρδη των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας.
Οι Βρετανοί νομοθέτες ενέκριναν τον Ιούλιο έναν έκτακτο φόρο 25% για τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στη βρετανική Βόρεια Θάλασσα, ο οποίος αναμενόταν να συγκεντρώσει 5 δισεκατομμύρια λίρες (5,95 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ένα έτος για να βοηθήσει τους ανθρώπους που αγωνίζονται με την εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview