Home / Ειδήσεις / Ερευνα: Διπλάσιος κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου για μακροχρόνιους καπνιστές με κορωνοϊό

Ερευνα: Διπλάσιος κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου για μακροχρόνιους καπνιστές με κορωνοϊό

Όσα περισσότερα χρόνια καπνίζει κάποιος τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για χειρότερη έκβαση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Οι μακροχρόνιοι καπνιστές αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο, αφού αρρωστήσουν από Covid-19, καθώς και σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν εξαιτίας της νόσου, σε σχέση με όσους ποτέ δεν κάπνισαν στη ζωή τους, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve και της Κλινικής του Κλίβελαντ στο Οχάιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 7.102 ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους 85% δεν ήταν ποτέ καπνιστές, 13% ήταν πρώην καπνιστές και 2% νυν καπνιστές.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κάπνιζαν κατά μέσο όρο ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα επί 30 ή περισσότερα χρόνια είχαν κατά μέσο όρο 125% μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία μετά από λοίμωξη Covid-19, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Επίσης, ήταν 89% πιθανότερο να πεθάνουν.

Όσοι κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα για δέκα έως 30 χρόνια είχαν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν στο νοσοκομείο όταν αρρώστησαν από τον κορωνοϊό και ήταν 47% πιθανότερο να πεθάνουν, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Εκείνοι που κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα για διάστημα έως δέκα ετών είχαν περίπου τον ίδιο κίνδυνο με τους μη καπνιστές να χρειασθούν νοσηλεία λόγω Covid-19, είχαν όμως 19% μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 66% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου.

Όσοι κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα για δέκα έως 30 χρόνια είχαν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ οι καπνιστές για πάνω από 30 χρόνια είχαν 69% μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το κάπνισμα επιδεινώνει την έκβαση της Covid-19 είτε επειδή έχει επιβαρύνει εδώ και χρόνια τους πνεύμονες είτε επειδή συχνά σχετίζεται με άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Visit source site

About iefimerida