Home / Προτεινόμενα / Ενεργειακή εξοικονόμηση: Τα μυστήρια των έργων οδοφωτισμού

Ενεργειακή εξοικονόμηση: Τα μυστήρια των έργων οδοφωτισμού

Τι κοινό έχουν οι… φαρμακευτικές αγωγές με τις συμβάσεις οδοφωτισμού;  Ελάχιστοι αμφισβητούν την αναγκαιότητά τους, αλλά οι δραστικές ουσίες και η σύνθεσή τους είναι κατανοητές μόνο για τους ειδήμονες. Αντίθετα, οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται τις παρενέργειες. Ας εστιάσουμε όμως, στα έργα οδοφωτισμού. Tην αντικατάσταση δηλαδή των συμβατικών λαμπτήρων με σύγχρονα φωτιστικά LED με στόχο την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης των πόλεων.
Όσοι παρακολουθούν αυτού του είδους τα έργα με προϋπολογισμό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αναγνωρίζουν ότι, αρκετά συχνά, οι προδιαγραφές τους εάν δεν είναι φωτογραφικές, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα. Τέτοιου είδους ερωτήματα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Moneyreview.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών, εγείρει «πακέτο» συμβάσεων οδοφωτισμού σε περισσότερους από δέκα δήμους σε όλη τη χώρα.

Όπως υποστηρίζουν, η τυπολογία που καταγράφεται στα περισσότερα από δέκα έργα είναι πανομοιότυπη. Κι αυτό διότι οι όροι των διακηρύξεων απαιτούν συγκεκριμένης αξίας κύκλο εργασιών, ελάχιστο αριθμό συμβάσεων, πιστοληπτική ικανότητα, συγκεκριμένο αριθμό τοποθετημένων φωτιστικών και λαμπτήρων και την ύπαρξη παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα.
Ορίζεται ακόμη ότι, κατά τη δεκαετή περίοδο ισχύος της σύμβασης, ο ανάδοχος θα πρέπει να εγγυάται την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε ποσοστό άνω του 60%. Πώς όμως, είναι βέβαιο ότι τα χαρακτηριστικά των φωτιστικών και λαμπτήρων θα παραμείνουν αναλλοίωτα σε διάστημα μίας δεκαετίας; Κι αυτό με δεδομένο ότι ούτε προβλέπεται η μέτρηση της απόδοσης του δικτύου καθώς απαιτείται μόνο η εγγύηση καλής λειτουργίας κάθε φωτιστικού για τουλάχιστον πέντε έτη; Ούτε ορίζεται ποινική ρήτρα εάν και εφόσον  η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μικρότερη, σε σχέση με τη ζητούμενη, με υπαιτιότητα του αναδόχου;

Ακόμη ο διαγωνισμός, που προηγήθηκε της συμβασιοποίησης των έργων οδοφωτισμού, είχε ως αντικείμενο την επιλογή αναδόχου για την προμήθεια και εγκατάσταση των φωτιστικών LED, χωρίς να προβλέπεται η τμηματική καταβολή της αμοιβής του αναδόχου αναλόγως του εάν επιτυγχάνονται, σε τριμηνιαία βάση, οι στόχοι για την μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας (όπως ορίζουν άλλες συμβάσεις). Ως αποτέλεσμα, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι ανάδοχοι στις περισσότερες από δέκα συμβάσεις οδοφωτισμού ανά την Ελλάδα θα εισπράξουν το συμβατικό τίμημα σε μία τετραετία από την υπογραφή της σύμβασης, ένα δηλαδή χρόνο πριν η πενταετής εγγύηση καλής λειτουργίας εκπνεύσει.
Εξίσου πυκνό σκοτάδι σκεπάζει τις τεχνικές προδιαγραφές των φωτιστικών και λαμπτήρων που κατασκευάζουν ξένες εταιρείες οι οποίες βρίσκονται συνήθως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συμπράττουν με ελληνικές επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα; Τα τεχνικά χαρακτηριστικά έχει παρατηρηθεί ότι αλλάζουν-βελτιώνονται κατά την «ελληνοποίηση» των λαμπτήρων, την εισαγωγή και συναρμολόγησή τους επί ελληνικού εδάφους…
Διαβάστε επίσης: 
Φωτισμός Led σε όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής
«ΗΛΕΚΤΡΑ»: Τροποποιήσεις στο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων
Ενεργειακή κρίση: Η αλλαγή της ώρας ρίχνει λάδι στη φωτιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview