Home / Ειδήσεις / Επιστρέφει το κουαρτέτο, νέες διαπραγματεύσεις για 8,4 δισ. ευρώ μέτρα

Επιστρέφει το κουαρτέτο, νέες διαπραγματεύσεις για 8,4 δισ. ευρώ μέτρα

Την Τρίτη οι επαφές

Αθήνα
Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα, Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών, προκειμένου αύριο να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο, με στόχο η αξιολόγηση να κλείσει έως την Παρασκευή, όταν είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup. Ωστόσο, πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, και στα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ φαίνεται να έχει προστεθεί και νέο πακέτο «εγγυήσεων» ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το πακέτο μέτρων στο οποίο φαίνεται να κατέληξαν οι δανειστές κατά τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον και το οποίο ζητούν να συμφωνηθεί από τώρα και να ψηφισθεί προκειμένου να είναι έτοιμο να εφαρμοστεί αμέσως μόλις διαπιστωθεί απόκλιση από τους διακηρυγμένους στόχους για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Το κατά πόσο τα μέτρα αυτά, ύψους 3 δισ. – 3,6 δισ. ευρώ, θα ζητηθεί να ψηφιστούν άμεσα, είναι κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί κατά τις συνομιλίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης που αρχίζουν ξανά αύριο, Τρίτη.

Η κυβέρνηση δεν απέκλεισε τη λήψη των επιπλέον μέτρων, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει μόνο σε περίπτωση που όντως διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους, και μόνο κατά το ποσοστό της απόκλισης αυτής.

Παράλληλα, συνέδεσε το πακέτο των μέτρων – εγγυήσεων με τη ρύθμιση του χρέους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το “πακέτο” που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Κατά τα άλλα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης πρόκειται να τεθούν το φορολογικό (ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε επισημάνει την κάθετη διαφωνία του για τη μείωση του αφορολόγητου), το ασφαλιστικό (το οποίο ο Γιώργος Κατρούγκαλος προωθεί στη Βουλή άμεσα), τα «κόκκινα» δάνεια, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.α.

Αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει την αξιολόγηση έως την Παρασκευή, που συνεδριάζει το Eurogroup, ωστόσο κάτι τέτοιο δείχνει αρκετά δύσκολο. Για το λόγο αυτό, δεν αποκλείεται να υπάρξει και έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Τα αποτελέσματα των επαφών της Ουάσινγκτον, τα ανοιχτά ζητήματα προς διαπραγμάτευση και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης συζητώνται σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Τον Αλέξη Τσίπρα ενημερώνει σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis