Home / Προτεινόμενα / Επιχειρήσεις: Ο τουρισμός αντιστάθμισε τις απώλειες – «Θολό» το μέλλον

Επιχειρήσεις: Ο τουρισμός αντιστάθμισε τις απώλειες – «Θολό» το μέλλον

Μικτή εικόνα σχηματίζεται στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή σε ό,τι αφορά την επίδοση των εταιρειών το τελευταίο εξάμηνο, ενώ για το επόμενο διάστημα επικρατεί διάχυτη απαισιοδοξία.
Όπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα οικονομικής συγκυρίας που πραγματοποίησε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το 39% των επιχειρήσεων αναφέρει ότι ο τζίρος παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα το τελευταίο εξάμηνο, το 31% ότι μειώθηκε και το 28% ότι αυξήθηκε. Η τελευταία κατηγορία αποδίδει την ώθηση ιδίως στην επιτυχία της τουριστικής περιόδου, εξ ου και αφορά κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις στην Κρήτη (41% όσων είδαν αύξηση) και στα Νησιά του Αιγαίου (50%). Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών πρόκειται για επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους.

Αντιθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που παρατήρησε μείωση του τζίρου επικεντρώνεται στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία (54%), αλλά και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (39% σε επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 100.000 ευρώ και 39% σε ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες).
Σύμφωνα με την έρευνα της ΚΕΕΕ, ουδέτερες τάσεις καταγράφονται σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της απασχόλησης το επόμενο εξάμηνο, με τις θετικότερες εκτιμήσεις να καταγράφονται στην Αττική, στις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, στον κλάδο των κατασκευών και στις επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζόμενους.

Επίσης, απαισιοδοξία επικρατεί, σε σχέση με την εξέλιξη της χρηματοοικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων, καθώς το 36% των ερωτηθέντων αναμένει μείωση της ρευστότητας κατά το επόμενο εξάμηνο, έναντι μόλις 14% που αναμένει ενίσχυση της ρευστότητας. Παράλληλα, το 19% εκτιμά ότι οι δανειακές του ανάγκες θα αυξηθούν, έναντι μόλις 4% που δηλώνει ότι αναμένει μείωση των δανειακών του αναγκών το επόμενο εξάμηνο. 
Αρνητική εικόνα καταγράφεται και σε σχέση με την εξέλιξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, καθώς το 54% των ερωτηθέντων της έρευνας της ΚΕΕΕ προβλέπει δυσμενέστερη κατάσταση το επόμενο εξάμηνο, δηλαδή αύξηση επισφαλειών και πτωχεύσεων, έναντι μόλις 12% που διαβλέπει βελτίωση της κατάστασης στον κλάδο του. Αυξημένη ανησυχία καταγράφεται στον τομέα του εμπορίου και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ καλύτερη εικόνα εμφανίζει ο τομέας των κατασκευών.
Η ενέργεια προβληματίζει
Το υψηλό κόστος ενέργειας/καυσίμων κυριαρχεί ανάμεσα στα προβλήματα των επιχειρήσεων το τελευταίο εξάμηνο, αφού το 41% το τοποθέτησε στην κορυφή των προβληματισμών, ενώ το 69% στους τρεις σπουδαιότερους. Ακολουθεί η αναφορά στο υψηλό κόστος πρώτων υλών και προϊόντων (16% ως 1ο σπουδαιότερο και 52% στο σύνολο). Μόλις το 2% των ερωτηθέντων στην έρευνα της ΚΕΕΕ αναφέρει ότι δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα το προηγούμενο εξάμηνο.
Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικές διαφοροποιήσεις καταγράφονται, ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων, καθώς στον τομέα της Μεταποίησης/ Βιομηχανίας κυριαρχεί ως πρώτη αναφορά το υψηλό κόστος ενέργειας/καυσίμων (52%) και το υψηλό κόστος πρώτων υλών/ προϊόντων (22%), ενώ στον τομέα των Κατασκευών κυριαρχεί ως πρώτη αναφορά το υψηλό κόστος πρώτων υλών/ προϊόντων (37%).
moneyreveview.gr
Διαβάστε επίσης:
Η ενεργειακή κρίση «βόμβα» για τις μικρές επιχειρήσεις: 1 στις 2 αύξησε τις τιμές
Αποκαλυπτική έρευνα: Πάνω από ένας στους τρεις καταναλωτές δανείζεται ή «τρώει από τα έτοιμα»
Άλμα στον τζίρο καταλυμάτων και εστίασης – Έκρηξη 55,8% στη Μύκονο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview