Home / Ελλάδα / Διώξεις κατά τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ για μη επωφελή αξιοποίηση 28 ακινήτων

Διώξεις κατά τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ για μη επωφελή αξιοποίηση 28 ακινήτων

Ποινική δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις ασκήθηκε από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου κατά τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ για μη επωφελή αξιοποίηση 28 ακινήτων.

Οι διώξεις ασκήθηκαν μετά από τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Ιωάννη Σέβη και Αγγελικής Τριανταφύλλου, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλει δικηγόροι, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, προκειμένου να διερευνηθεί αν η αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ 28 ακινήτων του Δημοσίου μέσω πώλησης και επαναμίσθωσης ήταν επωφελής.

Η δίωξη που ασκήθηκε με βάση τα ευρήματα της προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με τα οποία η διαδικασία που τηρήθηκε δεν ήταν επωφελής για τα συμφέροντα του Δημοσίου, αφορά:

Α. Το αδίκημα της υπεξαίρεσης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, το οποίο στρέφεται κατά τριών μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ

Να σημειωθεί ότι με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ τα μέλη του ΔΣ για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη. Έτσι δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά μόνο για την υπεξαίρεση.

Β. Το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του 1608 και με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ, που στρέφεται κατά των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο φάκελος της δικογραφίας αφορά τα 28 ακίνητα, πέντε κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτίρια ΔΟY και πέντε κτίρια της Αστυνομίας, που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια

About totritomati