Η επίθεση στο Καπιτώλιο δεν άφησε εκτεθειμένη μόνο την αμερικανική δημοκρατία αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα.

Από την περασμένη Τετάρτη δεκάδες αναλυτές έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην εισβολή δίνοντας περισσότερη βαρύτητα όχι στο ίδιο το γεγονός αλλά στις προεκτάσεις του.

Την ώρα που η δήμαρχος της Ουάσιγκτον ζητά την λήψη αυστηρών μέτρων προστασίας στην περιοχή με το βλέμμα στραμμένο στην ορκωμοσία Μπαίντεν και ο αρμόδιος υπουργός για το Στρατό αποκαλύπτει ότι έχουν «ανοίξει» 25 υποθέσεις εσωτερικής τρομοκρατίας, μια άλλη κρίση, αυτοί των social media, μοιάζει να είναι καταστροφική.

«Εισβολή στο Καπιτώλιο – η 11 Σεπτεμβρίου των κοινωνικών δικτύων

«Ακριβώς όπως η 11η Σεπτεμβρίου αποτέλεσε μια αλλαγή παραδείγματος για την παγκόσμια ασφάλεια, 20 χρόνια αργότερα είμαστε μάρτυρες ενός πριν-και-μετά στον ρόλο των ψηφιακών πλατφορμών στη δημοκρατία μας», γράφει Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εσωτερική Αγορά σε ένα άρθρο στο Politico.

Το Twitter μπλόκαρε μόνιμα τον προσωπικό λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την πρόσβαση στους σχεδόν 90 εκατομμύρια ακολούθους του την Παρασκευή, επικαλούμενο κίνδυνο περαιτέρω υποκίνησης της βίας μετά το κάλεσμα του Τραμπ σε χιλιάδες υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν πορεία στο Καπιτώλιο.

«Αν υπήρχε κάποιος που αμφέβαλλε ακόμη ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν γίνει συστημικοί παίκτες στις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας, τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στον Λόφο του Καπιτωλίου» είναι η απάντηση, γράφει ο Μπρετόν.

Μπλοκάροντας τον λογαριασμό του Τραμπ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι εταιρίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραδέχθηκαν εντέλει ότι έχουν την ευθύνη, την υποχρέωση και τα μέσα να εμποδίσουν τη διάδοση παράνομου viral περιεχομένου, πρόσθεσε.

«Δεν μπορούν πλέον να κρύψουν την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία υποστηρίζοντας ότι παρέχουν απλώς υπηρεσίες φιλοξενίας (hosting)», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Στο μεταξύ, η Ουγγαρία επέκρινε το Twitter ότι παρεμβαίνει σε επίσημους λογαριασμούς μετά την αναστολή του λογαριασμού της κυβέρνησης της Βουδαπέστης τον Σεπτέμβριο.

«Σήμερα, οι λογοκριτές τους απομάκρυναν σχεδόν 200 από τους ακολούθους μου χωρίς εξήγηση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κοβατς στο Twitter. «Η Μεγάλη Τεχνολογία [Big Tech] κηρύσσει την ανοχή και τον πλουραλισμό. Άλλα λένε κι άλλα κάνουν».

Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε προσχέδιο κανόνων για συγκράτηση τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google της Alphabet, η Apple και η Amazon.

Οι νέοι κανόνες θα υποχρεώνουν τις εταιρίες να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν παράνομο περιεχόμενο όπως ρητορική μίσους και εκ προθέσεως χειραγώγηση πλατφορμών.

Ανάγκη για αυστηρά μέτρα στην Ουάσιγκτον

«Παρότι θα αποτανθώ σε μια ευρεία κατηγορία τοπικών, περιφερειακών και ομοσπονδιακών εταίρων για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των οργάνων μας, απευθύνω έκκληση προς το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας να προσαρμόσει την προσέγγισή του στην Ορκωμοσία με πολλούς συγκεκριμένους τρόπους», έγραψε η Μπάουζερ σε επιστολή της προς τον Τσαντ Γουλφ, τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η επιστολή έχει ημερομηνία Σαββάτου και δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή.

Στην επιστολή της η Μπάουζερ αναφέρει,  ότι η Περιφέρεια της Κολούμπια υποβάλλει αίτημα για «κήρυξη προ-καταστροφικής κατάστασης» που προβλέπει την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας.

«Άνοιξαν» 25 υποθέσεις εσωτερικής τρομοκρατίας

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 25 υποθέσεις εσωτερικής τρομοκρατίας έχουν ανοίξει στις ΗΠΑ, μετά την εισβολή οπαδών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο την προηγούμενη Τετάρτη, όπως ανέφερε σε έναν βουλευτή των Δημοκρατικών, ο υπουργός, αρμόδιος για το Στρατό των ΗΠΑ, Ράιαν ΜακΚάρθι.

Ο βουλευτής Τζέισον Κρόου, πρώην καταδρομέας των Στρατού των ΗΠΑ και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε πως ο ΜακΚάρθι του είπε επίσης, ότι το πεντάγωνο είναι ενημερωμένο «για περισσότερες πιθανές απειλές από εν δυνάμει τρομοκράτες» για τις ημέρες, μετά, αλλά και συμπεριλαμβανομένης της ημέρας για την τελετή ορκωμοσίας, του εκλεγμένου προέδρου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο