Home / Ειδήσεις / Ειδομένη: Στο νοσοκομείο με λοιμώξεις 70 προσφυγόπουλα

Ειδομένη: Στο νοσοκομείο με λοιμώξεις 70 προσφυγόπουλα

Άθλιες οι συνθήκες

Θεσσαλονίκη
Σε έναν απέραντο λασπότοπο, λόγω της βροχής που πέφτει τα τελευταία 24ωρα, έχει μετατραπεί ο πρόχειρος καταυλισμός στην Ειδομένη, όπου φιλοξενούνται 14.000 πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά.

Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες.

Τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.

Την Τρίτη έφτασε στην Ειδομένη και κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ για να προσφέρει ιατρική φροντίδα σε όσους έχουν ανάγκη. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γιαννόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στην εμφάνιση επιδημιών.

«Επιτηρούμε επιδημιολογικά το όλο φαινόμενο, το οποίο παρουσιάζεται, μέχρι στιγμής η εμπειρία μας δείχνει ότι δεν έχουμε επιδημίες» είπε.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης είναι «να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες», διευκρινίζοντας ότι η μετακίνηση προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται οι νέες δομές και ότι θα πρώτα θα μετακινηθούν οικογένειες με παιδιά.

Παράλληλα, διέψευσε, δημοσιεύματα που τον φέρουν να δήλωσε ότι θα γίνει εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία.

«Σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε φλάιερς για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους». Ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια στιγμή και όσο συνεχίζονται οι κακές καιρικές συνθήκες οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν από την Ειδομένη.

Ήδη κάποιοι έχουν φύγει αναζητώντας θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν στην περιοχή. Ορισμένοι καταλήγουν στον Πειραιά, όπου συνεχίζουν να καταφτάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες από τα νησιά.  Οι σκηνές μέσα και έξω από τους επιβατικούς σταθμούς έχουν αυξηθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες, όπου σύμφωνα με υπολογισμούς διαμένουν προσωρινά περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis