Home / Ειδήσεις / Εγγυήσεις φέρεται να ζητά η Βρετανία για συμμετοχή στη χρηματοδότηση-γέφυρα

Εγγυήσεις φέρεται να ζητά η Βρετανία για συμμετοχή στη χρηματοδότηση-γέφυρα

Η Βρετανία επέμεινε ότι για την οποιαδήποτε συμβολή της στη χρηματοδότηση-γέφυρα της Ελλάδας θα πρέπει να έχει πλήρεις εγγυήσεις, ανέφερε σήμερα πηγή του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι οι ανησυχίες του Λονδίνου έχουν εισακουστεί από τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους.

«Όσον αφορά εμάς, αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή και πιστεύω ότι το μήνυμα αυτό έχει ακουστεί και έχει γίνει κατανοητό», είπε η πηγή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Επειδή αρνηθήκαμε να υπαναχωρήσουμε από τις αρχές μας, η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή προτείνει τώρα τρόπους για να μας προστατεύσει συγκεκριμένα από οποιονδήποτε κίνδυνο», πρόσθεσε.

Το πρωί η Κομισιόν υπέβαλε επίσημη πρόταση για τρίμηνο δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), στον οποίο συμμετέχουν και οι 28 χώρες της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι η στήριξη από τον EFSM θα αφορά αυστηρά τρεις μήνες.

Ειδικότερα, βάσει του σχεδίου της ΕΕ η Ελλάδα θα λάβει ολόκληρο το ποσό των 7 δισ. ευρώ σε μια δόση, ώστε να αποπληρώσει τη Δευτέρα τα ομόλογα της ΕΚΤ, καθώς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters, το δάνειο-γέφυρα θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα διάσωσης.

Νομικές δεσμεύσεις ζητά και η Τσεχία

Η Τσεχία αποδέχεται την χρηματοδότηση-γέφυρα της Ελλάδα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (EFSM), αν δοθεί με ισχυρές εγγυήσεις ότι τα χρήματα δεν θα χαθούν, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο Τσέχος υπουργός Οικονομικών, Αντρέι Μπαμπίς.

«Ένα δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα από τον EFSM είναι αποδεκτό από εμάς, με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις. Την ίδια θέση έχουν και άλλες χώρες εκτός ευρωζώνης» ανέφερε ο κ. Μπαμπίς.

Σημειώνεται πως η Τσεχία και Βρετανία είναι οι δύο χώρες που έχουν εκφράσει ισχυρές επιφυλάξεις όσον αφορά την χρησιμοποίηση του EFSM για την στήριξη της Ελλάδας.

 

πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500012783#ref=latestarticles

About basilis progressive