Home / Οικονομία / Εγκρίθηκαν τα μέτρα του μνημονίου

Εγκρίθηκαν τα μέτρα του μνημονίου

Εγκρίθηκαν από το κυβερνητικό συμβούλιο τα μέτρα-φωτιά που, εάν ικανοποιήσουν τους δανειστές, θα οδηγήσουν στην υπογραφή νέου μνημονίου.

Έτοιμο να αποσταλεί στις Βρυξέλλες είναι το e-mail με τις προτάσεις της Αθήνας προς τους δανειστές. Χρειάστηκαν διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από τέσσερις ώρες, έως ότου το κυβερνητικό συμβούλιο ανάψει το «πράσινο φως» στα μέτρα-φωτιά που θα κατατεθούν απόψε στους θεσμούς, προκειμένου να αξιολογηθεί το μακροπρόθεσμο πακέτο χρηματοδότησης.

Η πρόταση θα κατατεθεί το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή και στις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να τεθεί προς έγκριση από το Κοινοβούλιο με τη μορφή του κατεπείγοντος, με στόχο να εξουσιοδοτηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

«Είμαι έτοιμος για συμφωνία», φέρεται να δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το 95% των παρισταμένων τάχθηκε υπέρ της πρότασης του πρωθυπουργού, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ωστόσο, να εκφράζει ενστάσεις.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του zougla.gr, με ένα σιβυλλικό του άρθρο, ο ιστότοπος έκφρασης των θέσεων του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας, Iskra, επεσήμανε ότι η ελληνική πρόταση δεν πέρασε από το κυβερνητικό συμβούλιο ομόφωνα, αλλά με πλειοψηφία.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική πλευρά εξακολουθεί να τηρεί αδιάλλακτη στάση στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, παρά τις διεθνείς πιέσεις που δέχεται. Τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βγάζουν απ’ το κάδρο της διαπραγμάτευσης ενδεχόμενο κούρεμα, παρόλο που ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος απ’ το Μέγαρο Μαξίμου, «όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη αρχηγών κομμάτων υπό πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε λίγες ώρες θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση όπως ακριβώς έχει περιγραφεί. Γνωρίζετε καλά ότι έχει εγκριθεί από το συμβούλιο αρχηγών, εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες».
Ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ. ρωτήθηκε και για την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά, σενάριο στο οποίο έχει εκφράσει ζωηρότατες ενστάσεις, απειλώντας ότι θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση. «Μην βιάζεστε τόσο πολύ, δεν θα αλλάξει» αρκέστηκε να απαντήσει. Το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό του διπλού ΦΠΑ (σε κοσμικά και άγονα νησιά).

Το… «κοστούμι» των 12 δισ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει -μέχρι στιγμής- το φως της δημοσιότητας, τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση θα ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που προέβλεπε το πακέτο των 7,9 δισ. ευρώ το οποίο είχε κατατεθεί στις Βρυξέλλες πριν από το δημοψήφισμα. Μάλιστα, δημοσιεύματα προσδιορίζουν το ποσό στα 12 δισ., ωστόσο, κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν τους υπολογισμούς ως ανακριβείς.

Τα προτεινόμενα μέτρα έχουν ως εξής:

– νέο καθεστώς ΦΠΑ με συντελεστές 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα, 13% για ξενοδοχεία, ενέργεια, 23% στην εστίαση και στα περισσότερα τρόφιμα, αλλά και διατήρηση της έκπτωσης 30% στα νησιά του Αιγαίου.

Ειδικότερα, με το εν λόγω καθεστώς επέρχονται φυσικά οι εξής αλλαγές στην αγορά:

1) αυξάνεται από το 13% στο 23% ο συντελεστής ΦΠΑ για:

* όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.)

* τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί)

* τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης

* τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών

* τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια

* τα εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).

Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών θα αυξηθούν άμεσα κατά 8,85%, καθώς θα είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών να «απορροφήσουν» την αύξηση του ΦΠΑ κρατώντας αμετάβλητες τις τιμές τους.

2) αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, με συνέπεια οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων αυτών να αυξηθούν κατά 6,1%.

Τα βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το φυσικό αέριο θα παραμείνουν στο 13%.

Για φάρμακα, εκδόσεις βιβλίων και εισιτήρια θεάτρου ο συντελεστής θα μειωθεί ελάχιστα από το 6,5% στο 6%.

Επίσης, προβλέπονται μέτρα όπως:

– αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα

– αυστηρότερα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης

– θέσπιση νέου καθεστώτος όσον αφορά στην έκπτωση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ

– επιβολή ΕΝΦΙΑ και εφέτος και το 2016, με έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ανεξάρτητα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

– διεύρυνση της έννοιας της φοροδιαφυγής

– κατάργηση των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

– δημιουργία αυτόνομης φορολογικής διοίκησης

– αποβολή από τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο όσων δεν πληρώνουν τρέχουσες υποχρεώσεις προς εφορία και ταμεία

– αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων έχουν εισοδηματική ικανότητα να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης και εφαρμογή επιτοκίων αγοράς στη ρύθμιση

– αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ

– αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%

– αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%

– περικοπή αμυντικών δαπανών (200 εκατ. για το 2016 και 400 εκατ. για το 2017)

Η πρόταση θα περιλαμβάνει αποτελεσματικότερες μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της άμεσης απόδοσης εσόδων στα κρατικά ταμεία, αλλά κυρίως ενίσχυσης της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Αδειάζει η κλεψύδρα

Σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς αναμένεται να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις τις επόμενες ώρες, έπειτα από την έγκριση της ελληνικής πρότασης από το κυβερνητικό συμβούλιο.

Το e-mail θα φτάσει στο στρατηγείο της Κομισιόν εντός των προσεχών ωρών, προκειμένου να μελετηθεί και να διευκρινιστεί εάν ικανοποιεί τις απαιτήσεις των δανειστών.

Το Σάββατο, στις 16.00 ώρα Ελλάδας, αναμένεται να αρχίσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ είναι πιθανό την Κυριακή στις 17.00 ώρα Ελλάδας να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης. Την ίδια μέρα, στις 19.00 αναμένεται και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε..

Παράλληλα, το ελληνικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει το πρόγραμμα, με τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών να αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο. Ήδη, στο εσωτερικό των κομμάτων της συμπολίτευσης ακούγονται φωνές που αντιτίθενται στη σκληρότητα των μέτρων, τα οποία προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο.

«Δεν κάνουμε επιλογή υποταγής, δεν θα γίνει το “όχι” μνημονιακό “ναι”. Δεν είμαστε όμηροι της Ευρώπης», είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δίνοντας τον τόνο όσων πρόκειται να ακολουθήσουν…

Προκειμένου να προλάβει το κύμα αντιδράσεων, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνεδριάσει στις 8:00 το πρωί της Παρασκευής.


Πηγή: http://www.zougla.gr/politiki/article/egri8ike-to-mnimonio

About admin