Home / Προτεινόμενα / Ευρωζώνη: Τεστ ρευστότητας και αντοχών οι ομολογιακές εκδόσεις των αρχών του έτους

Ευρωζώνη: Τεστ ρευστότητας και αντοχών οι ομολογιακές εκδόσεις των αρχών του έτους

Με μεγαλύτερη αβεβαιότητα βρίσκονται αντιμέτωποι οι συναλλασσόμενοι στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων στις αρχές του 2023, καθώς οι κυβερνήσεις αναμένεται να εκδώσουν ομόλογα σε όγκο ρεκόρ σε μία αγορά που δεν υποστηρίζεται πλέον από τις αγορές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 
Ο Ιανουάριος τείνει να αναδειχθεί σε σημαντικό μήνα όσον αφορά στις νέες ομολογιακές εκδόσεις και ο αντίκτυπος αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονος εξαιτίας της έλλειψης αγορών από την ΕΚΤ. Οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων θα εκτιναχθούν στο επίπεδο ρεκόρ των 50 δισ.ευρώ το 2023, σύμφωνα με τη Barclays. 

«Θα είναι μία μεγάλη δοκιμασία για την ρευστότητα της αγοράς. Ο τόνος για το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώνεται συνήθως απο το πόσο ικανή είναι η αγορά να απορροφήσει την προσφορά στην αρχή του έτους», αναφέρει ο Τομ Πρίκετ της JPMorgan Chase & Co. 

 
 

H ρευστότητα της αγοράς, ακόμη και για τα γερμανικά και αμερικανικά κρατικά ομόλογα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ιστορικά χαμηλά στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της JPMorgan. H ρευστότητα στην αγορά ομολόγων επιδεινώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια μετά το ρυθμιστικό πλαίσιο που τέθηκε σε ισχύ μετά την χρηματοπιστωτική κρίση. 

Ενώ οι επενδυτές δεν δίδουν και ιδιαίτερη προσοχή στις ανησυχίες για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυτή τη στιγμή, η αγορά του ευρώ είναι εκτεθειμένη στις όποιες διαταραχές λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο αποσπασματικότητας μεταξύ των αγορών της Ευρωζώνης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ραλφ Πρέσερ της Bank of America. 
Για τους επενδυτές, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιός θα αντικαταστήσει την ΕΚΤ – με επαναγορές αξίας 270 δισ.ευρώ πέρυσι – ως κορυφαίο αγοραστή, αναφέρει ο Πρίια Μίσρα της TD Securities, ο οποίος βλέπει την προσφορά να υπερδιπλασιάζεται φέτος. 
Δεν πρόκειται πάντως ο αντικαταστάτης να βρεθεί στις τοπικές τράπεζες της Ευρώπης. Τα φθηνά δάνεια που χορήγησε η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος TLTRO, ορισμένα εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά κρατικών ομολόγων, έχουν αρχίσει να αποπληρώνονται με γρήγορους ρυθμούς. 
Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση από συνταξιοδοτικά ταμεία μπορεί να επιβραδυνθεί λόγω των βελτιωμένων συνθηκών χρηματοδότησης και των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων. Οι αλλαγές θα γίνουν με βραδύ ρυθμό, όμως θα περιορίσουν το παθητικό για τα συνταξιοδοτικά ταμεία και κατά συνέπεια την ανάγκη για αγορά ομολόγων ως ασπίδα προστασίας. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Ομόλογα: Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις του ευρώ από τη μεγάλη προσφορά
Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί έως 7 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2023
Bank of America: Έρχεται χρονιά-σοκ για τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων το 2023
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview