Home / Διεθνή / Ευρεία στρατιωτική επιχείρηση κατά του ISIS ανακοίνωσε η Τουρκία

Ευρεία στρατιωτική επιχείρηση κατά του ISIS ανακοίνωσε η Τουρκία

Την έναρξη ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους προανήγγειλε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοινώνοντας ότι στην επιχείρηση θα λάβουν μέρος αμερικανικά μαχητικά, αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που ήδη κατευθύνονται στις αεροπορικές βάσεις επί τουρκικού εδάφους.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με τις ΗΠΑ, υπάρχει πρόοδος ως προς το άνοιγμα των βάσεων, κυρίως στο Ιντσιρλίκ» δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Ο Τσαβούσογλου αρκέστηκε να πει ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει «σύντομα». «Περιμένουμε επανδρωμένα και μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και σύντομα θα ξεκινήσει μία ολοκληρωτική, κοινή επιχείρηση, κατά του Ισλαμικού Κράτους» είπε.

Η ανακοίνωση της κοινής στρατιωτικής επιχείρησης ΗΠΑ-Τουρκίας κατά των τζιχαντιστών έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Ουάσινγκτον για τη διάθεση της αεροπορικής βάσης στο Ιντσιρλίκ και λίγα 24ωρα μετά την πρώτη αμερικανική επιδρομή σε συριακό έδαφος κατά των τζιχαντιστών.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή βυθίζεται ημέρα με την ημέρα στη δίνη του πολέμου, ενώ εντείνονται και οι φόβοι για κλιμάκωση των επιθέσεων κατά κουρδικών θέσεων. Άλλωστε, οι τουρκικές επιδρομές κατά του PKK άρχισαν με αφορμή την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ανησυχία για τις βιαιότητες που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους κούρδους αντάρτες, δηλώνοντας πως η αντίδραση στην τρομοκρατία «να είναι ανάλογη και στοχευμένη» και να μην θέτει σε κίνδυνο τον πολιτικό και δημοκρατικό διάλογο στην Τουρκία.

Η ΕΕ «αναγνωρίζει την δέσμευση των τουρκικών αρχών να εντείνουν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» και ζητεί από την Άγκυρα «να σταθεί στο ύψος του σημαντικού και στρατηγικού ρόλου που διαδραματίζει σε όλη την περιοχή, απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια που θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης.

 

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500017049#ref=latestarticles

About basilis progressive