Home / Ειδήσεις / Επιτακτική η πάταξη του λαθρεμπορίου τσίπουρου λένε οι ποτοποιοί

Επιτακτική η πάταξη του λαθρεμπορίου τσίπουρου λένε οι ποτοποιοί

Στερεί δημόσια έσοδα 344 εκατ. ευρώ

Αθήνα
Επιτακτική είναι η ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου χύμα τσίπουρου υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), με αφορμή τις πρόσφατες κατασχέσεις 320 τόνων (στις 29.1.2016 ποσότητας 304,483 τόνων και στις 29.3.2016 ποσότητας 14 τόνων) έκνομα παραχθέντος χύμα τσίπουρου από το Τελωνείο Λάρισας.

Ο σύνδεσμος συγχαίρει τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για το δύσκολο έργο που επιτελούν εν μέσω αντίξοων συνθηκών και περιορισμένων ανθρώπινων και υλικών πόρων.

Ο ΣΕΑΟΠ αναφέρει ότι η έκνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου / τσικουδιάς, έχει λάβει εδώ και καιρό ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

«Οι νόμιμοι αποσταγματοποιοί κανιβαλίζονται από το λαθρεμπόριο, με αποτέλεσμα τα λουκέτα στον κλάδο να μην αποτελούν πλέον είδηση, αλλά φυσική εξέλιξη του αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι στρεβλώσεις που προκαλούνται από την υπερφορολόγηση του κλάδου των αλκοολούχων ποτών, διογκώνονται από τη συνεχώς διευρυνόμενη δράση των έκνομων μη φορολογούμενων αποσταγματοποιών και των λαθρεμπόρων, συρρικνώνοντας τον κλάδο και οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία, στερώντας από το Δημόσιο, έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από διαφυγόντες φόρους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εστιάζοντας στους αριθμούς των πρόσφατων επιχειρήσεων των ελεγκτικών αρχών, γίνεται εύκολα αντιληπτή κατά το σύνδεσμο «η δυναμική που έχει λάβει η παράνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου / τσικουδιάς και το μέγεθος της ζημίας που επιφέρει».

Η ποσότητα των 320 τόνων που δεσμεύτηκαν στις συγκεκριμένες δύο μόνο επιχειρήσεις των ελεγκτικών αρχών, το τελευταίο δίμηνο, αντιπροσωπεύει κατά τον ΣΕΑΟΠ:

– περίπου το 14% της ετήσιας κατανάλωσης του εμφιαλωμένου τσίπουρου των επίσημων αποσταγματοποιών (η οποία το 2014 ήταν 2,5 εκ. λίτρα σύμφωνα με το ΓΧΚ)

– ποσοστό 5-7% της δηλούμενης ετήσιας παραγωγής χύμα τσίπουρου σε όλη την Ελλάδα (δεδομένου ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τελωνείων, οι ποσότητες του χύμα τσίπουρου και τσικουδιάς των διημέρων που δηλώνονται κάθε χρόνο, ανέρχονται σε 5 -7 εκ. λίτρα).

Σημειώνεται ακόμη, ότι η ποσότητα των 320 τόνων βρέθηκε σε μία και μόνο περιοχή της Ελλάδας, καταδεικνύοντας το μέγεθος των παράνομα παραγόμενων και διακινούμενων ποσοτήτων στο σύνολο της επικράτειας.

Ετησίως, εκδίδονται πάνω από 30.000 άδειες απόσταξης, ενώ οι επίσημα δηλωμένοι άμβυκες είναι περίπου 5.000. Η διαφορά που προκύπτει, είναι ενδεικτική της ύπαρξης αρκετών χιλιάδων παράνομων και αδήλωτων αμβύκων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το 85% του χύμα τσίπουρου που πωλείται στην αγορά, δεν δηλώνεται.

Ο ΣΕΑΟΠ εκτιμά πως ο όγκος του παράνομα διακινούμενου χύμα τσίπουρου διημέρων, το 2014 άγγιξε τα 24 εκ. λίτρα και οι ετήσιες απώλειες φορολογικών εσόδων από την παράνομη διακίνηση, υπολογίζονται στο ποσό των 344 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο ΣΕΑΟΠ υπογραμμίζει για άλλη μία φορά, ότι η μόνη λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου χύμα τσίπουρου (μέσω του οποίου διακινούνται λαθραία και άλλα αλκοολούχα ποτά), τη διάσωση του κλάδου των νόμιμων αποσταγματοποιών και παράλληλα την αύξηση των δημοσίων εσόδων, είναι «ο αυστηρός έλεγχος και η φορολόγηση της έκνομης αυτής δραστηριότητας, η οποία εκφεύγει της φορολόγησης, εκμεταλλευόμενη την παρωχημένη νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς των διήμερων παραγωγών».

Ο σύνδεσμος υπολογίζει ότι αν είχε φορολογηθεί η ποσότητα των 320 τόνων τσίπουρου όπως το τσίπουρο των επίσημων αποσταγματοποιών, θα απέφερε στα δημόσια ταμεία περίπου 1,7 εκατ. ευρώ, μόνο από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και επιπλέον περίπου 0,5 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis